Kako da sprečite nadimanje posle jela

Nakon divnog obroka, spremni ste da se opustite i pređete na mirniji deo dana. Ali onda počinjete da primećujete prvo suptilne simptome a kasnije sve veću nelagodnost: pantalone postaju tesne, a stomak duplo veći od normalne veličine. Povrh toga, možda ćete doživeti i grčeve, gasove i podrigivanje. Neprijatnost koju osećate zove se: nadimanje posle jela.

Iako neki zdravstveni problemi ponekad uzrokuju nadimanje, ipak je ova pojava u domenu prehrambenih navika. Što praktično znači: Da bi se neprijatnost izbegla ili smanjila – dovoljno je da uvedete neke promene u svakodnevni život.

Evo 8 saveta koji će vam pomoći da izbegnete neprijatne epizode ​​nadimanja.

1. Prepoznajte hranu koja najčešće izaziva nadimanje

Ugljeni hidrati, masti i proteini mogu biti pokretači nadimanja. Međutim, određena hrana može biti gora od druge, a probavni problemi će se razlikovati od osobe do osobe. Uobičajeni pokretači nadimanja uključuju:

 • jabuke
 • pasulj
 • krstasto povrće poput brokolija, karfiola i kupusa
 • mlečni proizvodi
 • zelena salata
 • luk
 • breskve i kruške

Ne morate uopšte izbegavati ovu hranu. Umesto toga, pokušajte da jedete po jednog potencijalnog „krivca“ i smanjite količinu koju pojedete ako primetite nadimanje. Upoznajte koja hrana posebno izaziva probleme.

2. Pazite na unos vlakana

Vlaknasta hrana poput integralnih žitarica, pasulja i mahunarki može biti čest uzrok nadimanja. Iako se ova hrana promoviše kao zdravija od rafinirane, njihov sadržaj vlakana kod nekih ljudi dovodi do nadimanja.

Vlakna su važan deo zdrave ishrane za srce, ali treba postepeno povećavati količinu koju jedete. Na primer, umesto da prelazite sa rafiniranih belih zrna na cela zrna odjednom, pokušajte da zamenite jedan po jedan proizvod da biste videli kako vaše telo reaguje.

3. Slanik i nadimanje – da, postoji veza

Do sada znate da konzumacija previše soli može da izazove mnoštvo dugoročnih zdravstvenih problema, uključujući visok krvni pritisak. Kratkoročno, dodatni slani obrok može dovesti do zadržavanja vode, što uzrokuje nadimanje.

Možete izbeći višak natrijuma u ​​ishrani tako što ćete umesto soli koristiti aromatično bilje i smanjiti količinu prerađene i upakovane hrane koju jedete.

4. Izbegavajte masnu hranu

Evo još jedne zamke obroka sa visokim udelom masti : vašem telu treba duže da obradi masnu hranu. Mast se sporo kreće kroz digestivni trakt i to može prouzrokovati nadimanje.

Nisu sve masti jednake, a dužina varenja se može razlikovati između trans, zasićenih i nezasićenih masti.

Obratite pažnju na to koje vrste masti izazivaju probleme. Ako je to pržena hrana, koja ima zasićene i transmasti, pokušajte sa zdravijom, nezasićenom masnoćom, poput avokada ili orašastih plodova i semenki.

Ograničavanje unosa pržene, prerađene i rafinisane hrane može pomoći u varenju i ukupnom zdravlju.

5. Ograničite gazirana pića

Gazirana voda i pića sa sodom (gazirani „sokovi“) vodeći su krivci za nadimanje u svetu napitaka. Dok konzumirate ova pića, u vašem telu se nagomilava gas ugljen-dioksid. To može brzo dovesti do nadimanja, posebno ako ove napitke suviše brzo pijete.

Obična voda je najbolja. Pokušajte da dodate krišku limuna za malo ukusa bez nadimanja.

6. Jedite polako

Možda imate naviku da „smažete“ hranu ako ste u vremenskoj stisci. Kada ovo radite, takođe gutate vazduh, što može dovesti do zadržavanja gasova.

Nadimanje možete pobediti tako što ćete odvojiti vreme za jelo. Sporije jedenje takođe može smanjiti ukupan unos hrane, pa ćete možda biti i prijatno iznenađeni gubitkom par kilograma!

7. Šetnjom pobedite nadimanje

Ne može se poreći korist od vežbanja za vaše celokupno zdravlje i blagostanje. Kao dodatni bonus, vežbanje takođe može smanjiti nakupljanje gasa koji doprinosi nadimanju. Kratka šetnja može ublažiti nadimanje nakon obroka.

8. Isprobajte dodatak za neutralisanje gasa

Probavni enzimi pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji hranljivih sastojaka. Jedan primer je anti-gasni lek Espumisan (ima ga u svakoj apoteci), koji pomaže u sprečavanju nakupljanja gasova iz određene hrane.

Naravno, na tržištu ima i drugih preparata – zato otvoreno porazgovarajte sa farmaceutom o problemu koji vas muči. U zavisnosti od marke, možete uzimati ove dodatke svakodnevno ili po potrebi pre obroka po preporuci farmaceuta ili lekara.

Postoje i mnogi drugi digestivni enzimi, uključujući amilazu, lipazu i proteazu, koje takođe možete uzimati. Oni pomažu u razgradnji ugljenih hidrata, masti i proteina i mogu se naći odvojeno ili u kombinaciji proizvoda bez recepta.

Pored toga, probiotički suplementi mogu pomoći u regulisanju dobrih bakterija u crevima, što može smanjiti nadimanje.

Kada promene načina života ne pomažu

Nadimanje je obično samo prirodni odgovor vašeg tela na određene namirnice ili navike. Ali kada nadimanje ne popušta posle gore spomenutih promena, možda je vreme da problem rešite kod svog lekara. Kod nekih osoba stalno nadimanje izaziva anksioznost, pa je to još jedan razlog zašto treba potražiti stručnu pomoć.

Ovo je naročito slučaj ako je nadimanje praćeno jakim grčevima i abnormalnim pražnjenjem creva. Mogući osnovni zdravstveni problemi uključuju:

 • kronova bolest
 • alergije na hranu
 • sindrom iritabilnog creva (IBS)
 • netolerancija na laktozu
 • celijakija
 • osetljivost na gluten

Ne morate stalno da trpite nadimanje. Zapamtite da će utvrđivanje uzroka na kraju pomoći u sprečavanju neprijatnih epizoda. Ako vam treba dodatna pomoć u pronalaženju prave hrane ili dodatka koji će vam olakšati nadimanje, sarađujte sa nutricionistom.