Žučna dijeta – ishrana kod problema sa žučnom kesom

Žučna dijeta je popularno nazvan način ishrane za osobe koje imaju problema sa žučnom kesom i sekrecijom žuči. Statistike govore da mnogo ljudi u današnje vreme koji imaju upravo ovaj problem. Razlog je uglavnom prepoznat: život je ubrzan, jede se ,,s nogu”, brzo mršavi, a još brže goji. Nezdrava ishrana doprinosi da je organizam stalno pod stresom, a sve to se odražava na unutrašnje organe.

Nekada su se oboljenja žučne kese javljala samo kod starijih osoba, a danas veliki broj mladih ljudi već ima probleme sa ovim, za varenje bitnim, organom. Naravno, kvalitet života drastično opada, opet se javlja stres i… tako u krug.

Ljudi koji imaju bolesti žuči moraju da budu na posebnom režimu ishrane i ne smeju konzumirati pojedine namirnice kako bi poboljšali kvalitet života. Način ishrane koji ćete naći u nastavku  pozitivno utiče na bolesti žučne kese.

Žuč, žučna kesa i njega uloga u obradi hrane

Žuč  je tečnost koja se skladišti u žučnoj kesi koja se nalazi se ispod jetre.  Pomaže prilikom varenja hrane razlažući masti u masne kiseline koje telo kasnije može da apsorbuje kroz digestivni trakt.

Žuč sadrži:

  • Holesterol
  • Žučne kiseline (koje se nazivaju i žučne soli)
  • Bilirubin (proizvod razgradnje ili crvena krvna zrnca)

Takođe sadrži:

  • Vodu
  • Telesne soli (kao što su kalijum i natrijum)
  • Bakar i drugi metale

Bolesti žučnog trakta mogu biti posledica:

  • inflamatornih procesa čiji je uzrok još uvek slabo definisan (žučna atrezija, primarna žučna ciroza, primarni sklerozirajući holangitis, itd.)
  • razvojnih abnormalnosti (Alagille sindrom, policistična bolest, Karolijev sindrom i dr.)
  • abnormalnosti u sastavu žuči (kamen u žuči, pojedini oblici progresivne porodične holestaze kod dece ili adolescenata)

Simptomi koji prate ili otkrivaju bolesti žučnih puteva

Najčešće je to reakcija na bolne manifestacije, od kojih je najkarakterističnija bol žučne kese, tačnije bol ispod desnog rebarnog luka, koja se širi u desnu lopaticu i desno rame, mučnina, povraćanje, dehidratacija, izbegavanje hrane, povišena temperatura, groznica i u teškim slučajevima žutica.

Često je prisutan i sindrom ikterične ili anikterične holestaze čiji su najizrazitiji elementi  pojava jakog svraba.

Najčešća oboljenja žučne kese su:

  1. Stvaranje kamenaca u žučnoj kesi (holelitijaza)
  2. Zapaljenja žučne kese (holecistitis ) i žučnih puteva (holangitis)
  3. Tumori žučne kese: benigni (najčešće polipi ) i maligni (najčešće karcinomi)
  4. Presavijena žučna kesa

Najčešći uzroci oboljenja žučne kese su:

  1. Gojaznost
  2. Hormonski dizbalans (dijabetes melitus, trudnoća)
  3. Genetska predispozicija
  4. Prekomerna ishrana životinjskim mastima
  5. Povišena masnoća u krvi
  6. Manjak fizičke aktivnosti

Dijagnostika napada žuči

Postavlja se na osnovu detaljnog lekarskog pregleda i potvrđuje ultrazvukom. Laboratorijskim analizama bilirubina iz urina i krvi utvrđuje se postojanje zapaljenja.

Ipak, veći spomenutih neprijatnosti može se sprečiti ali i sanirati pravilnom ishranom koja pomaže da se žučna kesa i jetra vrate u normalnu funkciju.

Za koga je namenjena žučna dijeta i koja je njena funkcija?

Ljudi koji imaju bolest žučne kese i ljudi koji su operisali žučnu kesu upotrebljavaju ovu dijetu.  Dijeta je koncipirana da se hrana unosi više puta dnevno u malim količinama. Dakle, umesto dosadašnja tri, sada treba da jedete pet ili šest manjih obroka dnevno.

Od izuzetne važnosti je da ne jedete ni previše toplo, ni previše hladno. Oni ljudi koji se u potpunosti pridržavaju dijete ne samo da mogu ublažiti simptome već se mogu potpuno oporaviti.

Žučna dijeta se može praktikovati do oporavka i nakon oporavka kako bi sprečili ponovnu pojavu simptoma.

Žučna dijeta i trudnoća

Tokom trudnoće je moguć nastanak žučnog kamenca usled povećanja hormona estrogena. Zbog toga je poželjno da žene za veme trudnoće krenu sa žučnom dijetom kako bi umanjili simptome i sprečili dalje gomilanje žučnog kamenca. Takođe, ukoliko trudnica nema problema sa žučnom kesom poželjno je da svakako praktikuje ovu vrstu dijete radi preventive.

Ishrana treba da se sastoji od ugljenih hidrata i mlečnih poteina koji pomažu varenju. Proteini životinjskog porekla mogu se koristiti u manjoj količini. Masti treba potpuno izbegavati. Veoma bitna stavka ove dijete je da se pridržavate pravila unosa tečnosti. Treba unositi barem šest čaša vode dnevno.

Namirnice koje se preporučuju u žučnoj dijeti:

  • Supe (nemasne od povrća, potaž čorbe)
  • Testenine sve vrste, hleb i testo (kiflice, perece) pripremljeni sa što manje jaja
  • Meso (teletina, belo meso živine,riba)
  • Povrće (šargarepa, bundeva,brokoli, karfiol, krompir, blitva, paradajz)
  • Voće (sve vrste voća, kompot, sok od ceđenog voća)
  • Čaj, slaba kafa, kakao, nemasno mleko

Izbegavati crveno meso, prženu hranu, jaja, šećere i čokoladu.

Žučna dijeta – predlog jelovnika za tri dana

Dan 1.

  • Doručak: Tri kašike ovsenih pahuljica sa suvim voćem, banana i nemasan jogurtMožete popiti kafu koja treba da bude mlaka i bez mleka.
  • Ručak:  Supa od povrća, 150 g salate od celera, jabuka, oraha i jogurta.
  • Večera:  100 grama pilećeg belog mesa na žaru, kriška hleba, paradajz salata i kolač od jogruta i djumbira.

Dan 2.

  • Doručak: Isti kao i prethodnog dana, s’ tim što umesto suvog voća možete ubaciti šaku svežih malina ili nekog drugog voća.
  • Ručak: 100 grama rižota sa šargarepom, 200 g salate od crvenog radiča i šaka lešnika. Možete popiti zeleni čaj i par integralnih keskića da se zasladite.
  • Večera:  100 g barene teletine, parče hleba ili dvopeka i 50 g barenog krompira za salatu.

Dan 3.

  • Doručak: Isti kao i prethodnog dana.
  • Ručak: Salata sa rižom i ananasom, šaka suvih šljiva i jogurt. Za užinu čaj od koprive i porcija voća.
  • Večera: 100 grama inćuna na žaru, 50 g barenog krompira za salatu i jedna pomoranža.

Između obroka, po potrebi tj. u slučaju gladi – jedna voćka će biti odlična užina!

Žučna dijeta – zaključak

S obzirom na to da je većina oboljenja žučne kese asimptomatska, savetuje se povremeni odlazak na proveru ultrazvukom. Žučna dijeta se može smatrati merom prevencije i organizmu znači da se s vremena na vreme praktikuje.

KOMENTARI
2 Komentari
  1. Šta da dete jede da se ne bi vratila cista na žučnom kanalu

    Odgovori
    • Poštovana Vera,

      S obzirom na kratak upit koji ste poslali, mogu da ponudim neke generalne smernice za zdravu ishranu koja može pomoći u sprečavanju problema sa žučnim putevima. Ipak, svako dete je jedinstveno, i trebalo bi uzeti u obzir mnogo faktora uključujući godine deteta, vreme otkrivanja ciste, kao i druge medicinske informacije pre nego što se napravi personalizovan plan ishrane. Preporučujem da se konsultujete sa pedijatrom ili nutricionistom koji može ponuditi personalizovane savete.

      Ipak, evo nekih opštih saveta koji se često daju u ovakvim situacijama kada je zdravlje žučnih puteva u pitanju:

      Izbegavajte:

      Visoko masnu hranu: Izbegavajte prženu hranu, brzu hranu, i hranu bogatu zasićenim i trans mastima (margarini, biljna mast i namirnice koje ih sadrže).
      Rafinisane šećere: Ograničite unos slatkiša, slatkih napitaka i druge hrane sa visokim sadržajem šećera.
      Visoko procesuiranu hranu: Trudite se da izbegavate hranu koja sadrži mnogo konzervansa i veštačkih sastojaka.

      Uključite:

      Vlakna: Uključite hranu bogatu vlaknima kao što su povrće, voće, celovite žitarice i mahunarke.
      Zdrave masti: Koristite zdrave masti kao što su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi umesto zasićenih masti.
      Dovoljno proteina: Osigurajte da dete ima balansiran unos proteina kroz raznovrsne izvore kao što su mršava mesa, riba, jaja, mahunarke, i mlečni proizvodi.

      Ostali saveti:

      Hidratacija: Podstaknite dete da redovno pije vodu tokom dana.
      Redovni obroci: Osigurajte da dete ima redovne obroke kako bi se održala normalna funkcija digestivnog sistema.
      Fizička aktivnost: Podstaknite dete da se redovno kreće i igra, kako bi se održalo zdravo telo i dobra cirkulacija.

      Važno je napomenuti da je dobra komunikacija sa lekarom koji je upoznat sa medicinskom istorijom vašeg deteta od suštinske važnosti. Podelite sve informacije koje imate sa lekarom da biste zajedno kreirali najbolji plan za vaše dete.

      Sve najbolje,
      S.Brankov, nutricionista

      Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This