Žučna dijeta je popularno nazvan način ishrane za osobe koje imaju problema sa žučnom kesom i sekrecijom žuči. Statistike govore da mnogo ljudi u današnje vreme koji imaju upravo ovaj problem. Razlog je uglavnom prepoznat: život je ubrzan, jede se ,,s nogu”, brzo mršavi, a još brže goji. Nezdrava ishrana doprinosi da je organizam stalno pod stresom, a sve to se odražava na unutrašnje organe.
Nekada su se oboljenja žučne kese javljala samo kod starijih osoba, a danas veliki broj mladih ljudi već ima probleme sa ovim, za varenje bitnim, organom. Naravno, kvalitet života drastično opada, opet se javlja stres i… tako u krug.
Ljudi koji imaju bolesti žuči moraju da budu na posebnom režimu ishrane i ne smeju konzumirati pojedine namirnice kako bi poboljšali kvalitet života. Način ishrane koji ćete naći u nastavku pozitivno utiče na bolesti žučne kese.
Žuč, žučna kesa i njega uloga u obradi hrane
Žuč je tečnost koja se skladišti u žučnoj kesi koja se nalazi se ispod jetre. Pomaže prilikom varenja hrane razlažući masti u masne kiseline koje telo kasnije može da apsorbuje kroz digestivni trakt.
Žuč sadrži:
- Holesterol
- Žučne kiseline (koje se nazivaju i žučne soli)
- Bilirubin (proizvod razgradnje ili crvena krvna zrnca)
Takođe sadrži:
- Vodu
- Telesne soli (kao što su kalijum i natrijum)
- Bakar i drugi metale
Bolesti žučnog trakta mogu biti posledica:
- inflamatornih procesa čiji je uzrok još uvek slabo definisan (žučna atrezija, primarna žučna ciroza, primarni sklerozirajući holangitis, itd.)
- razvojnih abnormalnosti (Alagille sindrom, policistična bolest, Karolijev sindrom i dr.)
- abnormalnosti u sastavu žuči (kamen u žuči, pojedini oblici progresivne porodične holestaze kod dece ili adolescenata)
Simptomi koji prate ili otkrivaju bolesti žučnih puteva
Najčešće je to reakcija na bolne manifestacije, od kojih je najkarakterističnija bol žučne kese, tačnije bol ispod desnog rebarnog luka, koja se širi u desnu lopaticu i desno rame, mučnina, povraćanje, dehidratacija, izbegavanje hrane, povišena temperatura, groznica i u teškim slučajevima žutica.
Često je prisutan i sindrom ikterične ili anikterične holestaze čiji su najizrazitiji elementi pojava jakog svraba.
Najčešća oboljenja žučne kese su:
- Stvaranje kamenaca u žučnoj kesi (holelitijaza)
- Zapaljenja žučne kese (holecistitis ) i žučnih puteva (holangitis)
- Tumori žučne kese: benigni (najčešće polipi ) i maligni (najčešće karcinomi)
- Presavijena žučna kesa
Najčešći uzroci oboljenja žučne kese su:
- Gojaznost
- Hormonski dizbalans (dijabetes melitus, trudnoća)
- Genetska predispozicija
- Prekomerna ishrana životinjskim mastima
- Povišena masnoća u krvi
- Manjak fizičke aktivnosti
Dijagnostika napada žuči
Postavlja se na osnovu detaljnog lekarskog pregleda i potvrđuje ultrazvukom. Laboratorijskim analizama bilirubina iz urina i krvi utvrđuje se postojanje zapaljenja.
Ipak, veći spomenutih neprijatnosti može se sprečiti ali i sanirati pravilnom ishranom koja pomaže da se žučna kesa i jetra vrate u normalnu funkciju.
Za koga je namenjena žučna dijeta i koja je njena funkcija?
Ljudi koji imaju bolest žučne kese i ljudi koji su operisali žučnu kesu upotrebljavaju ovu dijetu. Dijeta je koncipirana da se hrana unosi više puta dnevno u malim količinama. Dakle, umesto dosadašnja tri, sada treba da jedete pet ili šest manjih obroka dnevno.
Od izuzetne važnosti je da ne jedete ni previše toplo, ni previše hladno. Oni ljudi koji se u potpunosti pridržavaju dijete ne samo da mogu ublažiti simptome već se mogu potpuno oporaviti.
Žučna dijeta se može praktikovati do oporavka i nakon oporavka kako bi sprečili ponovnu pojavu simptoma.
Žučna dijeta i trudnoća
Tokom trudnoće je moguć nastanak žučnog kamenca usled povećanja hormona estrogena. Zbog toga je poželjno da žene za veme trudnoće krenu sa žučnom dijetom kako bi umanjili simptome i sprečili dalje gomilanje žučnog kamenca. Takođe, ukoliko trudnica nema problema sa žučnom kesom poželjno je da svakako praktikuje ovu vrstu dijete radi preventive.
Ishrana treba da se sastoji od ugljenih hidrata i mlečnih poteina koji pomažu varenju. Proteini životinjskog porekla mogu se koristiti u manjoj količini. Masti treba potpuno izbegavati. Veoma bitna stavka ove dijete je da se pridržavate pravila unosa tečnosti. Treba unositi barem šest čaša vode dnevno.
Namirnice koje se preporučuju u žučnoj dijeti:
- Supe (nemasne od povrća, potaž čorbe)
- Testenine sve vrste, hleb i testo (kiflice, perece) pripremljeni sa što manje jaja
- Meso (teletina, belo meso živine,riba)
- Povrće (šargarepa, bundeva,brokoli, karfiol, krompir, blitva, paradajz)
- Voće (sve vrste voća, kompot, sok od ceđenog voća)
- Čaj, slaba kafa, kakao, nemasno mleko
Izbegavati crveno meso, prženu hranu, jaja, šećere i čokoladu.
Žučna dijeta – predlog jelovnika za tri dana
Dan 1.
- Doručak: Tri kašike ovsenih pahuljica sa suvim voćem, banana i nemasan jogurt. Možete popiti kafu koja treba da bude mlaka i bez mleka.
- Ručak: Supa od povrća, 150 g salate od celera, jabuka, oraha i jogurta.
- Večera: 100 grama pilećeg belog mesa na žaru, kriška hleba, paradajz salata i kolač od jogruta i djumbira.
Dan 2.
- Doručak: Isti kao i prethodnog dana, s’ tim što umesto suvog voća možete ubaciti šaku svežih malina ili nekog drugog voća.
- Ručak: 100 grama rižota sa šargarepom, 200 g salate od crvenog radiča i šaka lešnika. Možete popiti zeleni čaj i par integralnih keskića da se zasladite.
- Večera: 100 g barene teletine, parče hleba ili dvopeka i 50 g barenog krompira za salatu.
Dan 3.
- Doručak: Isti kao i prethodnog dana.
- Ručak: Salata sa rižom i ananasom, šaka suvih šljiva i jogurt. Za užinu čaj od koprive i porcija voća.
- Večera: 100 grama inćuna na žaru, 50 g barenog krompira za salatu i jedna pomoranža.
Između obroka, po potrebi tj. u slučaju gladi – jedna voćka će biti odlična užina!
Žučna dijeta – zaključak
S obzirom na to da je većina oboljenja žučne kese asimptomatska, savetuje se povremeni odlazak na proveru ultrazvukom. Žučna dijeta se može smatrati merom prevencije i organizmu znači da se s vremena na vreme praktikuje.
Na gastroskopiju mi je receno da imam zucni refluks (pojacanu zucnu kiselinu koja SE vraca)te da to nije patoloski vec fizioloski problem.Ta zuc mi je krenula pre mozda nedelju Dana ..I to prilikom spavanja,osetim zarenje u zelucu I u grlu..negde pred jutro…smiri SE iza unosa pica hrane.
Ujutru pijem limunadu sa VIT c I totemu zbog anemije,na terapiji sam lekovima za heliko(dva antibiotika lek za zeludac I probiotik) jedem mnogo povrca salate uglavnom zelenog povrca (krastavac,kupus paprika salata celer…),suhomesnato ni masno NE jedem..it’d.
Kako mogu sebi da olaksam jer ovo me vec muci ,NE mogu da spavam I ne znam sta je uzrok(mozda lekovi?)
Hvala unapred
Poštovana Marija,
Da, simptomi žučnog refluksa, baš mogu biti neprijatni – posebno tokom noći. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da olakšate simptome i poboljšate kvalitet sna.
MOGUĆI UZROCI:
Žučni refluks: Povratak žučne kiseline u želudac i grlo može izazvati žarenje i nelagodnost, posebno kada ležite.
Lekovi za heliko bakteriju: Antibiotici i lekovi za želudac mogu iritirati želudačnu sluznicu, što može pogoršati simptome refluksa.
Ishrana: Iako se hranite zdravo, neki sastojci u vašoj ishrani mogu doprineti refluksu, poput previše kiselih namirnica.
PREPORUKE:
Izbegavajte ležanje odmah nakon jela: Pokušajte da ne ležete odmah nakon obroka. Sačekajte bar 2-3 sata pre nego što legnete kako biste omogućili hrani da se svari.
Spavajte sa podignutim uzglavljem – tj. da je glava dvadesetak santimera viša: Podignite uzglavlje kreveta ili koristite dodatne jastuke kako biste spavali s glavom i gornjim delom tela u povišenom položaju. Ovo može sprečiti povratak žučne kiseline tokom noći.
Izbegavajte kisele namirnice: Iako limunada može biti dobra za anemiju u kombinaciji sa totemom, pokušajte da je izbegavate neko vreme da vidite da li to pomaže u smanjenju simptoma. Možda će biti korisno da umesto limunade uzimate druge izvore vitamina C koji nisu kiseli (npr. kalcijum askorbat, magnezijum askorbat, natrijum askorbat /često se koristi kod ljudi sa osetljivim želucem/ a od namirnica tu su: Paprika, brokoli, spanać, prokulice, jagode, dinja…)
Uzimanje lekova: Nastavite sa terapijom za heliko bakteriju, ali razgovarajte sa svojim lekarom o simptomima koje imate. Možda će biti potrebno prilagoditi terapiju ili uvesti dodatne lekove koji pomažu u kontroli žučnog refluksa.
Manji i češći obroci: Pokušajte da jedete manje obroke više puta dnevno kako biste smanjili pritisak na želudac.
Izbegavajte kasne obroke: Nemojte jesti kasno uveče kako biste omogućili želucu da se isprazni pre nego što legnete.
KADA SE OBRATITI LEKARU:
– Ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju uprkos primeni ovih saveta.
– Ako primetite značajno pogoršanje žarenja u želucu i grlu, ili ako imate poteškoća s gutanjem.
– Ako dobijete nove simptome kao što su mučnina, povraćanje ili neobjašnjiv gubitak težine.
Razgovarajte sa svojim lekarom o ovim simptomima kako bi vam mogli prilagoditi terapiju i dati dodatne savete koji će vam pomoći. Važno je da nastavite da se brinete o svom zdravlju i da ne ignorišete simptome koji vas muče.
Želim vam brzo olakšanje i miran san.
Srdačno,
Vaš web lekar
Šta da dete jede da se ne bi vratila cista na žučnom kanalu
Poštovana Vera,
S obzirom na kratak upit koji ste poslali, mogu da ponudim neke generalne smernice za zdravu ishranu koja može pomoći u sprečavanju problema sa žučnim putevima. Ipak, svako dete je jedinstveno, i trebalo bi uzeti u obzir mnogo faktora uključujući godine deteta, vreme otkrivanja ciste, kao i druge medicinske informacije pre nego što se napravi personalizovan plan ishrane. Preporučujem da se konsultujete sa pedijatrom ili nutricionistom koji može ponuditi personalizovane savete.
Ipak, evo nekih opštih saveta koji se često daju u ovakvim situacijama kada je zdravlje žučnih puteva u pitanju:
Izbegavajte:
Visoko masnu hranu: Izbegavajte prženu hranu, brzu hranu, i hranu bogatu zasićenim i trans mastima (margarini, biljna mast i namirnice koje ih sadrže).
Rafinisane šećere: Ograničite unos slatkiša, slatkih napitaka i druge hrane sa visokim sadržajem šećera.
Visoko procesuiranu hranu: Trudite se da izbegavate hranu koja sadrži mnogo konzervansa i veštačkih sastojaka.
Uključite:
Vlakna: Uključite hranu bogatu vlaknima kao što su povrće, voće, celovite žitarice i mahunarke.
Zdrave masti: Koristite zdrave masti kao što su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi umesto zasićenih masti.
Dovoljno proteina: Osigurajte da dete ima balansiran unos proteina kroz raznovrsne izvore kao što su mršava mesa, riba, jaja, mahunarke, i mlečni proizvodi.
Ostali saveti:
Hidratacija: Podstaknite dete da redovno pije vodu tokom dana.
Redovni obroci: Osigurajte da dete ima redovne obroke kako bi se održala normalna funkcija digestivnog sistema.
Fizička aktivnost: Podstaknite dete da se redovno kreće i igra, kako bi se održalo zdravo telo i dobra cirkulacija.
Važno je napomenuti da je dobra komunikacija sa lekarom koji je upoznat sa medicinskom istorijom vašeg deteta od suštinske važnosti. Podelite sve informacije koje imate sa lekarom da biste zajedno kreirali najbolji plan za vaše dete.
Sve najbolje,
S.Brankov, nutricionista