Žučna dijeta je popularno nazvan način ishrane za osobe koje imaju problema sa žučnom kesom i sekrecijom žuči. Statistike govore da mnogo ljudi u današnje vreme koji imaju upravo ovaj problem. Razlog je uglavnom prepoznat: život je ubrzan, jede se ,,s nogu”, brzo mršavi, a još brže goji. Nezdrava ishrana doprinosi da je organizam stalno pod stresom, a sve to se odražava na unutrašnje organe.
Nekada su se oboljenja žučne kese javljala samo kod starijih osoba, a danas veliki broj mladih ljudi već ima probleme sa ovim, za varenje bitnim, organom. Naravno, kvalitet života drastično opada, opet se javlja stres i… tako u krug.
Ljudi koji imaju bolesti žuči moraju da budu na posebnom režimu ishrane i ne smeju konzumirati pojedine namirnice kako bi poboljšali kvalitet života. Način ishrane koji ćete naći u nastavku pozitivno utiče na bolesti žučne kese.
Žuč, žučna kesa i njega uloga u obradi hrane
Žuč je tečnost koja se skladišti u žučnoj kesi koja se nalazi se ispod jetre. Pomaže prilikom varenja hrane razlažući masti u masne kiseline koje telo kasnije može da apsorbuje kroz digestivni trakt.
Žuč sadrži:
- Holesterol
- Žučne kiseline (koje se nazivaju i žučne soli)
- Bilirubin (proizvod razgradnje ili crvena krvna zrnca)
Takođe sadrži:
- Vodu
- Telesne soli (kao što su kalijum i natrijum)
- Bakar i drugi metale
Bolesti žučnog trakta mogu biti posledica:
- inflamatornih procesa čiji je uzrok još uvek slabo definisan (žučna atrezija, primarna žučna ciroza, primarni sklerozirajući holangitis, itd.)
- razvojnih abnormalnosti (Alagille sindrom, policistična bolest, Karolijev sindrom i dr.)
- abnormalnosti u sastavu žuči (kamen u žuči, pojedini oblici progresivne porodične holestaze kod dece ili adolescenata)
Simptomi koji prate ili otkrivaju bolesti žučnih puteva
Najčešće je to reakcija na bolne manifestacije, od kojih je najkarakterističnija bol žučne kese, tačnije bol ispod desnog rebarnog luka, koja se širi u desnu lopaticu i desno rame, mučnina, povraćanje, dehidratacija, izbegavanje hrane, povišena temperatura, groznica i u teškim slučajevima žutica.
Često je prisutan i sindrom ikterične ili anikterične holestaze čiji su najizrazitiji elementi pojava jakog svraba.
Najčešća oboljenja žučne kese su:
- Stvaranje kamenaca u žučnoj kesi (holelitijaza)
- Zapaljenja žučne kese (holecistitis ) i žučnih puteva (holangitis)
- Tumori žučne kese: benigni (najčešće polipi ) i maligni (najčešće karcinomi)
- Presavijena žučna kesa
Najčešći uzroci oboljenja žučne kese su:
- Gojaznost
- Hormonski dizbalans (dijabetes melitus, trudnoća)
- Genetska predispozicija
- Prekomerna ishrana životinjskim mastima
- Povišena masnoća u krvi
- Manjak fizičke aktivnosti
Dijagnostika napada žuči
Postavlja se na osnovu detaljnog lekarskog pregleda i potvrđuje ultrazvukom. Laboratorijskim analizama bilirubina iz urina i krvi utvrđuje se postojanje zapaljenja.
Ipak, veći spomenutih neprijatnosti može se sprečiti ali i sanirati pravilnom ishranom koja pomaže da se žučna kesa i jetra vrate u normalnu funkciju.
Za koga je namenjena žučna dijeta i koja je njena funkcija?
Ljudi koji imaju bolest žučne kese i ljudi koji su operisali žučnu kesu upotrebljavaju ovu dijetu. Dijeta je koncipirana da se hrana unosi više puta dnevno u malim količinama. Dakle, umesto dosadašnja tri, sada treba da jedete pet ili šest manjih obroka dnevno.
Od izuzetne važnosti je da ne jedete ni previše toplo, ni previše hladno. Oni ljudi koji se u potpunosti pridržavaju dijete ne samo da mogu ublažiti simptome već se mogu potpuno oporaviti.
Žučna dijeta se može praktikovati do oporavka i nakon oporavka kako bi sprečili ponovnu pojavu simptoma.
Žučna dijeta i trudnoća
Tokom trudnoće je moguć nastanak žučnog kamenca usled povećanja hormona estrogena. Zbog toga je poželjno da žene za veme trudnoće krenu sa žučnom dijetom kako bi umanjili simptome i sprečili dalje gomilanje žučnog kamenca. Takođe, ukoliko trudnica nema problema sa žučnom kesom poželjno je da svakako praktikuje ovu vrstu dijete radi preventive.
Ishrana treba da se sastoji od ugljenih hidrata i mlečnih poteina koji pomažu varenju. Proteini životinjskog porekla mogu se koristiti u manjoj količini. Masti treba potpuno izbegavati. Veoma bitna stavka ove dijete je da se pridržavate pravila unosa tečnosti. Treba unositi barem šest čaša vode dnevno.
Namirnice koje se preporučuju u žučnoj dijeti:
- Supe (nemasne od povrća, potaž čorbe)
- Testenine sve vrste, hleb i testo (kiflice, perece) pripremljeni sa što manje jaja
- Meso (teletina, belo meso živine,riba)
- Povrće (šargarepa, bundeva,brokoli, karfiol, krompir, blitva, paradajz)
- Voće (sve vrste voća, kompot, sok od ceđenog voća)
- Čaj, slaba kafa, kakao, nemasno mleko
Izbegavati crveno meso, prženu hranu, jaja, šećere i čokoladu.
Žučna dijeta – predlog jelovnika za tri dana
Dan 1.
- Doručak: Tri kašike ovsenih pahuljica sa suvim voćem, banana i nemasan jogurt. Možete popiti kafu koja treba da bude mlaka i bez mleka.
- Ručak: Supa od povrća, 150 g salate od celera, jabuka, oraha i jogurta.
- Večera: 100 grama pilećeg belog mesa na žaru, kriška hleba, paradajz salata i kolač od jogruta i djumbira.
Dan 2.
- Doručak: Isti kao i prethodnog dana, s’ tim što umesto suvog voća možete ubaciti šaku svežih malina ili nekog drugog voća.
- Ručak: 100 grama rižota sa šargarepom, 200 g salate od crvenog radiča i šaka lešnika. Možete popiti zeleni čaj i par integralnih keskića da se zasladite.
- Večera: 100 g barene teletine, parče hleba ili dvopeka i 50 g barenog krompira za salatu.
Dan 3.
- Doručak: Isti kao i prethodnog dana.
- Ručak: Salata sa rižom i ananasom, šaka suvih šljiva i jogurt. Za užinu čaj od koprive i porcija voća.
- Večera: 100 grama inćuna na žaru, 50 g barenog krompira za salatu i jedna pomoranža.
Između obroka, po potrebi tj. u slučaju gladi – jedna voćka će biti odlična užina!
Žučna dijeta – zaključak
S obzirom na to da je većina oboljenja žučne kese asimptomatska, savetuje se povremeni odlazak na proveru ultrazvukom. Žučna dijeta se može smatrati merom prevencije i organizmu znači da se s vremena na vreme praktikuje.
0 komentara