Bol ispod desnog rebra: Šta može da ga izazove i kako se leči

Ako ste ikada iskusili bol ispod desnog rebra, sigurno ste se upitali šta bi mogao biti uzrok i kako da se rešite tog neprijatnog osećaja. Da li je to nešto bezazleno ili simptom nečeg ozbiljnijeg? U ovom članku ćemo vam otkriti različite moguće uzroke i načine lečenja bola ispod desnog rebra.

Uzroci bola ispod desnog rebra

Bol ispod desnog rebra može biti rezultat različitih medicinskih stanja ili povreda. U nastavku su navedeni neki od najčešćih uzroka bola u ovom delu tela kao i prateći simptomi i načini lečenja.

Problemi sa žučnom kesom

Upala žučne kese (holecistitis) ili prisustvo žučnih kamenaca može izazvati bol ispod desnog rebra, koji se često širi prema desnom ramenu ili leđima.
Dodatni simptomi i dijagnoza: Mogu uključivati mučninu, povraćanje, groznicu i žuticu. Dijagnoza se često postavlja na osnovu ultrazvuka, krvnih testova i, u nekim slučajevima, holecistografije.
Tretmani i terapije: Lekovi protiv bolova, promene u ishrani i, u težim slučajevima, hirurško uklanjanje žučne kese (holecistektomija) mogu biti preporučeni tretmani.

Problemi sa jetrom

Uvećana jetra (hepatomegalija), infekcija jetre (hepatitis) ili masna jetra mogu uzrokovati bol ispod desnog rebra.
Dodatni simptomi i dijagnoza: Mogu uključivati umor, gubitak apetita, oticanje stomaka i žuticu. Dijagnoza se obično zasniva na krvnim testovima, ultrazvuku ili biopsiji jetre.
Tretmani i terapije: Tretmani mogu uključivati lekove, promene u načinu života (npr. smanjenje konzumacije alkohola), dijetalne promene i, u težim slučajevima, transplantaciju jetre.

Problemi sa bubrezima

Bubrežni kamenci, infekcija bubrega (pielonefritis) ili upala bubrega (glomerulonefritis) mogu dovesti do bola u desnom donjem delu leđa, koji može zračiti prema desnom rebarnom luku.
Dodatni simptomi i dijagnoza: Mogu uključivati bol u leđima, krv u urinu, učestalo mokrenje i groznicu. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu urin testa, ultrazvuka i CT pregleda.
Tretmani i terapije: Lekovi za kontrolu infekcija, promene u ishrani, dijaliza ili, u težim slučajevima, transplantacija bubrega mogu biti opcije za lečenje.

Problemi sa plućima

Pneumotoraks (kolaps pluća) ili upala plućne maramice (pleuritis) može izazvati bol ispod desnog rebra, koji se pojačava pri dubokom disanju ili kašljanju.
Dodatni simptomi i dijagnoza: Dodatni simptomi mogu uključivati otežano disanje, bol pri disanju i kašalj. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu rendgenskog snimka grudnog koša, CT pregleda ili ultrazvuka.
Tretmani i terapije: Tretmani mogu uključivati lekove, fizikalnu terapiju, kiseonik i, u nekim slučajevima, hiruršku intervenciju.

Problemi sa slezinom

Uvećana slezina (splenomegalija) može izazvati bol sa leve strane, ali u nekim slučajevima može zračiti i prema desnom rebarnom luku.
Dodatni simptomi i dijagnoza: Simptomi mogu uključivati bol u gornjem levom delu stomaka, umor i anemiju. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu fizičkog pregleda, krvnih testova i ultrazvuka.
Tretmani i terapije: Lekovi za kontrolu infekcija, promene u načinu života, imunizacija i, u težim slučajevima, hirurško uklanjanje slezine (splenektomija) mogu biti preporučeni tretmani.

Problemi sa mišićima ili rebrima

Mišićni grčevi, povrede ili prelomi rebara mogu takođe izazvati bol ispod desnog rebra.
Dodatni simptomi i dijagnoza: Simptomi mogu uključivati lokalizovanu bol, otok i modrice. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu fizičkog pregleda, rendgenskog snimka ili, u nekim slučajevima, CT pregleda.
Tretmani i terapije: Lekovi protiv bolova, fizikalna terapija, hlađenje ili grejanje povređenog područja i, u nekim slučajevima, hirurška intervencija mogu biti opcije za lečenje.

Problemi sa digestivnim traktom

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), čir na dvanaestopalačnom crevu ili upala pankreasa (pankreatitis – više u posebnom odeljku) može dovesti do bola u predelu trbuha, koji može zračiti prema desnom rebarnom luku.
Dodatni simptomi i dijagnoza: Dodatni simptomi mogu uključivati žgaravicu, mučninu, povraćanje i gubitak težine. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu endoskopije, pH metrije jednjaka i krvnih testova.
Tretmani i terapije: Tretmani mogu uključivati lekove (npr. antacide, inhibitori protonske pumpe), promene u ishrani i načinu života, kao i, u nekim slučajevima, hiruršku intervenciju.

Sindirom iritabilnog creva (SIC)

Bol u trbuhu, nadutost i promene u učestalosti ili konzistenciji stolice mogu ukazivati na SIC, što može izazvati bol ispod desnog rebra.
Dodatni simptomi i dijagnoza: Simptomi mogu uključivati bol u trbuhu, nadutost, promene u učestalosti ili konzistenciji stolice. Dijagnoza se obično postavlja na osnovu isključivanja drugih medicinskih stanja i analize simptoma.
Tretmani i terapije: Tretmani obično uključuju promene u ishrani, upotrebu lekova (npr. antispazmotike, laksative), vežbe za smanjenje stresa i, u nekim slučajevima, terapiju.

Ukoliko doživljavate bol ispod desnog rebra, važno je da potražite savet lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok bola i primenio odgovarajući tretman. Ovi uzroci su samo neki od mogućih scenarija, a lekar će moći da izvrši dijagnozu na osnovu vaših simptoma i medicinske istorije.

Pankreas i bol ispod desnog rebra

Iako bol u pankreasu obično izaziva bol u gornjem delu stomaka, koji se širi prema leđima, u nekim slučajevima može se osetiti i bol ispod desnog rebra. Pankreas je organ koji se nalazi iza želuca i ima ključnu ulogu u varenju hrane i regulaciji šećera u krvi.

Problemi sa pankreasom koji mogu izazvati bol uključuju:

 1. Pankreatitis: Upala pankreasa može biti akutna ili hronična. Akutni pankreatitis obično izaziva jak, nagli bol u gornjem delu stomaka, dok hronični pankreatitis može izazvati manje intenzivan, ali dugotrajan bol. U nekim slučajevima, bol može zračiti prema desnom delu abdomena, uključujući i područje ispod desnog rebra.
 2. Pankreasne ciste i pseudociste: Nakupljanje tečnosti u ili oko pankreasa može izazvati bol koji se može širiti prema desnom delu stomaka.
 3. Rak pankreasa: U početnim stadijumima, rak pankreasa možda neće izazvati nikakve simptome. Međutim, kako tumor raste, može doći do bola koji se širi prema desnom delu abdomena i ispod desnog rebra.

Ukoliko sumnjate da imate problem sa pankreasom, važno je da se obratite lekaru radi procene simptoma i postavljanja dijagnoze. Lekar će obaviti fizički pregled, uzeti anamnezu i možda će zatražiti dodatne testove, kao što su krvni testovi, ultrazvuk, CT skeniranje ili MRI, kako bi utvrdio tačan uzrok bola. Na osnovu dijagnoze, lekar će preporučiti odgovarajuće tretmane i terapije.

Psihosomatski uzroci bola ispod desnog rebra

Ponekad, uzrok bola ispod desnog rebra može biti psihosomatski, odnosno povezan sa stresom, anksioznošću ili napetostima. Ili narodski rečeno u pitanju je: „bol na nervnoj bazi“. U ovim situacijama, telo može reagovati različitim fizičkim simptomima, uključujući i bol. Evo nekoliko uobičajenih psihosomatskih uzroka bola ispod desnog rebra:

 1. Stres i anksioznost – Stres i anksioznost mogu izazvati napetost u mišićima, uključujući i one koji se nalaze ispod desnog rebra. Ova napetost može dovesti do bola i nelagodnosti.
 2. Panični napad – Panični napadi su intenzivni napadi straha i panike koji mogu izazvati brojne fizičke simptome, pa i bol ispod desnog rebra. Ako mislite da imate panični napad, potražite pomoć lekara ili psihologa.
 3. Depresija – Depresija može takođe uticati na fizičko zdravlje, izazivajući različite simptome, uključujući i bol ispod desnog rebra. Ako sumnjate da imate depresiju, potražite stručnu pomoć.

Kako prepoznati psihosomatski bol ispod desnog rebra

Prepoznavanje psihosomatskog bola ispod desnog rebra može biti izazovno, jer može delovati slično kao bol uzrokovan fizičkim problemima. Ipak, neki znakovi mogu ukazivati na to da je bol psihosomatske prirode:

 • Bol se javlja ili pogoršava u stresnim situacijama ili tokom anksioznih epizoda
 • Nema vidljivih fizičkih problema koji bi mogli objasniti bol
 • Bol se smanjuje ili nestaje kada se osećate opušteno i smireno

Ako sumnjate da je vaš bol ispod desnog rebra psihosomatski, razgovarajte sa svojim lekarom ili psihologom. Oni vam mogu pomoći da pronađete efikasne načine za rešavanje stresa i anksioznosti, što može ublažiti bol i poboljšati vaše opšte mentalno i fizičko zdravlje.

Dodatni saveti kod bola ispod desnog rebra

Ako osetite bol ispod desnog rebra, važno je da se ne paničite, već da preduzmete određene korake kako biste utvrdili uzrok bola i rešili problem. Evo šta možete da uradite:

 1. Konsultujte se sa lekarom – Ukoliko bol traje duže vreme, intenzivan je ili ga prate drugi simptomi, obavezno posetite lekara. On će vam postaviti pitanja o vašim simptomima, pregledati vas i možda zatražiti dodatne testove kako bi utvrdio tačan uzrok bola.
 2. Uzmite lekove protiv bolova – Ako bol nije preintenzivan, možete uzeti lekove protiv bolova, kao što su paracetamol ili ibuprofen. Imajte na umu da lekovi protiv bolova samo privremeno ublažavaju bol i ne rešavaju uzrok problema.
 3. Odmorite se – Ukoliko je bol izazvan mišićnim problemima, odmor može pomoći u ublažavanju bola. Izbegavajte fizičke aktivnosti koje pogoršavaju bol, ali se nemojte previše odmarati jer to može dovesti do ukočenosti i slabosti mišića.
 4. Ishrana i hidratacija – Ako je bol uzrokovan gastrointestinalnim problemima, pripazite na ishranu. Izbegavajte masnu, začinjenu hranu i alkohol, a konzumirajte više vlakana, voća i povrća. Takođe, pijte dovoljno vode kako biste ostali hidrirani.
 5. Lečenje osnovnog problema – Kada lekar utvrdi uzrok bola ispod desnog rebra, važno je slediti njegove preporuke za lečenje osnovnog problema. To može uključivati lekove, promene u načinu života ili, u nekim slučajevima, hirurške zahvate.

Alternativne metode ublažavanja bola

Pored konvencionalnog medicinskog tretmana, neki ljudi se odlučuju za alternativne metode ublažavanja bola ispod desnog rebra. Ove metode nisu zamena za lekarski savet i tretman, ali mogu doprineti ublažavanju bola kod nekih osoba:

 • Terapija toplotom i hladnoćom – Toplota može pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju bola, dok hladnoća može smanjiti upalu i otok. Probajte koristiti tople obloge ili hladne obloge na bolnom području, ali vodite računa da ne oštetite kožu.
 • Masaža – Masaža može pomoći u ublažavanju mišićne napetosti i bola ispod desnog rebra. Razmislite o poseti licenciranom maseru ili naučite samomasažne tehnike koje možete primeniti kod kuće.
 • Akupunktura – Akupunktura je drevna kineska terapija koja koristi tanke iglice za stimulaciju određenih tačaka na telu. Neki ljudi smatraju da im akupunktura pomaže u ublažavanju bola, uključujući i bol ispod desnog rebra.
 • Meditacija i tehnike opuštanja – Ako je vaš bol povezan sa stresom i napetostima, meditacija i tehnike opuštanja, poput dubokog disanja i progresivne mišićne relaksacije, mogu pomoći u ublažavanju bola.
 • Herbalni tretmani – Neki biljni preparati, poput kamilice, matičnjaka i valerijane, mogu pomoći u opuštanju mišića i ublažavanju bola. Pre nego što isprobate bilo koji biljni tretman, posavetujte se sa lekarom kako biste bili sigurni da je bezbedan za vas.

Uvek se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što isprobate bilo koji alternativni tretman, kako biste bili sigurni da je bezbedan i odgovarajući za vašu situaciju.

Kada posetiti lekara?

Iako je bol ispod desnog rebra često bezopasan i prolazi sam od sebe, postoje situacije kada je važno potražiti stručnu pomoć. Posetite lekara ako:

 • Bol traje duže od nekoliko dana
 • Bol se pojačava ili se širi na druge delove tela
 • Imate povišenu temperaturu, zimicu ili druge simptome infekcije
 • Doživljavateintenzivan bol u trbuhu ili grudima
 • Imate poteškoće sa disanjem ili gutanjem
 • Primetite promene u boji ili konzistenciji stolice, kao što su crna, katranasta stolica ili krv u stolici
 • Iznenada smršate bez razloga

Prevencija bola ispod desnog rebra

Neke mere prevencije mogu pomoći u smanjenju rizika od bola ispod desnog rebra. Evo nekoliko saveta koje možete primeniti:

 • Vodite računa o ishrani – Zdrava, uravnotežena ishrana može smanjiti rizik od gastrointestinalnih problema koji mogu izazvati bol ispod desnog rebra. Izbegavajte preterano masne, začinjene i pržene namirnice, a konzumirajte više voća, povrća, žitarica i nemasnih proteina.
 • Vežbajte redovno – Fizička aktivnost je ključna za očuvanje zdravlja mišića, zglobova i organa. Preporučuje se najmanje 30 minuta umerene aerobne aktivnosti, poput brze šetnje, vožnje bicikla ili plivanja, pet puta nedeljno.
 • Pravite pauze – Ako provodite mnogo vremena sedeći ili stojite, važno je praviti pauze i promeniti položaj tela kako biste sprečili mišićni zamor i bol.
 • Praktikujte dobre tehnike podizanja tereta – Podižite teret pravilno, koristeći noge umesto leđa i trbušnih mišića. Takođe, izbegavajte podizanje preteških tereta sami.
 • Ne ignorišite simptome – Ako osetite bol ili druge simptome koji ukazuju na mogući zdravstveni problem, ne ignorišite ih. Posetite lekara i rešite problem pre nego što se pogorša.

Ne zaboravite da je prevencija ključna, pa vodite računa o zdravoj ishrani, redovno vežbajte i pratite sve promene u vašem telu. Na taj način možete smanjiti rizik od bola ispod desnog rebra i poboljšati svoje opšte zdravlje.

Bol ispod desnog rebra kod dece

Kada se bol ispod desnog rebra javlja kod dece, važno je da roditelji i lekari pažljivo procene simptome i preduzmu neophodne korake za dijagnostiku i lečenje. Uzroci bola ispod desnog rebra kod dece mogu biti slični onima kod odraslih, ali postoje i neki uzroci koji su specifični za decu. U nastavku su navedeni neki od najčešćih uzroka bola ispod desnog rebra kod dece:

 1. Upala slepog creva (apendicitis): Ovo je hitno stanje koje zahteva brzu medicinsku intervenciju. Simptomi uključuju bol u donjem desnom delu stomaka, mučninu, povraćanje i povišenu temperaturu.
 2. Povrede: Deca su sklona povredama tokom igre ili sporta, što može rezultirati bolom ispod desnog rebra. Povrede mogu uključivati istegnuće mišića, udarce ili frakture rebara.
 3. Infekcije urinarnog trakta: Kod dece, infekcije urinarnog trakta mogu izazvati bol ispod desnog rebra, uz simptome poput učestalog mokrenja, peckanja tokom mokrenja i groznice.
 4. Problemi sa žučnim kesom: Iako su ređi kod dece, problemi sa žučnom kesom mogu uzrokovati bol ispod desnog rebra, naročito ako postoji porodična istorija žučnih kamenaca ili drugih problema sa žučnom kesom.
 5. Plućne infekcije: Pneumonija i bronhitis su česte kod dece i mogu uzrokovati bol ispod desnog rebra, uz simptome kao što su kašalj, otežano disanje i groznica.

Ukoliko vaše dete doživljava bol ispod desnog rebra, važno je da se obratite lekaru radi procene simptoma i postavljanja dijagnoze. Lekar će obaviti fizički pregled i možda će zatražiti dodatne testove, kao što su krvni testovi, rendgenski snimci ili ultrazvuk, kako bi utvrdio tačan uzrok bola. Na osnovu dijagnoze, lekar će preporučiti odgovarajuće tretmane i terapije za vaše dete.

9 najčešće postavljanih pitanja o ovoj vrsti bola

 1. Pitanje: Šta su najčešći uzroci?
  Odgovor: Najčešći uzroci bola ispod desnog rebra uključuju probleme sa žučnom kesom (žučni kamenci, holecistitis), upalu slepog creva, iritabilni sindrom creva, bubrežne kamence i interkostalnu neuralgiju.
 2. Pitanje: Kada trebam potražiti medicinsku pomoć zbog bola ispod desnog rebra?
  Odgovor: Ako imate jak, uporan ili pogoršavajući bol, praćen visokom temperaturom, mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita ili promenama u stolici, trebali biste potražiti medicinsku pomoć.
 3. Pitanje: Da li bol ispod desnog rebra može biti povezan sa srcem?
  Odgovor: Iako bol u srcu obično izaziva bol u grudima koji se širi prema levom ramenu i ruci, u retkim slučajevima može se osetiti i bol ispod desnog rebra. Ako sumnjate na srčane probleme, obratite se lekaru.
 4. Pitanje: Kako se dijagnostikuje uzrok bola ispod desnog rebra?
  Odgovor: Dijagnoza se postavlja na osnovu fizičkog pregleda, anamneze i dodatnih testova, kao što su krvni testovi, ultrazvuk, CT skeniranje ili MRI.
 5. Pitanje: Da li trudnoća može izazvati bol ispod desnog rebra?
  Odgovor: Da, trudnoća može izazvati bol ispod desnog rebra usled rasta materice, promena u položaju organa ili povećanog pritiska na dijafragmu.
 6. Pitanje: Kako se leči bol ispod desnog rebra?
  Odgovor: Tretman zavisi od uzroka bola i može uključivati lekove protiv bolova, promene u ishrani, fizikalnu terapiju ili hirurške intervencije.
 7. Pitanje: Može li bol ispod desnog rebra biti simptom stresa ili anksioznosti?
  Odgovor: Da, stres i anksioznost mogu izazvati mišićnu napetost i bol u različitim delovima tela, uključujući i područje ispod desnog rebra.
 8. Pitanje: Da li bol ispod desnog rebra može biti simptom nečega ozbiljnog?
  Odgovor: Iako bol ispod desnog rebra često nije znak ozbiljnog zdravstvenog problema, može ukazivati na stanja koja zahtevaju lečenje, kao što su upala slepog creva, žučni kamenci ili bubrežni kamenci. Ako bol traje duže vreme ili se pogoršava, obavezno potražite medicinsku pomoć.
 9. Pitanje: Da li se bol ispod desnog rebra može širiti na druge delove tela?
  Odgovor: Da, ova vrsta bola može se širiti na druge delove tela, kao što su leđa, rame ili abdomen, zavisno od uzroka bola. Ako bol se širi ili se pogoršava, obratite se lekaru kako biste utvrdili uzrok i započeli odgovarajući tretman.

Zaključak

Bol ispod desnog rebra može biti neprijatan i zabrinjavajući, ali u većini slučajeva nije razlog za ozbiljnu zabrinutost. Ukoliko preduzmete sve neophodne korake kako biste utvrdili uzrok bola i rešili osnovni problem, verovatno ćete uspešno ublažiti bol i vratiti se normalnom životu.

Ipak, važno je napomenuti da ovo nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek treba da se konsultujete sa svojim lekarom ili drugim kvalifikovanim zdravstvenim radnikom ako imate bilo kakvih pitanja ili sumnji u vezi sa svojim zdravljem i lečenjem.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj