Osobe koje konzumiraju jednu jabuku ili krušku svakog dana, smanjuju rizik rizik od moždanog udara za pola. Zapravo, ovaj pozitivni uticaj važi za svo voće i povrće sa belim „mesom“, uključujući banane, karfiol i dr.
Još uvek nije poznato zašto baš „belo“ voće i povrće ima toliko pozitivan uticaj na prevenciju moždanog udara. Međutim, velika studija holandskih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u uglednom stručnom časopisu Stroke, nedvosmisleno je ukazala da osobe koje svakog dana konzumiraju odgovarajuće količine pomenutog voća i povrća imaju za 52 procenta manji rizik od šloga.
Naučnici su do ovakvog zaključka došli prateći više od 20.000 odraslih osoba u periodu od 10 godina. Na početku studije, učesnici su popunili detaljan upitnik o njihovim životnim navikama i ishrani za prethodnu godinu.
Koristeći ove informacije, lekari su pratili njihovo zdravlje u sledećoj deceniji, što im je omogućilo da ispitaju vezu između boje voća i povrća koje su konzumirali i rizika od šloga. Preciznije, izračunato je da 25 grama ovakvog voća dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 9 procenata. Prosečna jabuka ili kruška, koje su učesnici studije najčešće konzumirali, ima oko 110-120 grama.
„Teško je zaključiti koji sastojci su odgovorni za ovaj efekat kod belog voća i povrća. Znamo da su jabuke i kruške bogate vlaknima i flavonoidima, ali može biti i drugih objašnjenja“, obrazlaže dr Linda Aud Grip, vodeći istraživač ove studije, te ukazuje na neophodnost dodatnih istraživanja.
I ranije studije su pokazale da pojačan unos voća i povrća preventivno deluje na kardiovaskularne bolesti. Međutim, ovo je prvi put da su naučnici dokazali da različito voće i povrće ima različite efekte, a model podele prema bojama se pokazao veoma uspešnim.
Svo voće i povrće je zdravo!
Zdrav životSrpski stručnjaci upozoravaju da ova studija ne treba ohrabri ljude da jedu samo „belo“ voće i povrće, te da zanemare plodove čija je unutrašnjost drugih boja. Premda ih ova studija nije dovela u vezu sa smanjenim rizikom od šloga, „jarke“ voćke i povrćke i te kako su neophodne za optimalnu dijetu i opšte zdravlje, a njihov višestruki pozitivan uticaj je dokazan brojnim studijama, ukazuje dr Tamara Stojmenović iz Centra sportske medicine „Vita Maksima“.
Kod voća i povrća, naime, postoji generalno prihvaćeno „pravilo boja“, po kojem su plodovi sa bogatijim, intenzivnijim bojama (zelena, žuta, crvena, ljubičasta), osetno bogatiji antioksidansima i drugim korisnim supstancama, poput likopena, beta-karotena itd.
Novi komentari