Vrtoglavice od promena u vratnom delu kičme

Ackermann Master kiropraktor

 

VRTOGLAVICE OD VRATA: Vrtoglavice podrazumevaju jedno izuzetno neprijatno osećanje koje može da se javi kod čoveka. Većinom nisu vitalno ugrožavajuće ali provociraju strah kao jedno od najjačih osećanja koje čovek može da ima.

Ako taj osećaj traje dugo takvo stanje može prilično da pasivizira i parališe pacijenta, čak i dovodi do izmena u psihogenoj strukturi ličnosti. Osoba koja ima česte vrtoglavice ostaje vezana za kuću, vrlo slabo se pomera, potpuno joj se menja svakodnevnica i postaje nefunkcionalna i za sebe i za okruženje.

Često je i cela porodica uključena u ovaj zdravstveni problem koji, ponekad, kod nekih ljudi nažalost može da traje godinama!

Uzroci vrtoglavice

Veliki broj vrtoglavica provociran je promenama u vratnom delu kičmenog stuba, što često ne bude dijagnostikovano u zavisnosti od toga kojim putem pacijenti krenu u ispitivanje. Najčešće prvo idu kod ORL specijaliste da se ispita stanje srednjeg uha koje može da bude jedan od uzroka.  Kada je to uzrok onda se sprovodi lečenje koje je relativno efikasno i brzo uz određene medikamente i u nekim slučajevima manevre skupljanja kristala u srednjem uhu.

Postoje neki neurološki statusi koje mogu klinički neurolozi da ustanove i gde je lečenje nešto drugačije. To može biti na neurološkom ili vaskularnom nivou (tj. problemu sa krvnim sudovima) što se na doplerima ili nekim drugim procedurama lako može dijagnostikovati i utvrditi.

Jedan veći deo vrtoglavica je tipičan po tome što biva provociran na određeni pokret i tada pacijent nema osećaj „ringišpila“ tj. da se stvari vrte oko njega već osećaj izražene nesigurnosti gde se stvari „ljuljaju“ i gde se stvara osećaj nesigurnosti.

Znamo da su receptori za poziciju tela u gornjoj zoni, u samim fasetnim zglobićima u vratnoj kičmi i ako tu postoji određeni poremećaj ili dispozicija onda često dolazi do pogrešne informacije koja odatle stiže do centra za ravnotežu i mozak dobija poremećenu tj. pogrešnu informaciju. Tu dolazi do zbrke koja mozgu daje informaciju da je telo u drugom položaju u odnosu na onaj koji jeste i to je osećaj koji u tom trenutku postaje definisan kao nesigurnost i dezorijentisanost. Strah od pada je izražen i u tom trenutku dolazi do pasiviziranja o kom smo pričali.

Lečenje i trajanje terapije za vrtoglavice od vrata

Rešavanje ovakvih statusa je prilično jednostavno i lako.

Korišćenjem kiropraktike uspešno se rešavaju slučajevi vrtoglavice od promena u vratnom delu kičme. Imali smo slučajeve gde su osobe imale probleme ovog tipa izražen po 7, 8 godina i gde smo došli do toga da je problem bio isključivo u vratnoj kičmi. Pacijenti su odreagovali poboljšanjem i olakšanjem već kroz par terapija, a za desetak dana su postali gotovo potpuno funkcionalni.

A osećaj straha koji je postojao toliko dugo, počinje da se povlači i osoba se ponaša i oseća normalno što je za ovakve slučajeve izuzetno bitno jer se poboljšanje odmah odrazi kako na samu osobu tako i na njeno okruženje.

Savet za sve koje muče vrtoglavice od vrata

Savet osobama koje imaju ovaj neprijatan simptom tj. osećaj je da obave barem pregled fizijatra. Ovim pregledom se može vrlo jasno utvrditi da li postoji osnovana sumnja da je uzrok njihovog problema (vrtoglavice) od promena u vratnoj kičmi. Takođe, ako je nalaz pozitivan, sa lečenjem se može početi odmah i pacijentu pružiti brzo olakšanje od neprijatnih simptoma.

Savet je – Nemojte čekati! Ako ORL specijalista kod koga ste prvo otišli postavio b.o. nalaz, odnosno nema nikakav nalaz; ako neurolog ne može da utvrdi direktno koji je problem, apsolutno nemojte čekati.

Iako pregled fizijatra u velikom broju slučajeva nije prvi izbor – pacijenti bi trebalo da provere da li je uzrok vrtoglavice – problem s vratnom kičmom.

Zapamtite: vi ne morate osećati bolove u vratu da biste imali problem. Problem može biti u ograničenju pokreta u nekoj formi, ili u laganom pritisku. To su simptomi koje pacijent vrlo često ne može da izdiferencira ili na njih nije u dovoljnoj meri obraćao pažnju da bi mu to bilo dominantno.

Ako lekar koji ga je pregledao nije preneo tu informaciju nijednom drugom lekaru specijalisti moguće je da pacijent neće posumnjati na vratnu kičmu kao uzrok vrtoglavica.

Moj direktan savet je da obavite pregled i prepustite stručnjacima da vam pomognu u meri u kojoj je to moguće. A kod vrtoglavice  u velikom slučajeva je i moguće i brzo ostvarljivo.

KOMENTARI
2 Komentari
 1. Ima problem pri hodu, nestabilna sam osećam vrtoglavica, ne uvek, to mi ograničava izlaske na ulicu imam strah da cu da padnem. Pretpostavljam da je vratni deo u pitanju, jer sam sve analize uradila, neurolog, uho grlo nos, dopler vrata nogu i ruku. Nisam bila kod fizijatar. Molim vas Vašu preporuku. Pozdrav, Vesna

  Odgovori
  • Poštovana Vesna,

   Na osnovu vašeg opisa, vaši simptomi mogu biti povezani sa različitim stanjima. Problemi sa ravnotežom i vrtoglavica mogu biti povezani sa problemima u unutrašnjem uhu, neurološkim problemima, problemima sa cirkulacijom, ili čak problemima sa vratnom kičmom, kao što i sami sumnjate.

   Ako ste već prošli kroz brojne analize i konsultovali se sa različitim specijalistima, a problem i dalje postoji, moglo bi biti korisno posetiti fizijatra. Oni su stručnjaci za mišićno-koštane probleme i mogu vam pomoći da identifikujete i rešite (ili bar imate veću kontrolu) problemima sa vratnom kičmom, ako oni postoje.

   Takođe, možda biste mogli da razmislite o fizikalnoj terapiji ili vežbama ravnoteže koje bi mogle pomoći u poboljšanju vaše stabilnosti i smanjenju simptoma vrtoglavice. I o tome porazgovarajte sa fizijatrom.

   Kiropraktika može biti od velike pomoći – naravno i o tome popričajte sa lekarom. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom o ovim simptomima. Budite istrajni jer rešenje za sve postoji. Vaši lekari mogu preporučiti dalje korake, uključujući upućivanje na dodatne preglede ili promenu u terapiji, ako je to potrebno.

   Srdačno,
   dr A.Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This