Vrtoglavice od promena u vratnom delu kičme

Ackermann Master kiropraktor

 

VRTOGLAVICE OD VRATA: Vrtoglavice podrazumevaju jedno izuzetno neprijatno osećanje koje može da se javi kod čoveka. Većinom nisu vitalno ugrožavajuće ali provociraju strah kao jedno od najjačih osećanja koje čovek može da ima.

Ako taj osećaj traje dugo takvo stanje može prilično da pasivizira i parališe pacijenta, čak i dovodi do izmena u psihogenoj strukturi ličnosti. Osoba koja ima česte vrtoglavice ostaje vezana za kuću, vrlo slabo se pomera, potpuno joj se menja svakodnevnica i postaje nefunkcionalna i za sebe i za okruženje.

Često je i cela porodica uključena u ovaj zdravstveni problem koji, ponekad, kod nekih ljudi nažalost može da traje godinama!

Uzroci vrtoglavice

Veliki broj vrtoglavica provociran je promenama u vratnom delu kičmenog stuba, što često ne bude dijagnostikovano u zavisnosti od toga kojim putem pacijenti krenu u ispitivanje. Najčešće prvo idu kod ORL specijaliste da se ispita stanje srednjeg uha koje može da bude jedan od uzroka.  Kada je to uzrok onda se sprovodi lečenje koje je relativno efikasno i brzo uz određene medikamente i u nekim slučajevima manevre skupljanja kristala u srednjem uhu.

Postoje neki neurološki statusi koje mogu klinički neurolozi da ustanove i gde je lečenje nešto drugačije. To može biti na neurološkom ili vaskularnom nivou (tj. problemu sa krvnim sudovima) što se na doplerima ili nekim drugim procedurama lako može dijagnostikovati i utvrditi.

Jedan veći deo vrtoglavica je tipičan po tome što biva provociran na određeni pokret i tada pacijent nema osećaj „ringišpila“ tj. da se stvari vrte oko njega već osećaj izražene nesigurnosti gde se stvari „ljuljaju“ i gde se stvara osećaj nesigurnosti.

Znamo da su receptori za poziciju tela u gornjoj zoni, u samim fasetnim zglobićima u vratnoj kičmi i ako tu postoji određeni poremećaj ili dispozicija onda često dolazi do pogrešne informacije koja odatle stiže do centra za ravnotežu i mozak dobija poremećenu tj. pogrešnu informaciju. Tu dolazi do zbrke koja mozgu daje informaciju da je telo u drugom položaju u odnosu na onaj koji jeste i to je osećaj koji u tom trenutku postaje definisan kao nesigurnost i dezorijentisanost. Strah od pada je izražen i u tom trenutku dolazi do pasiviziranja o kom smo pričali.

Lečenje i trajanje terapije za vrtoglavice od vrata

Rešavanje ovakvih statusa je prilično jednostavno i lako.

Korišćenjem kiropraktike uspešno se rešavaju slučajevi vrtoglavice od promena u vratnom delu kičme. Imali smo slučajeve gde su osobe imale probleme ovog tipa izražen po 7, 8 godina i gde smo došli do toga da je problem bio isključivo u vratnoj kičmi. Pacijenti su odreagovali poboljšanjem i olakšanjem već kroz par terapija, a za desetak dana su postali gotovo potpuno funkcionalni.

A osećaj straha koji je postojao toliko dugo, počinje da se povlači i osoba se ponaša i oseća normalno što je za ovakve slučajeve izuzetno bitno jer se poboljšanje odmah odrazi kako na samu osobu tako i na njeno okruženje.

Savet za sve koje muče vrtoglavice od vrata

Savet osobama koje imaju ovaj neprijatan simptom tj. osećaj je da obave barem pregled fizijatra. Ovim pregledom se može vrlo jasno utvrditi da li postoji osnovana sumnja da je uzrok njihovog problema (vrtoglavice) od promena u vratnoj kičmi. Takođe, ako je nalaz pozitivan, sa lečenjem se može početi odmah i pacijentu pružiti brzo olakšanje od neprijatnih simptoma.

Savet je – Nemojte čekati! Ako ORL specijalista kod koga ste prvo otišli postavio b.o. nalaz, odnosno nema nikakav nalaz; ako neurolog ne može da utvrdi direktno koji je problem, apsolutno nemojte čekati.

Iako pregled fizijatra u velikom broju slučajeva nije prvi izbor – pacijenti bi trebalo da provere da li je uzrok vrtoglavice – problem s vratnom kičmom.

Zapamtite: vi ne morate osećati bolove u vratu da biste imali problem. Problem može biti u ograničenju pokreta u nekoj formi, ili u laganom pritisku. To su simptomi koje pacijent vrlo često ne može da izdiferencira ili na njih nije u dovoljnoj meri obraćao pažnju da bi mu to bilo dominantno.

Ako lekar koji ga je pregledao nije preneo tu informaciju nijednom drugom lekaru specijalisti moguće je da pacijent neće posumnjati na vratnu kičmu kao uzrok vrtoglavica.

Moj direktan savet je da obavite pregled i prepustite stručnjacima da vam pomognu u meri u kojoj je to moguće. A kod vrtoglavice  u velikom slučajeva je i moguće i brzo ostvarljivo.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

33 Komentari
 1. Kod kiroprakticara otici?

  Odgovori
  • Poštovana,

   Molim Vas za više detalja o stanju koje Vas muči, broju godina i eventualno terapiji koju uzimate.

   Hvala.

   Srdačno,
   Bol.rs

   Odgovori
 2. Imam problem vec duzi period. Osecaj nestabilnosti pri hodu,pogotovo ujutru kada ustanem iako se naspavam. Kad recimo takodje stojim u mestu,ista situacija.

  Odgovori
  • Poštovani Miloše,

   Osećaj nestabilnosti pri hodu, naročito ujutru, može biti uzrokovan različitim faktorima i potrebno je obratiti pažnju na nekoliko mogućih uzroka:

   Problemi sa vratnim delom kičme: Problemi sa vratnom kičmom, kao što su degenerativne promene, hernija diska ili cervikalna stenoza, mogu uticati na nervne puteve koji kontrolišu ravnotežu i koordinaciju, doprinoseći osećaju nestabilnosti.
   Problemi sa vrtoglavicom ili ravnotežom: Osećaj nestabilnosti može biti povezan sa unutrašnjim uhom, koje igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže. Stanja kao što su benigna paroksizmalna pozicijska vertigo (BPPV) ili Menierova bolest mogu uzrokovati simptome koje opisujete.
   Neuromuskularni problemi: Slabost u nogama ili problemi sa nervnim sistemom mogu uticati na stabilnost pri hodu. Neuropatije, kao što je dijabetička neuropatija, mogu uticati na senzaciju u nogama, čineći hodu nestabilnim.
   Problemi sa zglobovima ili mišićima: Artritis, posebno u kolenima, kukovima ili stopalima, može izazvati bol i nestabilnost prilikom hoda. Mišićna slabost i umor takođe mogu doprineti ovom osećaju.
   Kardiovaskularni problemi: Neadekvatna cirkulacija krvi može dovesti do osećaja slabosti ili nestabilnosti, naročito kada se dugo stoji ili nakon ustajanja.
   Lekovi: Neke vrste lekova mogu imati nuspojave koje uključuju vrtoglavicu ili nestabilnost. Ako uzimate lekove, proverite da li su vaši simptomi možda povezani s tim.

   Preporuke:

   Poseta lekaru: Važno je da se obratite lekaru opšte prakse ili neurologu koji može obaviti potrebne preglede i eventualno uputiti na dodatne testove kao što su testovi ravnoteže, audiološki testovi ili neurološki pregledi.
   Fizikalna terapija: Fizioterapeut može raditi sa vama na vežbama koje poboljšavaju snagu mišića, koordinaciju i ravnotežu.
   Bezbednost u domu: Postarajte se da vaš dom bude siguran za kretanje, naročito ujutru. To može uključivati postavljanje podrške u kupatilu, uklanjanje tepiha koji se klizaju i osiguravanje dobre osvetljenosti.
   Pazite na ishranu i hidrataciju: Adekvatna ishrana i hidratacija mogu pomoći u smanjenju umora i slabosti.
   Redovna fizička aktivnost: Lagane vežbe, kao što je hodanje ili vežbe istezanja, mogu pomoći u održavanju mišićne snage i poboljšanju opšte stabilnosti.

   Poseta lekaru je ključna za utvrđivanje tačnog uzroka vaših simptoma i za dobijanje adekvatnog tretmana.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Postovni,
  Moja majka ima problem da pri hodu ima osecaj da je neko gura i nestabilna je pri hodu pa se desava da ponekad i padne . Proverili smo centar za ravnotezu nalaz je dobar. CT glave je uredan biohemija je dobra i lipidni status. Proverili smo i vid i tu je sve dobro a ona nikako nevlja. Kada sedi tesko joj je da ustane jer kaoliko god ona htela da
  ustane nesto je vuce nazad. Ima jake bolove
  u nogama. Molim vas recite mi kome da se
  obratim ili koje pretrage jos da radim da joj
  pomognem. Ona je sve gore i sve je
  nestabilnija pri hodu jer je nesto vuce napred i u stranu. Ona ima 76 godina i to je pocelo pre par meseci ali je sve gore i gore.
  Hvala unapred

  Odgovori
  • Poštovana,

   Vaša zabrinutost za majku je razumljiva, a simptomi koje opisujete zahtevaju pažljivo razmatranje. Nestabilnost u hodu i osećaj da nešto vuče unazad mogu biti posledica različitih neuroloških ili muskuloskeletnih stanja, posebno u starijoj dobi.

   S obzirom na to da su osnovni testovi kao što su CT glave, provera centra za ravnotežu, lipidni status i biohemija uredni, možda će biti potrebno uraditi dodatne specijalizovane pretrage:

   Neurološki pregled: Ako već nije učinjeno, važno je da majka bude pregledana od strane neurologa. Neurolog može sprovesti detaljne testove koji mogu pomoći u identifikovanju problema koji možda nije evidentan na CT-u, poput Parkinsonove bolesti, multipla skleroze, ili drugih neurodegenerativnih stanja koja mogu uticati na motoričke funkcije i ravnotežu.
   MRI mozga: MRI (Magnetna rezonanca) mozga može pružiti detaljniji uvid u stanje mozga i identifikovati promene koje se možda ne vide na CT-u, kao što su manje lezije na mozgu ili promene u beloj masi koje mogu uticati na funkciju.
   Konsultacije sa gerijatrom: Gerijatar može proceniti sve aspekte zdravstvenog stanja vaše majke, uključujući lekove koje možda uzima, i kako oni mogu uticati na njenu ravnotežu i mobilnost.
   Fizikalna terapija: Fizioterapeut može raditi sa vašom majkom na vežbama koje će poboljšati njenu snagu, koordinaciju i ravnotežu. Takođe, terapeut može preporučiti pomagala za hodanje koja bi mogla pomoći u smanjenju rizika od padova.
   Procena bola u nogama: Važno je utvrditi izvor bolova u nogama, jer to može direktno uticati na sposobnost hoda. Ovo može uključivati dalje testiranje poput ultrazvuka nogu ili MRI-a kičme, ako postoji sumnja na probleme sa diskovima ili živcima.
   Revizija lekova:
   Proverite sa lekarom sve lekove koje vaša majka uzima, jer neki lekovi mogu imati nuspojave koje uključuju vrtoglavicu ili nestabilnost.

   Važno je pratiti stanje vaše majke i raditi sa zdravstvenim timom na kreiranju plana koji će joj pomoći da se oseća stabilnije i sigurnije. Ovi koraci bi trebali pomoći u usmeravanju daljih akcija za poboljšanje njenog zdravlja i kvaliteta života.

   Želim vam sve najbolje i da vaša majka doživi poboljšanje u skorom vremenu.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 4. Poštovani doktore, imam jako velikih problema, glava mi je zakrivljena u stranu, ja sam sve pokušala, prisutne su vrtoglavice, zujanje u ušima, glavobolje, RTG snimak pokazuje okoštsavanje vratnog dijela i zakrivljenost, ja sad čekam da dođem na red za fizikalni tretman, gužva je velika tako mi kažu, a ja se osjećam veoma loše, 2013 popravljala atlas i bilo mi bolje nekoliko godina da bih prije cetiri godine pala na posledici i od tada počinju muke, čak sam i s očima imala problema, mrežnjače se odvajala u nekoliko navrata sam imala operacije, da li je to sve nastalo od tog pada ne znam, neznan šta više da radim. Zahvalna Dragana.

  Odgovori
  • Poštovana Dragana,

   Iz vašeg opisa jasno je da prolazite kroz veoma težak period i suočavate se s nizom složenih zdravstvenih problema. Simptomi koje opisujete, uključujući zakrivljenost glave, vrtoglavice, zujanje u ušima, glavobolje, kao i istoriju padova i problema sa mrežnjačom, zahtevaju sveobuhvatnu medicinsku pažnju. Okoštavanje i zakrivljenost vratnog dela kičme mogu značajno uticati na kvalitet vašeg života i uzrokovati simptome koje doživljavate.

   Okoštavanje i zakrivljenost vratnog dela kičme često su posledica degenerativnih promena koje mogu biti izazvane starosnim faktorima, povredama ili dugotrajnim lošim držanjem. Ovakve promene mogu uticati na nerve koji izlaze iz kičmene moždine, što može dovesti do vrtoglavica, zujanja u ušima i glavobolja.

   Padovi i povrede mogu dodatno pogoršati ove probleme, dovodeći do dodatnih oštećenja i bolova. Povezanost između vaših problema sa očima i padova nije nemoguća, posebno ako su povrede glave ili vrata uticale na cirkulaciju ili nerve koji su povezani s očima.

   Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti dok čekate na fizikalni tretman:

   Konsultacije sa specijalistima: Razmotrite dodatne konsultacije sa neurologom, ortopedom ili specijalistom za kičmu, kao i sa oftalmologom za vaše probleme sa očima. Oni mogu pružiti detaljniju evaluaciju i možda preporučiti dodatne tretmane koji mogu ublažiti vaše simptome.

   Medikamentozno lečenje: Za ublažavanje bolova i upala možda će biti korisni određeni lekovi koje može prepisati vaš lekar, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) ili mišićni relaksanti.

   Fizikalna terapija kod kuće: Dok čekate na profesionalni fizikalni tretman, postoji nekoliko vežbi i tehnika koje možete praktikovati kod kuće, poput laganih vežbi istezanja, koje mogu pomoći u smanjenju napetosti i bola. Ipak, važno je da se prethodno konsultujete sa fizioterapeutom ili lekarom kako biste bili sigurni da su vežbe sigurne za vas.

   Prilagođavanje načina života: Promene u načinu života, kao što su poboljšanje držanja tela, redovno vežbanje i održavanje zdrave telesne težine, mogu doprineti smanjenju simptoma.

   Alternativne metode lečenja: Tehnike kao što su akupunktura, masaža ili joga mogu pružiti dodatno olakšanje za neke ljude.

   Vaši simptomi i istorija bolesti ukazuju na potrebu za pažljivim i kontinuiranim medicinskim praćenjem. Veoma je važno da ostanete u kontaktu sa svojim lekarskim timom i detaljno pratite sve preporuke i savete.

   Želim vam puno snage i nadam se da ćete uskoro naći olakšanje i odgovore koji će vam pomoći da se osećate bolje.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 5. Postovani,
  Vec duze vreme imam problem sa jednim tipom vrtoglavice. Malo ga je teze opisati. Osecaj je kao da mi se vrti ali zapravo nema fizicke vrtnje. Verujem da je problem vrat, jer vecinu vremena provodim pred racunarom itd. Zeleo sam pre odlaska lekaru cisto da se raspitam malo da li je neko mozda imao slican osecaj i da li kojim slucajem zna uzrok.

  Srdacan pozdrav,
  Nemanja.

  Odgovori
  • Poštovani Nemanja,

   Razumem vašu zabrinutost vezanu za osećaj vrtoglavice bez fizičke rotacije – zna da bude baš neprijatan osećaj. U eri prekomerne upotrebe računara i mobilnih telefona, ovakvi simptomi su postali dosta česti. Ne vodim preciznu statistiku, ali čini mi se da jedna u četiri osobe koje se javljaju u naš Dom zdravlja – ima upravo slične probleme i sličnu priču: previše sedenja pred računarom, premalo aktivnosti i slično. Generalno, vreme provedeno u fiksnom položaju pred ekranom može doprineti napetosti u vratu i mišićima ramena, što, opet, može uticati na osećaj ravnoteže i izazvati simptome poput vaših.

   Preporučujem sledeće korake koji bi bi bili od koristi:

   Poboljšajte ergonomiju radnog mesta: Podesite visinu i položaj ekrana tako da bude u nivou očiju, koristite stolicu koja pruža dobru podršku za leđa, i pazite na pravilno držanje tela dok radite.

   Praktikujte redovne pauze: Na pola sata rada, napravite kratku pauzu od 5-10 minuta. Ustanite, protegnite se, i prošetajte kako biste smanjili napetost u mišićima. Lično, i ja praktikujem ovu tehniku – namestim mobilni da me podseti posle pola sata rada (kada radim duže vreme za računarom) i obavezno prošetam i gledam kroz prozor u daljinu (naše oči nisu baš kreirane za rad na blizinu);

   Vežbe za vrat i ramena: Redovno izvodite vežbe istezanja za vrat i ramena kako biste smanjili napetost i poboljšali cirkulaciju. Znate ono: glava levo, desno, tako desetak puta, zatim u stranu levo-desno, rotacija u jednom smeru, pa u drugom kao rotacija ramena u oba smera.

   Poseta lekaru: Iako su prethodni saveti korisni, važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste isključili bilo koje ozbiljnije uzroke vaših simptoma. Lekar može preporučiti odgovarajuće testove ili uputiti na specijaliste ako je to potrebno (mada je mala verovatnoća – ali ipak postoji).

   Masaže i kiropraktika: Mnogi pacijenti nalaze značajna poboljšanja kroz redovne masaže i/ili posete kiropraktičarima. Ove terapije mogu pomoći u smanjenju mišićne napetosti i poboljšanju posturalne ravnoteže. I sam primenjujem posetu kiropraktičaru bar dva puta mesečno (naravno, specijaliste koji su edukovani za ovaj vid manipulacije mišićno-skeletnim sistemom i znaju šta rade.)

   Važno je pristupiti ovom problemu sa pažnjom i razumevanjem da se radi o uobičajenom fenomenu u današnjem digitalnom dobu. Međutim, neophodno je da se posavetujete sa zdravstvenim profesionalcem kako biste dobili tačnu dijagnozu i adekvatno lečenje ako postoji potreba.

   Srdačan pozdrav i želim vam brzo poboljšanje stanja.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 6. Poštovani,
  Već nekoliko dana imam problem kada hodam ili mi je duže vreme pognuta glava/naglo ustanem itd sa vrtoglavicom. Takođe me boli jedan deo glave na dodir.
  Na poslu mi je stalno savijena glava ka dole, ponekada me boli vrat. Imam 23 godine i nemam druge simptome osim toga.
  Hvala na odgovoru.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Vrtoglavica koja se javlja pri promeni položaja, kao što je naglo ustajanje ili kada je glava duže vreme u pognutom položaju, može biti uzrokovana različitim faktorima. Vaš opis simptoma ukazuje na nekoliko mogućih uzroka:

   Ortostatska hipotenzija: Ovo je pad krvnog pritiska koji se događa kada naglo ustanete. Može uzrokovati kratkotrajnu vrtoglavicu i osećaj nestabilnosti.

   Problemi sa vratnom kičmom: Dugotrajno držanje glave u savijenom položaju može dovesti do napetosti i bolova u vratu, što može uticati na cirkulaciju u glavi i uzrokovati vrtoglavicu i glavobolju.

   Tenziona glavobolja: Bol u jednom delu glave na dodir, zajedno sa vrtoglavicom, može biti znak tenzione glavobolje, koja je često povezana sa mišićnom napetošću u vratu i skalpu.

   Benigna paroksizmalna pozicijska – vertigo (BPPV): Ovo je poremećaj unutrašnjeg uha gde male čestice u unutrašnjem uhu prouzrokuju kratkotrajne, ali intenzivne epizode vrtoglavice pri promenama položaja glave.

   S obzirom na vaše godine i nedostatak drugih simptoma, manje je verovatno da je reč o ozbiljnijim zdravstvenim problemima. Međutim, preporučljivo je da se konsultujete sa lekarom, posebno ako se simptomi nastave ili pogoršaju. Lekar može da obavi detaljniji pregled, eventualno predloži dodatne pretrage kao što su pregledi sluha i ravnoteže, i na osnovu toga da vam da adekvatne preporuke za lečenje ili uputi na dalje specijalističke preglede ako je potrebno.

   U međuvremenu, pokušajte da redovno menjate položaj pri radu na poslu i praktikujete vežbe za vrat kako biste smanjili napetost mišića. Takođe, pravilno hidriranje i izbegavanje naglih promena položaja može pomoći u smanjenju simptoma vrtoglavice.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 7. Poštovani doktore,

  Otprilike jednom mesečno imam,ne znam ni sama kako bih to opisala, nazovimo vrtoglavicu koja nastane iznenada, kao da mi kroz mozak prolazi struja i osećaj kao da cu propasti. To traje oko 15ak do 20sek. Ne ponavlja se. Radila sam pregled lekara orl, kalorijski test gde imam jači odgovor na desnom uhu u odnosu na levo. Kardiolog sve ok, mr glave sve ok, kičma sve ok kartide sve ok. Dugo sedim i glava mi je u jednom određenom položaju. Imam osećaj da tu negde u vratom delu kičme imam neki spazam mišića,ili od nepravilnog položaja tela prstenovi na tih nekoliko sekundi prekinu protok krvi do mozga, u smislu pritisnu nerve. Prilikom masaže jako me boli trapezujus,nakon masaže kao da mi je skinut ogroman teret sa ledja. Unapred beskrajni hvala.

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu opisa Vaših simptoma i činjenice da su svi značajni medicinski testovi (ORL pregledi, MR glave, kardiološki pregledi, ultrazvuk karotida) pokazali normalne nalaze, postoji nekoliko mogućih objašnjenja za Vaše vrtoglavice i osećaj sličan „prolasku struje kroz mozak“.

   Mišićno-koštani uzroci: Kako ste spomenuli, dugotrajno sedenje i nepravilan položaj tela mogu dovesti do napetosti mišića, posebno u vratnom delu. To može uzrokovati spazam mišića i stres na vratnim pršljenovima. Napetost u trapezius mišićima i bol pri masaži ukazuju na to da bi mišićno-koštani problemi mogli biti deo problema. Ovo posebno može biti slučaj ako se poboljšanje oseća nakon masaže.

   Cervikogeni uzroci: Ponekad, problemi sa vratnom kičmom mogu izazvati simptome koji liče na vrtoglavicu ili neobične senzacije u glavi. Pritiskanje nerava ili ograničenje cirkulacije zbog nepravilnog položaja vrata može dovesti do privremenih simptoma.

   Vestibularni uzroci: Iako je ORL pregled pokazao jači odgovor na desnom uhu, to ne mora nužno značiti da je problem sa unutrašnjim uhom potpuno isključen. Vestibularni sistem može biti vrlo osetljiv i ponekad su simptomi suptilni.

   Psihofizički uzroci: Stres, anksioznost i napetost mogu dovesti do psihosomatskih simptoma kao što su neobične senzacije i vrtoglavica. Psihofizički uzroci su često povezani sa mišićnom napetošću, posebno u vratu i ramenima.

   Savetujem Vam da nastavite sa redovnim vežbama za jačanje mišića vrata i leđa, kao i da praktikujete pravilno držanje tela tokom sedenja. Takođe, redovne masaže i relaksacione tehnike mogu biti od velike koristi. Ako simptomi i dalje budu prisutni, razmislite o konsultaciji sa fizijatrom koji bi mogao da Vam preporuči ciljane vežbe i terapije. Ukoliko se simptomi značajno pogoršaju ili promene, savetujem ponovnu konsultaciju sa lekarom.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 8. Postovani,molim vas za savet… povremeno mi se desava da imam blagi oblik ljuljanja ili nestabilnosti koji draje bukvalno par sekundi,javlja se sa pokretima vrata,glave.. Kad god pomerim glavu u stanu,okrenem se,ili naglo ustanem,podignem bradu,na te nagle pokrete glave imam blaga mantanja.. npr dok radim za racunarom,ako mi je glava savijena kad je podignem,osetim kao da se zaljuljam,radila sam mr glave,sve je u redu,kardiolig,neurolog kazu da je sve u redu,da li to moze biti nesto opasno? hvala unapred.

  Odgovori
  • Poštovana Jelena,

   Simptomi koje opisujete, poput osećaja ljuljanja ili nestabilnosti koji se javljaju sa pokretima glave i vrata, mogu biti povezani s nekoliko različitih stanja. Važno je da ste već obavili MR glave i posetili kardiologa i neurologa, koji su vas uverili da je sve u redu. Evo nekoliko mogućih objašnjenja za vaše simptome:

   Vestibularni problemi: Osećaj ljuljanja ili nestabilnosti može biti povezan s vestibularnim sistemom, koji je odgovoran za održavanje ravnoteže. Problemi u ovom sistemu mogu izazvati osećaj vertiga ili nestabilnosti, posebno pri promenama položaja glave.

   Cervikogena vrtoglavica: Poremećaji vratne kičme, kao što su napetost mišića ili problemi s pršljenovima, mogu izazvati simptome koji podsećaju na vrtoglavicu ili nestabilnost, naročito pri pokretima glave.

   Psihofizički uzroci: Ponekad se ovi simptomi mogu pojaviti kao odgovor na stres ili anksioznost. Psihofizičke reakcije mogu uticati na osećaj ravnoteže i percepciju pokreta.

   Benigna paroksizmalna poziciona vertigo (BPPV): Ovo je čest uzrok vrtoglavice, koji se obično javlja pri promeni položaja glave i kratkotrajan je.

   S obzirom na to da ste već obavili neke osnovne preglede, možda bi bilo korisno da se konsultujete sa fizijatrom ili terapeutom za vestibularnu rehabilitaciju, koji može proceniti da li vaši simptomi mogu biti povezani s poremećajima ravnoteže. Takođe, ukoliko postoji sumnja na cervikogenu vrtoglavicu, fizikalna terapija može biti od pomoći.

   U međuvremenu, vodite dnevnik simptoma da biste bolje pratili kada se javljaju i pod kojim okolnostima, što može pomoći u daljem dijagnostikovanju i tretmanu.

   Važno je da i dalje pratite svoje simptome i ukoliko dođe do pogoršanja ili promene, obavezno se ponovo konsultujte sa lekarom.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 9. Poštovani doktore,pokušaću da podelim iskustvo i posavetujem se sa vama.
  Trenutno imam problem sa blagim „mantanjem“ u glavi i povremenim propadanjima. Traje mesec dana,funkcionalan sam,ali slabijeg raspoloženja zbog toga…
  Sad od početka da krenem. Imao sam taj problem (još neprijatnije) pre godinu i po dana i tražeći rešenja,bio kod ORL i radio vestibulimetriju i rečeno je da je možda bilo to,ali da je prošlo. Nastavlja se posle opet i odlazim kod fizijatra-hiropraktičara i uz „lomljenje“ vrata,razvelačenja istog na nekoj mašini,nameštamo i prvi pršljen(atlas) nekom vibracionom spravom. Dobijam preporuku za statičke vežbe i posle dan-dva mi bude bolje sve do pre mesec dana kada kreće ponovo. Odlazim opet kod istog doktora,nameštamo sve isto,ali ovog puta se samo malo popravilo stanje i traje nelagoda i dalje. Čekam da uradim dopler i magnet vrata i glave. Radim te statičke vežbe(ležeći) i shvatim da se bolje osećam kada savijem glavu napred ili je guram nazad,ali sa spuštenom bradom,a da propadanja i „mantanje“ nastaje kada dižem bradu i idem glavom(temenom) unazad. Povremeno osećam pulsiranje u spoju glave i vrata i kao da mi vibrira glava od toga.Svaki komentar bi bio koristan i da li (ako je do vrata) neki fizijatar može da pomogne,a da nije nameštanje atlasa?
  Unapred zahvalan,Jovan.

  Odgovori
  • Poštovani Jovane,

   Pre svega, hvala vam što ste podelili svoje iskustvo. Simptomi koje opisujete, kao što su blago „mantanje“ u glavi i osećaj propadanja, mogu biti posledica različitih stanja, ali čini se da ste već uveliko u procesu dijagnostike i lečenja, što je veoma pozitivno.

   Na osnovu vašeg opisa, velika je verovatnoća da vaši simptomi imaju veze sa vratnom kičmom, što može uključivati cervikogenu vrtoglavicu, poremećaje u funkcionisanju cervikalnih pršljenova ili čak neki vid vestibularnog poremećaja.

   Evo nekoliko koraka i mogućnosti koje biste mogli razmotriti:

   Dopler vratnih arterija i magnetna rezonanca: Ovi pregledi će pomoći da se utvrdi postoji li neki vaskularni uzrok vaših simptoma, kao što su suženja ili blokade u krvotoku, kao i da li postoje promene na cervikalnim pršljenovima ili diskovima koji bi mogli uzrokovati vaše simptome.

   Neurološki pregled: Ako već niste, važno je da vas pregleda neurolog, koji može proceniti da li postoji neurološki uzrok vaših simptoma.

   Fizioterapija: Fizioterapeuti se obično fokusiraju na terapeutske vežbe i manualnu terapiju za poboljšanje funkcije i smanjenje bolova, a da ne koriste „nameštanje“ pršljenova. Vežbe za jačanje i poboljšanje pokretljivosti vratne kičme mogu biti korisne.

   Posturalna korekcija: Pogrešno držanje tela, naročito ako dugo sedite ili imate posao koji zahteva stalno gledanje nadole, može doprineti vašim simptomima. Fizioterapeut može raditi sa vama na poboljšanju držanja i ergonomiji na radnom mestu.

   Vestibularna rehabilitacija: Ako se ispostavi da imate problema sa vestibularnim sistemom, vestibularna rehabilitacija sa specijalizovanim fizioterapeutom može pomoći.

   Psihološka podrška: Hronični simptomi mogu uticati na raspoloženje i dovesti do anksioznosti ili depresije. Psihološka podrška ili savetovanje mogu biti od koristi. To u ogromnom broju slučajeva ne znači uzimanje medikamenata, već pomoć oko prepoznavanja psiholoških problema koje donosi određeni medicinski problem kao i odgovore kako se uspešno nositi sa njima.

   Alternativne metode: Akupunktura i tehnike opuštanja kao što su joga i meditacija mogu pomoći nekim pacijentima sa sličnim simptomima. Naravno, na našim prostorima još nemamo praksu da pomognemo klasične načine lečenja određenim alternativnim metodama, ali brojna istraživanja su pokazala da izvesni benefiti postoje i zašto ih se odreći.

   Svaki dalji komentar o vašim simptomima, bez detaljnog pregleda i dijagnostike, bila bi samo spekulacija. Stoga je najvažnije nastaviti raditi sa lekarima koji vas mogu lično pregledati, razumeti celokupnu sliku vašeg zdravstvenog stanja i razviti odgovarajući plan lečenja.

   Na kraju, ako niste zadovoljni sa trenutnim pristupom lečenja ili želite drugo mišljenje, uvek je dobro razgovarati sa drugim specijalistima.

   Želim vam brz oporavak i nadam se da ćete uskoro naći olakšanje od simptoma.

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 10. Postovani,imam neku vrstu vrtoglavice,kao da se na par minuta preselim u neka druga desavanja.Tu sam, cujem,a nisam tu. Neke druge slike i desavanja.Posle toga osecam blagu vrtoglavicu, mucninu, slabost.Desava se possible nekad jednom mesecno,nekad cesce. Imam neke plocice u glavi za koje kazu da ne prave problem,visak vratnih prsljenova injihovo okostavanje ,krivu kicmu a protok krvi kroz vratne arterije 50 %.Molim vas pomozite jer me lekari kad o mojim vrtoglavicama pricam gledaju kao da sam „pala sa Marsa „. Srdacan pozdrav.

  Odgovori
  • Poštovana Snežana,

   Vaši simptomi mogu biti uzrokovani različitim stanjima, a neki od njih mogu biti povezani sa vašim prethodnim dijagnozama. Da bismo vam bolje pomogli, razmotrićemo moguće uzroke vaših simptoma:

   Vaskularni uzroci: Spomenuli ste da imate smanjen protok krvi kroz vratne arterije za 50%. Ovo može uzrokovati smanjenje dotoka kiseonika do mozga, što može dovesti do simptoma poput vrtoglavice, naročito ako se kombinuje s drugim faktorima, poput promena položaja glave.

   Cervikogena vrtoglavica: Ova vrsta vrtoglavice je povezana sa vratom i može biti uzrokovana problemima sa vratnim kičmenim stubom, uključujući okoštavanje vratnih pršljenova koje ste naveli. Simptomi obično uključuju osećaj nesigurnosti ili nestabilnosti, a ne klasičnu rotacionu vrtoglavicu.

   Epileptični napadi (malo verovatno, ali važno spomena): Neki tipovi epileptičnih napada mogu uzrokovati osećaj odsutnosti, tokom kojih osoba može izgubiti kontakt sa okolinom i doživeti čudne senzacije, slike ili misli.

   Disekvilibrijum: Ovo je osećaj nestabilnosti ili nesigurnosti koji može biti povezan s oštećenjem ravnoteže unutar unutrašnjeg uva ili problemima s nervnim sistemom.

   Psihogena vrtoglavica: Ovo je vrsta vrtoglavice koja je povezana sa psihološkim faktorima, poput anksioznosti.

   S obzirom na kompleksnost vaših simptoma i pridruženih stanja, predložio bih sledeće korake:

   Neurološki pregled: Konsultacija s neurologom može pomoći u proceni da li postoji neurološki uzrok vaših simptoma.

   Vaskularni pregled: Angiografija ili dopler ultrazvuk vrata može pružiti više informacija o vašem smanjenom protoku krvi kroz vratne arterije.

   Fizioterapija: Ako su problemi s vratom doprinose vašim simptomima, fizioterapeut može vam pomoći sa vežbama i tretmanima koji mogu poboljšati simptome.

   Psihološko savetovanje: Ako se sumnja da su vaši simptomi povezani s anksioznošću ili drugim psihološkim stanjima, konsultacija s psihoterapeutom može biti korisna. A i generalno, ova vrsta podrške može da vam koristi – bez obzira koji razlog je u pitanju.

   U svakom slučaju, važno je nastaviti komunikaciju s lekarima i tražiti druge mišljenja ako osećate da vaši trenutni lekari nisu u mogućnosti da vam pomognu. Vaši simptomi su važni i zaslužuju pažljivu procenu i tretman. Srećno!

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 11. Poštovani,
  Vec skoro dve godine imam problem sa vrtoglavicama koje su konstantne i osecajem zanošenja u stranu prilikom hoda. Cesto mi se dešava da kad vrtoglavica krene osećam nelagodu u predelu vrata, probleme sa koncentracijom, mučninom i ubrzanim radom srca i to traje dok sam u stanju mirovanja. Odradila sam sve potrebne preglede, nalaz krvi, ORL, dopleron krvnih sudova, neurolog i kardiolog. Svi nalazi su mi bili dobri. Fizijatar mi je dijagnostikovao kifozu i dao da radim odredjene vezbe ali od njih mi je samo gore i ne pomažu. Da li mozda znate sta je i kako mogu da resim ovaj problem jer mi stvara jako veliki stres u svakodnevnom zivotu.

  Odgovori
  • Poštovana,

   S obzirom da ste već prošli kroz niz medicinskih pregleda koji nisu ukazali na specifičan medicinski problem, moglo bi biti korisno razmotriti druge potencijalne faktore koji bi mogli doprineti vašim simptomima.

   Jedna od mogućnosti bi mogla biti vertebrogeni problem, s obzirom da ste naveli da imate kifozu. Vertebrogeni problemi mogu uticati na cirkulaciju i nervni sistem, što može dovesti do simptoma poput vrtoglavice i problema sa ravnotežom.

   Takođe, trebali biste uzeti u obzir mogućnost da simptomi mogu biti povezani sa anksioznostima ili stresom, s obzirom da ste naveli da osećate veliki stres u svakodnevnom životu. Anksioznost sama po sebi može izazvati niz fizičkih simptoma, uključujući one koje ste opisali.

   S obzirom na to da vam vežbe koje vam je preporučio fizijatar nisu pomogle, možda bi bilo korisno razmotriti sledeće korake:

   Multidisciplinarni pristup: Razmotrite rad sa timom stručnjaka, uključujući fizioterapeuta, psihoterapeuta i nutricionistu, koji bi mogli pomoći u obradi različitih aspekata vašeg zdravstvenog stanja.

   Psihoterapija: Razmotrite mogućnost pohađanja terapije usmerene na upravljanje stresom i anksioznošću, kao što je kognitivno-bihevioralna terapija.

   Relaksacione tehnike: Možda bi bilo korisno da se upustite u tehnike opuštanja, kao što su meditacija, duboko disanje ili jogu, koje mogu pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti.

   Ponovno procenjivanje vežbi: Možda biste mogli raditi sa drugim fizioterapeutom koji bi mogao ponuditi drugačiji set vežbi koje bi bile bolje prilagođene vašem individualnom zdravstvenom stanju.

   Nadam se da ćete da pronađete rešenje koje vam pomaže da se osećate bolje. Važno je da nastavite da tražite medicinsku pomoć i podršku kako biste adekvatno upravljali svojim simptomima.

   Srdačno,
   dr A.Ilić

   Odgovori
 12. Dobar dan imam problem ,kad se dugo vozim u autu ,i kad izadem i pocnem hodat pocne me zanosit i noge ko da me ne slusaju ,to mi se desava i kad puno radim na poslu , zamagljen mi vid dode ponekad i vrtoglavica al to sve dode i ode sad dobro sad nije , bila sam svuda ,kod doktora za uho sve ok , kardiolog ok , neurolog ok cak sam pravila mr glave ,pravila sam jos mr vrata i kraljeznice na vratu hrskavica mi se pojela na jednom dijelu , na jednom dijelu su mi nasli neke tumorcice sto se pune krvlju kazu to skoro svaki ima ,nesto je i sa diskovima kao pojedeni al nis strasno, poslala me na masazu al stroj masira , nisam mogla izdrzat jer kako mi je taj valjak isao po kicmi jos mi vise vrtoglavica dolazila ,sad cekam mr donjeg dijela leda ,molim vas vase misljenje sta bi moglo biti

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu opisanih simptoma i medicinske istorije koju ste naveli, vidim da ste prolazili kroz niz medicinskih pregleda i da ste već identifikovali neke zdravstvene probleme, uključujući probleme sa vratnom kičmom.

   Vaši simptomi vrtoglavice, nestabilnosti dok hodate i promenljivog vida mogu biti posledica različitih faktora, uključujući probleme sa cirkulacijom, vertebrobasilarnom insuficijencijom (nedovoljna cirkulacija krvi u zadnjem delu mozga), ili čak napetostima i problemima sa mišićima i kičmom koje ste naveli.

   Budući da ste pomenuli da imate probleme sa diskovima i hrskavicom u vratnom delu kičme, moguće je da ti problemi doprinose vašim simptomima, posebno kada je u pitanju vrtoglavica ili nestabilnost dok hodate.

   Evo nekoliko koraka koje biste mogli razmotriti:

   Multidisciplinarni pristup: Mogli biste razmotriti da nastavite sa multidisciplinarnim pristupom, gde ćete raditi sa timom stručnjaka, uključujući fizioterapeuta, da bi vam pomogli da se bavite problemima sa kičmom i potencijalno ublažili simptome.

   Individualizovana terapija: Mogli biste razmotriti traženje terapeuta koji pruža individualizovane terapije masaže, umesto terapije mašinom, koja vam nije prijala.

   Vežbe za ravnotežu i koordinaciju: Mogli biste razgovarati sa fizioterapeutom o mogućnosti uključivanja vežbi za ravnotežu i koordinaciju u vaš režim oporavka.

   Vežbe za jačanje mišića: Takođe biste mogli razmotriti vežbe za jačanje mišića kako biste podržali oblasti gde imate probleme sa diskovima.

   Održavanje adekvatne hidratacije: Dehidratacija može doprineti simptomima vrtoglavice, stoga bi bilo važno osigurati da unosite dovoljno tečnosti, posebno tokom dugih vožnji ili dugih radnih dana.

   Nadam se da će MR donjeg dela leđa pružiti više informacija koje će vam pomoći da identifikujete potencijalne uzroke vaših simptoma. U međuvremenu, preporučujem da nastavite da radite blisko sa svojim lekarskim timom kako biste pronašli najbolji plan lečenja za vas.

   Sve najbolje i želim vam brz oporavak.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 13. Postovani, imam problem sa blagom nestabilnoscu u hodu koja me vezuje za boravak u kuci od straha.Radila sam sve preglede ORL-blagi pad sluha, zujanje u usima i konstatacija da je sve od vrata spondiloza i degenerativne promene, fizijatar-spondiloza, ortoped-spondiloza, neurolog-spondiloza, magnetna vrata sve u redu, jedino je doktor ORL u Beogradu rekao da ima spondiloze ali da misli da sam anksiozna i da tu nestabilnost u hodu imam od anksioznosti.
  Molim Vas za savet da li spondiloza moze izazivati blagu nestabilnost u hodu i sta je potrebno uciniti, tj. sta da radim .
  Trenutno mazem vrat kremom koja greje, pijem tablete za bolove i naravno nekada lek za smirenje.
  Hvala unapred na savetu.

  Odgovori
  • Poštovana Mima,

   Zaista zvuči kao da ste prošli kroz mnogo testiranja da biste pronašli uzrok vaših simptoma. Spondiloza, što je generalni pojam koji opisuje degenerativne promene kičme povezane sa starošću, može potencijalno izazvati razne simptome u zavisnosti od dela kičme koji je pogođen i stepena degeneracije. Međutim, obično su simptomi povezani sa bolom u određenom delu leđa, ograničenim pokretima, ukočenošću i eventualno trncima ili slabosti u ekstremitetima.

   Nestabilnost u hodu se obično povezuje sa problemima u mozgu, kičmi ili unutrašnjem uhu, ali ne nužno i sa spondilozom. Međutim, važno je napomenuti da anksioznost sama po sebi može izazvati brojne fizičke simptome, uključujući osećaj nestabilnosti ili nesigurnosti u hodu.

   Da biste se osigurali da je sve u redu, možete da razgovarate sa svojim lekarom o mogućnosti upućivanja na fizikalnu terapiju. Fizioterapeut može da radi sa vama na vežbama koje mogu poboljšati vašu ravnotežu, smanjiti bol i pomoći vam da se osećate sigurnijim prilikom hodanja.

   Takođe, budući da je anksioznost pomenuta kao potencijalni uzrok, bilo bi korisno razgovarati sa psihologom ili psihijatrom. Lekovi za anksioznost mogu pomoći, ali često je i kognitivno-bihevioralna terapija veoma efikasna u upravljanju simptomima anksioznosti.

   Na kraju, ukoliko niste već to uradili, možda bi bilo korisno razgovarati sa svojim lekarom o drugim mogućim uzrocima vaših simptoma, poput neuroloških stanja, problema sa unutrašnjim uhom, ili čak nedostatka određenih vitamina.

   Važno je da nastavite da komunicirate sa svojim lekarima o svim vašim simptomima i zabrinutostima, i da tražite drugo mišljenje ukoliko mislite da je to potrebno.

   Srdačno,
   sr A. Ilić

   Odgovori
 14. Postovani imam problem sa zujanjem u usima cudan osjecaj u glavi propadanje prilikom hoda nestabilnost imala sam dosta upala uva nenam stitnu imala sam anemiju manjak vitamina d sve se regulisalo osim bnestabilnost pri hodu koja nije nas uvijek a imam steah i ocajna sam molim za savjet

  Odgovori
  • Poštovana,

   Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, može biti prouzrokovano različitim faktorima, uključujući oštećenje slušnog nerva, izloženost glasnoj buci, infekcije uha, određene lekove, pa čak i visok krvni pritisak kao i problemi sa vratnim delom kičme. Međutim, tinitus je često simptom nekog drugog zdravstvenog stanja.

   Kombinacija tinitusa, nestabilnosti prilikom hoda i osećaja „propadanja“ može upućivati na problem sa unutrašnjim uhom, koji je odgovoran za održavanje ravnoteže. Upala unutrašnjeg uha (labirintitis) ili Menierova bolest mogu biti mogući uzroci.

   Takođe, vrtoglavice i zujanje u ušima mogu biti povezani sa promenama u vratnom delu kičme. Stanje poznato kao cervikogena vrtoglavica može se javiti kada su poremećaji u vratu, kao što su degenerativne promene, povrede ili spazam mišića, uzrok ovih simptoma. Ove promene mogu uticati na mišićno-skeletni i vestibularni sistem (sistem ravnoteže) i uzrokovati simptome poput vrtoglavice, nestabilnosti i nelagodnosti.

   Važno je da napomenem da je neophodno da se posavetujete sa lekarom ili stručnjakom za uši, nos i grlo (ORL) da bi se utvrdio tačan uzrok vaših simptoma. Oni mogu preporučiti odgovarajuće testove, kao što su audiogram, testovi ravnoteže, ili čak i magnetna rezonanca (MRI), da bi se utvrdio tačan uzrok ovih simptoma. Ako sumnjate da su vrtoglavica i zujanje u ušima povezani sa promenama u vratnom delu kičme ili sa nekim drugim stanjem, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom opšte prakse ili neurologom.

   Nemojte da očajavate; vaši simptomi se mogu tretirati, i važno je da ih lekar shvati ozbiljno. Razgovarajte otvoreno sa svojim lekarom o svim vašim simptomima i strahovima, kako bi vam se pružila odgovarajuća podrška i tretman.

   Napominjem da su ovi saveti opšte prirode i da ne treba da zamene profesionalni medicinski savet. Molim vas da se konsultujete sa lekarem.

   Nadam se da ćete se uskoro osećati bolje!

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 15. Postovani,
  vec duze vrijeme imam probleme sa vratom (bol, glavobolje, ukocenost) a zadnje dve godine imam i osjecaj nesigurnosti, propadanja i disbalansa uglavnom u situacijama kad sam nagnut prema naprijed. Od nalaza uradio sam: 2 MR nalaza, CT, rendgen, 2 puta kod ortopeda, 2 puta kod neurologa, krvna slika, itd. i osim malih degenerativnih promjena na C4/C5 koje su odbacene kao moguci uzrok, nista nije pronadjeno. Uradio sam i 3 fizikalne terapije za jacanje vratnih misica koje nisu pomogle. Na kraju nekakva dijagnoza je disbalans vratnih misica i preporuka da idem na bazen, da odmaram i slicno. Koliko sam primjetio problemi su izrazeniji kada vise sjedim i radim i kada mi je vrat savijen prema napred ali nisam bas u stanju tacno ih reprodukovati. Ako moze preoporuka sta jos mogu da probam posto ovo postaje jako naporno. Hvala unaprijed.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Zao mi je što imate dugotrajne i uporne tegobe. Vaši simptomi i opis situacije ukazuju na složen problem koji zahteva multidisciplinarni pristup.

   Vaši simptomi mogu biti povezani s različitim uzrocima, uključujući mogućnost priklještenja nerva ili problema sa krvnim sudovima. Vagus nerv, koji je deseti kranijalni nerv, ima mnoge funkcije uključujući kontrolu mišića koji se koriste za govor i gutanje, regulaciju pulsa, znojenje, i još mnogo toga. Priklještenje vagus nerva može izazvati brojne simptome, uključujući vrtoglavicu, nesvesticu, probleme sa gutanjem i promene u glasu.

   Što se tiče krvnih sudova, problemi mogu nastati ukoliko je neki od krvnih sudova koji snabdevaju krvlju određene delove vrata ili glave sužen ili blokiran. To može izazvati simptome slične vašim, uključujući bol, vrtoglavicu i disbalans.

   Ipak, važno je da se ovi simptomi procene kroz medicinsku evaluaciju. S obzirom da ste već imali niz testova (uključujući MRI, CT, rendgen), možda je korisno da ove mogućnosti još jednom razmotrite sa svojim lekarima. Oni mogu da procene da li su ovi scenariji verovatni u vašem slučaju, i da li su potrebna dodatna ispitivanja.

   Takođe, kada su u pitanju problemi sa vratom, posturalni faktori su često ključni. Ako ste primetili da su vam simptomi izraženiji kada više sedite i radite sa vratom savijenim prema napred, može biti korisno da razmislite o ergonomskim prilagođavanjima na vašem radnom mestu. Ovo može uključivati podešavanje visine stola ili stolice, korišćenje ergonomske tastature ili miša i redovne pauze (25min rada + 5min aktivnosti) za istezanje i promenu položaja.

   Pokazalo se da fizioterapija ili vežbe za jačanje mogu biti korisne u ovakvim slučajevima. Možda biste mogli da razmotrite rad sa fizioterapeutom koji se specijalizovao za vrat i kičmu, koji može da vam pruži personalizovan program vežbi. Ove vežbe mogu pomoći u smanjenju napetosti u mišićima i poboljšanju pokretljivosti.

   Ono na šta morati biti spremni je da proces „popravke“ posture traje i da rešenje neće doći odmah. Obično je potrebno više meseci za vidan napredak, ali sa korekcijama životnog stila, posture i aktivnim pristupom lečenju (razmatranje mogućnosti vezanih za nerve i krvne sudove) – siguran sam da ćete se uspešno izboriti sa problemom.

   Kao zaključak: Važno je da nastavite da sarađujete sa svojim lekarima – neurologom, ortopedom i fizijatrom, kao što ste do sada i činili. Oni najbolje razumeju vašu situaciju i sposobni su da vam daju najpreciznije preporuke.

   Nadam se da će vam ove informacije biti od pomoći. Želim vam brz oporavak.

   dr A. Ilić

   Odgovori
   • Postovani,
    hvala mnogo na odgovoru. Sto se tice krvnih sudova tu je uradjen UZ na kome je utvrdjeno da je sve u redu. Jedan od problema je sto doktori koje sam posjetio uglavnom konstatuju da je koliko oni vide sve u redu, i uglavnom me posalju na fizikalnu terapiju. Za sada vjezbe jacanja ne daju rezultate ali pokusavam da promijenim nacin na koji radim (sjedim) – kao sto ste naveli cesce pauze i pravilan polozaj ali za sada se osjecam gore 🙂
    Jos jednom hvala i puno pozdrava!

    Odgovori
 16. Ima problem pri hodu, nestabilna sam osećam vrtoglavica, ne uvek, to mi ograničava izlaske na ulicu imam strah da cu da padnem. Pretpostavljam da je vratni deo u pitanju, jer sam sve analize uradila, neurolog, uho grlo nos, dopler vrata nogu i ruku. Nisam bila kod fizijatar. Molim vas Vašu preporuku. Pozdrav, Vesna

  Odgovori
  • Poštovana Vesna,

   Na osnovu vašeg opisa, vaši simptomi mogu biti povezani sa različitim stanjima. Problemi sa ravnotežom i vrtoglavica mogu biti povezani sa problemima u unutrašnjem uhu, neurološkim problemima, problemima sa cirkulacijom, ili čak problemima sa vratnom kičmom, kao što i sami sumnjate.

   Ako ste već prošli kroz brojne analize i konsultovali se sa različitim specijalistima, a problem i dalje postoji, moglo bi biti korisno posetiti fizijatra. Oni su stručnjaci za mišićno-koštane probleme i mogu vam pomoći da identifikujete i rešite (ili bar imate veću kontrolu) problemima sa vratnom kičmom, ako oni postoje.

   Takođe, možda biste mogli da razmislite o fizikalnoj terapiji ili vežbama ravnoteže koje bi mogle pomoći u poboljšanju vaše stabilnosti i smanjenju simptoma vrtoglavice. I o tome porazgovarajte sa fizijatrom.

   Kiropraktika može biti od velike pomoći – naravno i o tome popričajte sa lekarom. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom o ovim simptomima. Budite istrajni jer rešenje za sve postoji. Vaši lekari mogu preporučiti dalje korake, uključujući upućivanje na dodatne preglede ili promenu u terapiji, ako je to potrebno.

   Srdačno,
   dr A.Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj