Vrtoglavice od promena u vratnom delu kičme

Ackermann Master kiropraktor

 

VRTOGLAVICE OD VRATA: Vrtoglavice podrazumevaju jedno izuzetno neprijatno osećanje koje može da se javi kod čoveka. Većinom nisu vitalno ugrožavajuće ali provociraju strah kao jedno od najjačih osećanja koje čovek može da ima.

Ako taj osećaj traje dugo takvo stanje može prilično da pasivizira i parališe pacijenta, čak i dovodi do izmena u psihogenoj strukturi ličnosti. Osoba koja ima česte vrtoglavice ostaje vezana za kuću, vrlo slabo se pomera, potpuno joj se menja svakodnevnica i postaje nefunkcionalna i za sebe i za okruženje.

Često je i cela porodica uključena u ovaj zdravstveni problem koji, ponekad, kod nekih ljudi nažalost može da traje godinama!

Uzroci vrtoglavice

Veliki broj vrtoglavica provociran je promenama u vratnom delu kičmenog stuba, što često ne bude dijagnostikovano u zavisnosti od toga kojim putem pacijenti krenu u ispitivanje. Najčešće prvo idu kod ORL specijaliste da se ispita stanje srednjeg uha koje može da bude jedan od uzroka.  Kada je to uzrok onda se sprovodi lečenje koje je relativno efikasno i brzo uz određene medikamente i u nekim slučajevima manevre skupljanja kristala u srednjem uhu.

Postoje neki neurološki statusi koje mogu klinički neurolozi da ustanove i gde je lečenje nešto drugačije. To može biti na neurološkom ili vaskularnom nivou (tj. problemu sa krvnim sudovima) što se na doplerima ili nekim drugim procedurama lako može dijagnostikovati i utvrditi.

Jedan veći deo vrtoglavica je tipičan po tome što biva provociran na određeni pokret i tada pacijent nema osećaj „ringišpila“ tj. da se stvari vrte oko njega već osećaj izražene nesigurnosti gde se stvari „ljuljaju“ i gde se stvara osećaj nesigurnosti.

Znamo da su receptori za poziciju tela u gornjoj zoni, u samim fasetnim zglobićima u vratnoj kičmi i ako tu postoji određeni poremećaj ili dispozicija onda često dolazi do pogrešne informacije koja odatle stiže do centra za ravnotežu i mozak dobija poremećenu tj. pogrešnu informaciju. Tu dolazi do zbrke koja mozgu daje informaciju da je telo u drugom položaju u odnosu na onaj koji jeste i to je osećaj koji u tom trenutku postaje definisan kao nesigurnost i dezorijentisanost. Strah od pada je izražen i u tom trenutku dolazi do pasiviziranja o kom smo pričali.

Lečenje i trajanje terapije za vrtoglavice od vrata

Rešavanje ovakvih statusa je prilično jednostavno i lako.

Korišćenjem kiropraktike uspešno se rešavaju slučajevi vrtoglavice od promena u vratnom delu kičme. Imali smo slučajeve gde su osobe imale probleme ovog tipa izražen po 7, 8 godina i gde smo došli do toga da je problem bio isključivo u vratnoj kičmi. Pacijenti su odreagovali poboljšanjem i olakšanjem već kroz par terapija, a za desetak dana su postali gotovo potpuno funkcionalni.

A osećaj straha koji je postojao toliko dugo, počinje da se povlači i osoba se ponaša i oseća normalno što je za ovakve slučajeve izuzetno bitno jer se poboljšanje odmah odrazi kako na samu osobu tako i na njeno okruženje.

Savet za sve koje muče vrtoglavice od vrata

Savet osobama koje imaju ovaj neprijatan simptom tj. osećaj je da obave barem pregled fizijatra. Ovim pregledom se može vrlo jasno utvrditi da li postoji osnovana sumnja da je uzrok njihovog problema (vrtoglavice) od promena u vratnoj kičmi. Takođe, ako je nalaz pozitivan, sa lečenjem se može početi odmah i pacijentu pružiti brzo olakšanje od neprijatnih simptoma.

Savet je – Nemojte čekati! Ako ORL specijalista kod koga ste prvo otišli postavio b.o. nalaz, odnosno nema nikakav nalaz; ako neurolog ne može da utvrdi direktno koji je problem, apsolutno nemojte čekati.

Iako pregled fizijatra u velikom broju slučajeva nije prvi izbor – pacijenti bi trebalo da provere da li je uzrok vrtoglavice – problem s vratnom kičmom.

Zapamtite: vi ne morate osećati bolove u vratu da biste imali problem. Problem može biti u ograničenju pokreta u nekoj formi, ili u laganom pritisku. To su simptomi koje pacijent vrlo često ne može da izdiferencira ili na njih nije u dovoljnoj meri obraćao pažnju da bi mu to bilo dominantno.

Ako lekar koji ga je pregledao nije preneo tu informaciju nijednom drugom lekaru specijalisti moguće je da pacijent neće posumnjati na vratnu kičmu kao uzrok vrtoglavica.

Moj direktan savet je da obavite pregled i prepustite stručnjacima da vam pomognu u meri u kojoj je to moguće. A kod vrtoglavice  u velikom slučajeva je i moguće i brzo ostvarljivo.

KOMENTARI
13 Komentari
 1. Poštovani,
  Vec skoro dve godine imam problem sa vrtoglavicama koje su konstantne i osecajem zanošenja u stranu prilikom hoda. Cesto mi se dešava da kad vrtoglavica krene osećam nelagodu u predelu vrata, probleme sa koncentracijom, mučninom i ubrzanim radom srca i to traje dok sam u stanju mirovanja. Odradila sam sve potrebne preglede, nalaz krvi, ORL, dopleron krvnih sudova, neurolog i kardiolog. Svi nalazi su mi bili dobri. Fizijatar mi je dijagnostikovao kifozu i dao da radim odredjene vezbe ali od njih mi je samo gore i ne pomažu. Da li mozda znate sta je i kako mogu da resim ovaj problem jer mi stvara jako veliki stres u svakodnevnom zivotu.

  Odgovori
  • Poštovana,

   S obzirom da ste već prošli kroz niz medicinskih pregleda koji nisu ukazali na specifičan medicinski problem, moglo bi biti korisno razmotriti druge potencijalne faktore koji bi mogli doprineti vašim simptomima.

   Jedna od mogućnosti bi mogla biti vertebrogeni problem, s obzirom da ste naveli da imate kifozu. Vertebrogeni problemi mogu uticati na cirkulaciju i nervni sistem, što može dovesti do simptoma poput vrtoglavice i problema sa ravnotežom.

   Takođe, trebali biste uzeti u obzir mogućnost da simptomi mogu biti povezani sa anksioznostima ili stresom, s obzirom da ste naveli da osećate veliki stres u svakodnevnom životu. Anksioznost sama po sebi može izazvati niz fizičkih simptoma, uključujući one koje ste opisali.

   S obzirom na to da vam vežbe koje vam je preporučio fizijatar nisu pomogle, možda bi bilo korisno razmotriti sledeće korake:

   Multidisciplinarni pristup: Razmotrite rad sa timom stručnjaka, uključujući fizioterapeuta, psihoterapeuta i nutricionistu, koji bi mogli pomoći u obradi različitih aspekata vašeg zdravstvenog stanja.

   Psihoterapija: Razmotrite mogućnost pohađanja terapije usmerene na upravljanje stresom i anksioznošću, kao što je kognitivno-bihevioralna terapija.

   Relaksacione tehnike: Možda bi bilo korisno da se upustite u tehnike opuštanja, kao što su meditacija, duboko disanje ili jogu, koje mogu pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti.

   Ponovno procenjivanje vežbi: Možda biste mogli raditi sa drugim fizioterapeutom koji bi mogao ponuditi drugačiji set vežbi koje bi bile bolje prilagođene vašem individualnom zdravstvenom stanju.

   Nadam se da ćete da pronađete rešenje koje vam pomaže da se osećate bolje. Važno je da nastavite da tražite medicinsku pomoć i podršku kako biste adekvatno upravljali svojim simptomima.

   Srdačno,
   dr A.Ilić

   Odgovori
 2. Dobar dan imam problem ,kad se dugo vozim u autu ,i kad izadem i pocnem hodat pocne me zanosit i noge ko da me ne slusaju ,to mi se desava i kad puno radim na poslu , zamagljen mi vid dode ponekad i vrtoglavica al to sve dode i ode sad dobro sad nije , bila sam svuda ,kod doktora za uho sve ok , kardiolog ok , neurolog ok cak sam pravila mr glave ,pravila sam jos mr vrata i kraljeznice na vratu hrskavica mi se pojela na jednom dijelu , na jednom dijelu su mi nasli neke tumorcice sto se pune krvlju kazu to skoro svaki ima ,nesto je i sa diskovima kao pojedeni al nis strasno, poslala me na masazu al stroj masira , nisam mogla izdrzat jer kako mi je taj valjak isao po kicmi jos mi vise vrtoglavica dolazila ,sad cekam mr donjeg dijela leda ,molim vas vase misljenje sta bi moglo biti

  Odgovori
  • Poštovana,

   Na osnovu opisanih simptoma i medicinske istorije koju ste naveli, vidim da ste prolazili kroz niz medicinskih pregleda i da ste već identifikovali neke zdravstvene probleme, uključujući probleme sa vratnom kičmom.

   Vaši simptomi vrtoglavice, nestabilnosti dok hodate i promenljivog vida mogu biti posledica različitih faktora, uključujući probleme sa cirkulacijom, vertebrobasilarnom insuficijencijom (nedovoljna cirkulacija krvi u zadnjem delu mozga), ili čak napetostima i problemima sa mišićima i kičmom koje ste naveli.

   Budući da ste pomenuli da imate probleme sa diskovima i hrskavicom u vratnom delu kičme, moguće je da ti problemi doprinose vašim simptomima, posebno kada je u pitanju vrtoglavica ili nestabilnost dok hodate.

   Evo nekoliko koraka koje biste mogli razmotriti:

   Multidisciplinarni pristup: Mogli biste razmotriti da nastavite sa multidisciplinarnim pristupom, gde ćete raditi sa timom stručnjaka, uključujući fizioterapeuta, da bi vam pomogli da se bavite problemima sa kičmom i potencijalno ublažili simptome.

   Individualizovana terapija: Mogli biste razmotriti traženje terapeuta koji pruža individualizovane terapije masaže, umesto terapije mašinom, koja vam nije prijala.

   Vežbe za ravnotežu i koordinaciju: Mogli biste razgovarati sa fizioterapeutom o mogućnosti uključivanja vežbi za ravnotežu i koordinaciju u vaš režim oporavka.

   Vežbe za jačanje mišića: Takođe biste mogli razmotriti vežbe za jačanje mišića kako biste podržali oblasti gde imate probleme sa diskovima.

   Održavanje adekvatne hidratacije: Dehidratacija može doprineti simptomima vrtoglavice, stoga bi bilo važno osigurati da unosite dovoljno tečnosti, posebno tokom dugih vožnji ili dugih radnih dana.

   Nadam se da će MR donjeg dela leđa pružiti više informacija koje će vam pomoći da identifikujete potencijalne uzroke vaših simptoma. U međuvremenu, preporučujem da nastavite da radite blisko sa svojim lekarskim timom kako biste pronašli najbolji plan lečenja za vas.

   Sve najbolje i želim vam brz oporavak.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Postovani, imam problem sa blagom nestabilnoscu u hodu koja me vezuje za boravak u kuci od straha.Radila sam sve preglede ORL-blagi pad sluha, zujanje u usima i konstatacija da je sve od vrata spondiloza i degenerativne promene, fizijatar-spondiloza, ortoped-spondiloza, neurolog-spondiloza, magnetna vrata sve u redu, jedino je doktor ORL u Beogradu rekao da ima spondiloze ali da misli da sam anksiozna i da tu nestabilnost u hodu imam od anksioznosti.
  Molim Vas za savet da li spondiloza moze izazivati blagu nestabilnost u hodu i sta je potrebno uciniti, tj. sta da radim .
  Trenutno mazem vrat kremom koja greje, pijem tablete za bolove i naravno nekada lek za smirenje.
  Hvala unapred na savetu.

  Odgovori
  • Poštovana Mima,

   Zaista zvuči kao da ste prošli kroz mnogo testiranja da biste pronašli uzrok vaših simptoma. Spondiloza, što je generalni pojam koji opisuje degenerativne promene kičme povezane sa starošću, može potencijalno izazvati razne simptome u zavisnosti od dela kičme koji je pogođen i stepena degeneracije. Međutim, obično su simptomi povezani sa bolom u određenom delu leđa, ograničenim pokretima, ukočenošću i eventualno trncima ili slabosti u ekstremitetima.

   Nestabilnost u hodu se obično povezuje sa problemima u mozgu, kičmi ili unutrašnjem uhu, ali ne nužno i sa spondilozom. Međutim, važno je napomenuti da anksioznost sama po sebi može izazvati brojne fizičke simptome, uključujući osećaj nestabilnosti ili nesigurnosti u hodu.

   Da biste se osigurali da je sve u redu, možete da razgovarate sa svojim lekarom o mogućnosti upućivanja na fizikalnu terapiju. Fizioterapeut može da radi sa vama na vežbama koje mogu poboljšati vašu ravnotežu, smanjiti bol i pomoći vam da se osećate sigurnijim prilikom hodanja.

   Takođe, budući da je anksioznost pomenuta kao potencijalni uzrok, bilo bi korisno razgovarati sa psihologom ili psihijatrom. Lekovi za anksioznost mogu pomoći, ali često je i kognitivno-bihevioralna terapija veoma efikasna u upravljanju simptomima anksioznosti.

   Na kraju, ukoliko niste već to uradili, možda bi bilo korisno razgovarati sa svojim lekarom o drugim mogućim uzrocima vaših simptoma, poput neuroloških stanja, problema sa unutrašnjim uhom, ili čak nedostatka određenih vitamina.

   Važno je da nastavite da komunicirate sa svojim lekarima o svim vašim simptomima i zabrinutostima, i da tražite drugo mišljenje ukoliko mislite da je to potrebno.

   Srdačno,
   sr A. Ilić

   Odgovori
 4. Postovani imam problem sa zujanjem u usima cudan osjecaj u glavi propadanje prilikom hoda nestabilnost imala sam dosta upala uva nenam stitnu imala sam anemiju manjak vitamina d sve se regulisalo osim bnestabilnost pri hodu koja nije nas uvijek a imam steah i ocajna sam molim za savjet

  Odgovori
  • Poštovana,

   Zujanje u ušima, poznato kao tinitus, može biti prouzrokovano različitim faktorima, uključujući oštećenje slušnog nerva, izloženost glasnoj buci, infekcije uha, određene lekove, pa čak i visok krvni pritisak kao i problemi sa vratnim delom kičme. Međutim, tinitus je često simptom nekog drugog zdravstvenog stanja.

   Kombinacija tinitusa, nestabilnosti prilikom hoda i osećaja „propadanja“ može upućivati na problem sa unutrašnjim uhom, koji je odgovoran za održavanje ravnoteže. Upala unutrašnjeg uha (labirintitis) ili Menierova bolest mogu biti mogući uzroci.

   Takođe, vrtoglavice i zujanje u ušima mogu biti povezani sa promenama u vratnom delu kičme. Stanje poznato kao cervikogena vrtoglavica može se javiti kada su poremećaji u vratu, kao što su degenerativne promene, povrede ili spazam mišića, uzrok ovih simptoma. Ove promene mogu uticati na mišićno-skeletni i vestibularni sistem (sistem ravnoteže) i uzrokovati simptome poput vrtoglavice, nestabilnosti i nelagodnosti.

   Važno je da napomenem da je neophodno da se posavetujete sa lekarom ili stručnjakom za uši, nos i grlo (ORL) da bi se utvrdio tačan uzrok vaših simptoma. Oni mogu preporučiti odgovarajuće testove, kao što su audiogram, testovi ravnoteže, ili čak i magnetna rezonanca (MRI), da bi se utvrdio tačan uzrok ovih simptoma. Ako sumnjate da su vrtoglavica i zujanje u ušima povezani sa promenama u vratnom delu kičme ili sa nekim drugim stanjem, najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom opšte prakse ili neurologom.

   Nemojte da očajavate; vaši simptomi se mogu tretirati, i važno je da ih lekar shvati ozbiljno. Razgovarajte otvoreno sa svojim lekarom o svim vašim simptomima i strahovima, kako bi vam se pružila odgovarajuća podrška i tretman.

   Napominjem da su ovi saveti opšte prirode i da ne treba da zamene profesionalni medicinski savet. Molim vas da se konsultujete sa lekarem.

   Nadam se da ćete se uskoro osećati bolje!

   Srdačno,
   dr A. Ilić

   Odgovori
 5. Postovani,
  vec duze vrijeme imam probleme sa vratom (bol, glavobolje, ukocenost) a zadnje dve godine imam i osjecaj nesigurnosti, propadanja i disbalansa uglavnom u situacijama kad sam nagnut prema naprijed. Od nalaza uradio sam: 2 MR nalaza, CT, rendgen, 2 puta kod ortopeda, 2 puta kod neurologa, krvna slika, itd. i osim malih degenerativnih promjena na C4/C5 koje su odbacene kao moguci uzrok, nista nije pronadjeno. Uradio sam i 3 fizikalne terapije za jacanje vratnih misica koje nisu pomogle. Na kraju nekakva dijagnoza je disbalans vratnih misica i preporuka da idem na bazen, da odmaram i slicno. Koliko sam primjetio problemi su izrazeniji kada vise sjedim i radim i kada mi je vrat savijen prema napred ali nisam bas u stanju tacno ih reprodukovati. Ako moze preoporuka sta jos mogu da probam posto ovo postaje jako naporno. Hvala unaprijed.

  Odgovori
  • Poštovani,

   Zao mi je što imate dugotrajne i uporne tegobe. Vaši simptomi i opis situacije ukazuju na složen problem koji zahteva multidisciplinarni pristup.

   Vaši simptomi mogu biti povezani s različitim uzrocima, uključujući mogućnost priklještenja nerva ili problema sa krvnim sudovima. Vagus nerv, koji je deseti kranijalni nerv, ima mnoge funkcije uključujući kontrolu mišića koji se koriste za govor i gutanje, regulaciju pulsa, znojenje, i još mnogo toga. Priklještenje vagus nerva može izazvati brojne simptome, uključujući vrtoglavicu, nesvesticu, probleme sa gutanjem i promene u glasu.

   Što se tiče krvnih sudova, problemi mogu nastati ukoliko je neki od krvnih sudova koji snabdevaju krvlju određene delove vrata ili glave sužen ili blokiran. To može izazvati simptome slične vašim, uključujući bol, vrtoglavicu i disbalans.

   Ipak, važno je da se ovi simptomi procene kroz medicinsku evaluaciju. S obzirom da ste već imali niz testova (uključujući MRI, CT, rendgen), možda je korisno da ove mogućnosti još jednom razmotrite sa svojim lekarima. Oni mogu da procene da li su ovi scenariji verovatni u vašem slučaju, i da li su potrebna dodatna ispitivanja.

   Takođe, kada su u pitanju problemi sa vratom, posturalni faktori su često ključni. Ako ste primetili da su vam simptomi izraženiji kada više sedite i radite sa vratom savijenim prema napred, može biti korisno da razmislite o ergonomskim prilagođavanjima na vašem radnom mestu. Ovo može uključivati podešavanje visine stola ili stolice, korišćenje ergonomske tastature ili miša i redovne pauze (25min rada + 5min aktivnosti) za istezanje i promenu položaja.

   Pokazalo se da fizioterapija ili vežbe za jačanje mogu biti korisne u ovakvim slučajevima. Možda biste mogli da razmotrite rad sa fizioterapeutom koji se specijalizovao za vrat i kičmu, koji može da vam pruži personalizovan program vežbi. Ove vežbe mogu pomoći u smanjenju napetosti u mišićima i poboljšanju pokretljivosti.

   Ono na šta morati biti spremni je da proces „popravke“ posture traje i da rešenje neće doći odmah. Obično je potrebno više meseci za vidan napredak, ali sa korekcijama životnog stila, posture i aktivnim pristupom lečenju (razmatranje mogućnosti vezanih za nerve i krvne sudove) – siguran sam da ćete se uspešno izboriti sa problemom.

   Kao zaključak: Važno je da nastavite da sarađujete sa svojim lekarima – neurologom, ortopedom i fizijatrom, kao što ste do sada i činili. Oni najbolje razumeju vašu situaciju i sposobni su da vam daju najpreciznije preporuke.

   Nadam se da će vam ove informacije biti od pomoći. Želim vam brz oporavak.

   dr A. Ilić

   Odgovori
   • Postovani,
    hvala mnogo na odgovoru. Sto se tice krvnih sudova tu je uradjen UZ na kome je utvrdjeno da je sve u redu. Jedan od problema je sto doktori koje sam posjetio uglavnom konstatuju da je koliko oni vide sve u redu, i uglavnom me posalju na fizikalnu terapiju. Za sada vjezbe jacanja ne daju rezultate ali pokusavam da promijenim nacin na koji radim (sjedim) – kao sto ste naveli cesce pauze i pravilan polozaj ali za sada se osjecam gore 🙂
    Jos jednom hvala i puno pozdrava!

    Odgovori
 6. Ima problem pri hodu, nestabilna sam osećam vrtoglavica, ne uvek, to mi ograničava izlaske na ulicu imam strah da cu da padnem. Pretpostavljam da je vratni deo u pitanju, jer sam sve analize uradila, neurolog, uho grlo nos, dopler vrata nogu i ruku. Nisam bila kod fizijatar. Molim vas Vašu preporuku. Pozdrav, Vesna

  Odgovori
  • Poštovana Vesna,

   Na osnovu vašeg opisa, vaši simptomi mogu biti povezani sa različitim stanjima. Problemi sa ravnotežom i vrtoglavica mogu biti povezani sa problemima u unutrašnjem uhu, neurološkim problemima, problemima sa cirkulacijom, ili čak problemima sa vratnom kičmom, kao što i sami sumnjate.

   Ako ste već prošli kroz brojne analize i konsultovali se sa različitim specijalistima, a problem i dalje postoji, moglo bi biti korisno posetiti fizijatra. Oni su stručnjaci za mišićno-koštane probleme i mogu vam pomoći da identifikujete i rešite (ili bar imate veću kontrolu) problemima sa vratnom kičmom, ako oni postoje.

   Takođe, možda biste mogli da razmislite o fizikalnoj terapiji ili vežbama ravnoteže koje bi mogle pomoći u poboljšanju vaše stabilnosti i smanjenju simptoma vrtoglavice. I o tome porazgovarajte sa fizijatrom.

   Kiropraktika može biti od velike pomoći – naravno i o tome popričajte sa lekarom. Važno je da razgovarate sa svojim lekarom o ovim simptomima. Budite istrajni jer rešenje za sve postoji. Vaši lekari mogu preporučiti dalje korake, uključujući upućivanje na dodatne preglede ili promenu u terapiji, ako je to potrebno.

   Srdačno,
   dr A.Ilić

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This