Bol u peti: Uzroci, simptomi i lečenje

Bol u peti predstavlja učestali problem koji može bitno uticati na svakodnevne aktivnosti i kvalitet života pojedinca. Razumevanje uzroka, prepoznavanje simptoma, i upoznavanje sa različitim metodama lečenja su ključni koraci ka ublažavanju bola i povratku normalnim aktivnostima.

Uzroci bola u peti

Bol u peti može biti posledica različitih stanja, svako sa svojim specifičnim uzrocima, faktorima rizika i potencijalnim trajanjem simptoma:

Plantarni fasciitis

Definicija: Upala plantarne fascije, ključnog tkiva koje pruža podršku luku stopala.

Faktori rizika: Dugotrajno stajanje, trčanje, prekomerna telesna težina, neadekvatna obuća, i strukturne nepravilnosti stopala.

Aktivnosti koje pogoršavaju bol: Dugotrajno stajanje ili hodanje, trčanje na tvrdoj podlozi, prvi koraci ujutru.

Trajanje simptoma: Simptomi mogu trajati nekoliko meseci, ali uz adekvatan tretman i promene u aktivnostima, većina ljudi doživljava olakšanje.

Tendinitis Ahilove tetive

Definicija: Upala Ahilove tetive, koja povezuje mišiće lista sa petom.

Faktori rizika: Prekomerno korišćenje, nagli porast fizičke aktivnosti, nošenje neadekvatne obuće, i starost.

Aktivnosti koje pogoršavaju bol: Trčanje, skakanje, hodanje po neravnom terenu, i aktivnosti koje zahtevaju česte promene pravca.

Trajanje simptoma: Bez lečenja, simptomi mogu postati hronični. Pravilnim tretmanom i odmorom, poboljšanje se obično javlja u roku od nekoliko nedelja.

Burzitis i bol u peti

Definicija: Upala burze, vrećice ispunjene tečnošću koja služi kao jastučić između kostiju i mekih tkiva.

Faktori rizika: Ponavljane aktivnosti koje vrše pritisak na petu, direktni udarci u petu, prekomerna telesna težina.

Aktivnosti koje pogoršavaju bol: Dugotrajno stajanje, hodanje ili trčanje na tvrdim površinama, skakanje.

Trajanje simptoma: Simptomi mogu varirati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od težine upale i pridržavanja preporuka za lečenje.

Sindrom tarzalnog tunela

Definicija: Kompresija nerva u području gležnja, što može dovesti do bola u peti.

Faktori rizika: Anatomske anomalije, prekomerna telesna težina, česte aktivnosti koje uključuju savijanje stopala, povrede gležnja.

Aktivnosti koje pogoršavaju bol: Hodanje, trčanje, dugotrajno stajanje, nošenje obuće koja ne pruža dovoljnu podršku.

Trajanje simptoma: Trajanje simptoma može se razlikovati, ali uz adekvatne mere poput smanjenja pritiska na nerv i fizioterapije, simptomi se često mogu kontrolisati.

Simptomi koji prate bol u peti

Simptomi boli u peti mogu varirati zavisno od osnovnog uzroka. Među najčešćima su:

 • Oštar, probadajući bol pri ustajanju, posebno izražen ujutru. Ovaj simptom je često rezultat dugotrajnog mirovanja tokom noći, koje uzrokuje skraćenje i zatezanje plantarne fascije i Ahilove tetive, što dovodi do bola pri prvom opterećenju.
 • Bol iza pete, koja se pogoršava aktivnošću.
 • Oteklina, crvenilo i toplota u području pete.
 • Osećaj peckanja, utrnulosti ili slabosti u stopalu.

Dijagnostika bola u peti

Dijagnostikovanje uzroka bola u peti obuhvata temeljnu medicinsku istoriju, fizički pregled, kao i moguću primenu različitih dijagnostičkih testova i snimanja.

Fizički pregled

Lekar može izvršiti niz fizičkih testova kako bi utvrdio uzrok bola u peti, uključujući:

 • Palpacija: Pritiskom na različite delove pete i stopala, lekar može identifikovati tačnu lokaciju bola i eventualnu prisutnost otoka ili drugih abnormalnosti.
 • Test fleksije: Savijanje stopala i prstiju prema gore kako bi se istegnula plantarna fascija i Ahilova tetiva može pomoći u identifikovanju plantarnog fasciitisa.
 • Test hoda: Analiza hoda može otkriti nepravilnosti u mehanici stopala koje mogu doprinositi bolu u peti.
 • Test snage: Provera snage mišića stopala i gležnja može ukazati na moguće slabosti ili disbalanse koji utiču na petu.

Snimanja

Snimanja i snimci mogu pružiti detaljne informacije o strukturi stopala i identifikovati specifične uzroke bola u peti:

 • Rendgenski snimci: Mogu otkriti prisustvo petnih trnova (rast kosti koji se formira na petnoj kosti) i druge abnormalnosti kostiju. Međutim, rendgenski snimci ne mogu prikazati meka tkiva kao što su ligamenti i tetive.
 • Ultrazvuk: Ova metoda koristi zvučne talase za stvaranje slika mekih tkiva, uključujući plantarnu fasciju i Ahilovu tetivu. Ultrazvuk može identifikovati upale, pukotine ili druge abnormalnosti u mekim tkivima.
 • Magnetna rezonanca (MRI): MRI pruža detaljne slike kako kostiju tako i mekih tkiva, uključujući ligamente i nervne strukture. Ova metoda je posebno korisna za dijagnozu sindroma tarzalnog tunela, unutrašnjih oštećenja tkiva ili drugih stanja koja nisu vidljiva na rendgenskim snimcima ili ultrazvuku.

Svaki od ovih dijagnostičkih alata ima svoju ulogu u procesu identifikacije uzroka bola u peti. Izbor odgovarajućeg dijagnostičkog testa zavisi od inicijalne procene lekara i specifičnih simptoma koje pacijent ispoljava.

Lečenje bola u peti

Lečenje boli u peti fokusira se na ublažavanje bola, smanjenje upale, i otklanjanje osnovnog uzroka. Različite metode lečenja uključuju:

Konzervativni tretmani

Mehanizam delovanja: Ovi tretmani uključuju mirovanje, primenu leda za smanjenje upale, kompresiju i podizanje noge kako bi se smanjio otok, upotrebu antiinflamatornih lekova (NSAID) za smanjenje bola i upale, nošenje ortopedskih uložaka za ispravljanje biomehaničkih nepravilnosti stopala, i vežbe istezanja i jačanja za poboljšanje fleksibilnosti i podrške mišićima stopala.

Trajanje tretmana: Zavisno o težini simptoma, konzervativni tretmani mogu trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Očekivani rezultati: Većina pacijenata doživljava značajno olakšanje simptoma i poboljšanje funkcije stopala.

Potencijalne nuspojave i kontraindikacije: NSAID mogu izazvati gastrointestinalne probleme ili rizik od kardiovaskularnih događaja kod nekih pacijenata. Nošenje ortopedskih uložaka može zahtevati period prilagođavanja.

Fizioterapija

Mehanizam delovanja: Individualizovani programi vežbi koji ciljaju na poboljšanje snage, fleksibilnosti, i mehanike stopala, često u kombinaciji sa manualnom terapijom i modalitetima kao što su ultrazvuk ili elektroterapija za smanjenje upale.

Trajanje tretmana: Fizioterapijski tretmani obično traju nekoliko nedelja, zavisno od individualnih potreba pacijenta.

Očekivani rezultati: Poboljšanje mobilnosti, snage, i smanjenje bola.

Potencijalne nuspojave i kontraindikacije: Rijetko, neki pacijenti mogu doživjeti privremeno povećanje bola nakon vežbanja.

Injekcije kortikosteroida

Mehanizam delovanja: Injekcije kortikosteroida se koriste za smanjenje upale i bola u težim slučajevima.

Trajanje tretmana: Efekti injekcije mogu trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Očekivani rezultati: Smanjenje upale i bola.

Potencijalne nuspojave i kontraindikacije: Mogući rizici uključuju atrofiju kože, oslabljenje ili rupture tetiva, i povećan rizik od infekcije.

Ekstrakorporalna terapija udarnim talasima (ESWT)

Mehanizam delovanja: Neinvazivna terapija koja koristi zvučne talase za stimulisanje procesa zaceljenja u tkivima.

Trajanje tretmana: Obično se sastoji od nekoliko tretmana raspoređenih tokom nekoliko nedelja.

Očekivani rezultati: Poboljšanje u zaceljenju tkiva i smanjenje bola.

Potencijalne nuspojave i kontraindikacije: Može izazvati privremenu bol, crvenilo, ili otok na mestu tretmana. Kontraindikovano kod pacijenata sa poremećajima koagulacije ili onih koji koriste antikoagulanse.

Hirurška intervencija

Mehanizam delovanja: Hirurška intervencija se razmatra samo kada su druge metode lečenja neefikasne i može uključivati postupke kao što su uklanjanje petnog trna, oslobađanje plantarne fascije, ili popravka oštećenih tkiva.

Trajanje tretmana: Period oporavka posle hirurgije može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci.

Očekivani rezultati: U mnogim slučajevima, hirurgija može pružiti dugotrajno olakšanje simptoma.

Potencijalne nuspojave i kontraindikacije: Rizici uključuju infekciju, nervne oštećenja, i mogućnost da operacija ne donese očekivano poboljšanje.

Bol u peti može imati i komplikacije

Nelečeni bol u petama može dovesti do niza komplikacija koje mogu značajno uticati na kvalitet života i funkcionalnost pojedinca. Među potencijalnim komplikacijama su:

Deformacije stopala

Dugotrajan i nelečeni bol u peti može prouzrokovati promene u načinu hodanja, što može dovesti do deformacije stopala. To uključuje razvoj petnih trnova, promene u obliku luka stopala i druge strukturne promene koje mogu otežati normalno hodanje i statičko opterećenje.

Otežano hodanje

Bol u peti može uzrokovati izbegavanje opterećenja na zahvaćenu nogu, što dovodi do promene u hodu. Ova kompenzacija može dovesti do dodatnog stresa na druge delove tela, kao što su kolena, kukovi i leđa, uzrokujući dalje probleme i otežano hodanje.

Hronični bol

Ako se ne leči, akutni bol u peti može postati hroničan, što znači da bol postaje dugotrajan i teže je lečiti. Hronični bol može ograničiti sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti, doprinoseći smanjenju kvaliteta života.

Povećan rizik od daljih povreda

Nelečeni bol u peti može dovesti do slabljenja struktura stopala i povećati rizik od daljih povreda. To može uključivati uganuća, istegnuća i druge povrede koje proizlaze iz nestabilnosti i slabosti stopala.

Psihološki uticaj

Dugotrajan bol može imati značajan psihološki uticaj, uključujući depresiju, anksioznost i smanjenje sposobnosti za učestvovanje u socijalnim i fizičkim aktivnostima.

Saveti za kućno lečenje

Evo nekoliko saveta za kućno lečenje koji mogu pomoći u ublažavanju bola u peti i doprineti oporavku:

Odmor kao lek za bol u peti

 • Smanjite aktivnosti koje izazivaju bol: Izbegavajte trčanje, skakanje i dugotrajno stajanje. Dajte stopalu vreme da se odmori i oporavi, posebno ako osećate oštar bol.

Primena leda

 • Koristite led za smanjenje upale: Primena leda na bolno područje 15-20 minuta nekoliko puta dnevno može pomoći u smanjenju upale i bola. Koristite peškir ili krpu kao barijeru između leda i kože kako biste izbegli ozebline.

Blage vežbe

 • Vežbe istezanja: Blage vežbe istezanja za Ahilovu tetivu i plantarnu fasciju mogu pomoći u održavanju fleksibilnosti i smanjenju bola. Jedna jednostavna vežba uključuje istezanje stopala prema gore pomoću peškira dok ležite na leđima, držeći peškir obema rukama i blago povlačeći prema sebi.
 • Vežbe jačanja: Blage vežbe za jačanje mišića stopala i gležnja takođe mogu doprineti stabilnosti i podršci. Vežbe poput skupljanja peškira prstima stopala ili podizanja predmeta prstima mogu biti korisne.

Samopomoć kod bola u peti

 • Masaža stopala: Blaga masaža stopala može pomoći u olakšavanju bola i poboljšanju cirkulacije. Koristite ruku ili tenisku lopticu za nežnu masažu područja oko pete i luka stopala.
 • Adekvatna obuća: Nošenje obuće koja pruža dobru podršku luku stopala i ima dovoljno amortizacije može pomoći u smanjenju bola. Izbegavajte nošenje visokih potpetica ili obuće koja ne pruža adekvatnu podršku.

Promene u načinu života

 • Održavanje zdrave telesne težine: Višak telesne težine može povećati pritisak na pete i doprineti bolu. Rad na smanjenju telesne težine kroz zdravu ishranu i umerenu fizičku aktivnost može smanjiti simptome.

Ovi saveti za kućno lečenje mogu biti efikasni u ublažavanju blažih slučajeva bola u peti. Međutim, ako bol ostaje uporan ili se pogorša, važno je potražiti savet lekara za dalju dijagnostiku i tretman.

Prevencija bola u peti

Prevencija obuhvata:

 • Nošenje udobne obuće sa dovoljnom podrškom.
 • Održavanje zdrave telesne težine.
 • Redovno izvođenje vežbi istezanja i jačanja mišića stopala i potkolenice.
 • Postepeno povećavanje intenziteta vežbanja.
 • Zagrevanje mišića stopala i potkolenice pre početka fizičke aktivnosti kako bi se smanjio rizik od povreda i bolova.

Zaključak

Bol u peti može znatno uticati na kvalitet života, ali razumevanjem njenih uzroka, simptoma i efikasnih metoda lečenja, moguće je znatno ublažiti ovaj problem. Za individualizovani pristup lečenju, neophodno je konsultovati se sa stručnjakom.

Ovaj članak pruža opšte informacije i ne sme zameniti medicinski savet.

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

5 Komentari
 1. Dobro veče, lekar mi je rekao da zbog bola u peti moram da oslabim i da treba da se hranim zdravo. Šta to znači? Da li je moguće da imam neprijatnosti zbog 25 kg viška? I šta znači to hraniti se zdravo. Hvala!

  Odgovori
  • Poštovani,

   Da, višak telesne težine može doprineti bolovima u peti, kao i drugim zdravstvenim problemima. Težina koju nose vaše noge i stopala raste sa povećanjem telesne težine, što može povećati pritisak na pete i dovesti do bolova ili pogoršati postojeće stanje, poput plantarnog fasciitisa.

   Hraniti se zdravo znači usvajanje ishrane koja je uravnotežena, raznovrsna i bogata hranljivim materijama neophodnim za dobro zdravlje. Evo nekoliko ključnih principa zdrave ishrane:

   Uključite više voća i povrća: Bogati su vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima koji podstiču dobro zdravlje i mogu pomoći u upravljanju telesnom težinom.

   Izaberite celovite žitarice: Zamena rafinisanih ugljenih hidrata (poput belog hleba i paste) celovitim žitaricama (poput integralnog hleba, brašna i testenine) može poboljšati unos vlakana i pomoći u osećaju sitosti.

   Ograničite unos zasićenih masti i šećera: Smanjite količinu prerađene hrane, slatkiša i zaslađenih pića. Umesto toga, koristite zdrave izvore masti, kao što su maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi.

   Jedite manje porcije, ali češće: Umesto tri velika obroka, pokušajte da jedete manje porcije više puta dnevno. Ovo može pomoći u kontroli gladi i sprečiti prejedanje.

   Hidrirajte se: Pijenje dovoljno vode je ključno za dobro zdravlje i može pomoći u kontroli apetita.

   Budite umereni u unosu alkohola i izbegavajte pušenje: Oba ova faktora mogu negativno uticati na vaše zdravlje.

   Redovno vežbajte: Fizička aktivnost je važan deo zdravog životnog stila i može doprineti gubitku težine. Pronađite aktivnost koja vam prija i trudite se da budete aktivni većinu dana u nedelji.

   Ako niste sigurni odakle da počnete ili vam je potrebna dodatna podrška, razmislite o konsultaciji sa nutricionistom ili dijetetičarom koji vam može pomoći da napravite plan ishrane prilagođen vašim potrebama i ciljevima.

   Hvala vam na pitanju i želim vam puno sreće na vašem putu ka zdravijem životnom stilu.

   Srdačno,
   bol.rs

   Odgovori
 2. Poštovani, osećam bol u peti na dodir. Šta može da bude uzrok i kome da se javim?

  Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori
  • Poštovana Lokice,

   Bol u peti na dodir može imati nekoliko mogućih uzroka, a razumevanje simptoma je ključno za pravilnu dijagnozu i tretman. Evo nekih od najčešćih uzroka bola u peti:

   1. Plantarni fasciitis: Ovo je jedan od najčešćih uzroka bola u peti i dešava se kada dođe do upale plantarne fascije, debelog tkiva koje povezuje petu sa prednjim delom stopala. Bol je obično najintenzivnija prvim koracima nakon buđenja ili dužeg sedenja.

   2. Ahilova tendinitis: Upala Ahilove tetive, koja povezuje mišiće potkolenice sa petom, može izazvati bol u zadnjem delu pete, posebno pri dodiru.

   3. Petni trn (kalcanealni spur): Izrastanje kosti na donjem delu petne kosti može izazvati oštar bol pri hodanju ili stajanju.

   4. Bursitis: Upala burze, malog jastučića ispunjenog tečnošću koji smanjuje trenje između kosti i tetive, može izazvati bol u peti.

   5. Povrede: Povrede pete, uključujući modrice ili frakture, mogu uzrokovati bol na dodir.

   Kome se javiti?

   Za početak, preporučuje se poseta lekaru opšte prakse koji može proceniti vaše simptome i, ako je potrebno, uputiti vas na dalje specijalizovane preglede. Zavisno od preliminarnih nalaza, možda će biti korisno konsultovati se sa:

   Ortopedom: Specijalista za mišićno-skeletni sistem može detaljnije proceniti uzrok bola u peti i preporučiti odgovarajući tretman.

   Fizijatrom: Lekar specijalizovan za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju može dizajnirati program vežbi ili predložiti tretmane poput fizikalne terapije koji mogu pomoći u ublažavanju bola.

   Podijatrom: Specijalista za stopala koji može ponuditi specifične savete i tretmane za probleme stopala, uključujući prilagođene ortopedske uloške.

   Šta možete učiniti odmah?
   Dok čekate pregled, evo nekoliko saveta koji mogu pomoći u ublažavanju bola:

   Odmor i hlađenje: Izbegavajte aktivnosti koje opterećuju petu i primenjujte led na bolno područje nekoliko puta dnevno.

   Istezanje: Blage vežbe istezanja za Ahilovu tetivu i plantarnu fasciju mogu pomoći.

   Nošenje odgovarajuće obuće: Izaberite cipele sa dobrom podrškom za luk i amortizaciju.

   Upotreba protivupalnih lekova: Ako je bol izražen, privremeno možete koristiti lekove protiv bolova i upala koje možete kupiti bez recepta, kao što su ibuprofen ili paracetamol, ali vodite računa o njihovom pravilnom korišćenju i mogućim nuspojavama.

   Hvala na pitanju i želim vam brz oporavak.
   dr A. Ilić

   Odgovori
 3. Da li ćete pisati o petnom trnu?

  Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj