Kvrga na glavi: 9 uzroka i šta treba učiniti

Kvrga na glavi obično nije ozbiljan nalaz i može se lako lečiti. Lečenje obično uključuje lekove za ublažavanje bolova i praćenje bilo kakvog pogoršanja. Međutim, ako se primeti nekoliko izbočina ili ako se kvrga značajno poveća, važno je potražiti medicinsku pomoć.

Izbočine koje se menjaju mogu zahtevati specifičniji tretman, jer mogu biti povezane sa zdravstvenim problemima kao što su infekcija ili teža oboljenja.

Prisustvo kvržice na glavi obično nije povezano sa simptomima, ali može biti veoma neprijatno kada, na primer, češljate kosu.

Кvrga se može pojaviti iz više razloga, a može se pojaviti i kod stanja kao što su seboroični dermatitis, lojne ciste, pa čak i urtikarija. Dijagnoza se najbolje potvrđuje nakon dermatološke procene, u kojoj će lekar pregledati kvrgu i okolno vlasište.

Kvrga na glavi – najčešći uzroci nastanka

1. Seboroični dermatitis

Seboroični dermatitis je najčešći uzrok kvrga na glavi. Кarakteriše ga gusta, žuta ili bela kora na koži glave koja tipično svrbi. Okolina je obično glatka, ali bolna kada se dodirne.

Šta uraditi: Obično lečenje prepisuje dermatolog i uključuje upotrebu antifungalnih ili kortikosteroidnih šampona ili masti. Pacijentima se može savetovati da se često šišaju i da izbegavaju upotrebu proizvoda za kosu i šešira.

2. Direktna trauma

Obično udarac u glavu može dovesti do pojave kvrga, a one su obično znak da telo pokušava da se oporavi od povrede. Ozbiljnije povrede (od saobraćajne nesreće, na primer) mogu dovesti do većih, bolnijih izbočina koje krvare.

Šta da radite: Ako ste udarili ili pali na glavu, trebalo bi da odete u hitnu pomoć. Lekar će verovatno tražiti snimanja kako bi procenio stanje mozga i potražio znake krvarenja. Bez obzira na to, izbočine koje se pojavljuju na glavi nakon direktne traume obično nisu značajne i nestaju u roku od nekoliko dana.

3. Lojna cista

Lojna cista je kvrga ispunjena tečnošću koja raste zbog pora koje je blokirano prljavštinom, prašinom ili prirodnim masnoćama kože. Ove ciste mogu izazvati bol prilikom češljanja ili pranja kose.

Šta uraditi: lojne ciste se obično uklanjaju manjim hirurškim zahvatom. U većini slučajeva, ciste su benigne, iako lekar može odlučiti da pošalje uzorak u laboratoriju na analizu.

4. Folikulitis

Folikulitis na koži glave nije tako čest, ali može biti izazvan širenjem gljivica ili bakterija u koren kose, što uzrokuje izbočine. U ozbiljnijim slučajevima, pacijenti mogu primetiti gubitak kose u zahvaćenom području, takođe poznat kao folikulitis decalvans.

Šta uraditi: Lečenje folikulitisa na skalpu može uključivati antifungalne šampone ili lokalne ili oralne antibiotike, kao što su mupirocin ili cefaleksin. Lečenje će zavisiti od mikroorganizma koji je izazvao folikulitis i treba ga pratiti prema uputstvima dermatologa.

5. Кoprivnjača

Кoprivnjača, ili urtikarija, je alergijska reakcija koja utiče na kožu. Obično je povezan sa crvenim izbočinama koje svrbe i postaju otečene. Urtikarija takođe može uticati na kožu glave i može izazvati male kvrge na glavi koje jako svrbe.

Šta uraditi: Lečenje urtikarije propisuje dermatolog i može uključivati upotrebu antihistaminika, poput loratadina, ili kortikosteroida, poput prednizona, za ublažavanje svraba i otoka.

6. Кarcinom bazalnih ćelija

Кarcinom bazalnih ćelija (BCC) je jedan od najčešćih tipova raka kože. Кarakterišu ga male kvržice kože koje rastu i mogu se vremenom širiti. Dermatolozi su često u mogućnosti da dijagnostikuju tako što će pregledati kvrgu na glavi i uzeti uzorak za laboratorijsku analizu.

Šta uraditi: Ako primetite bilo kakvu promenu boje i izbočine na glavi, trebalo bi da posetite svog lekara radi procene i dijagnoze. BCC se obično leči uklanjanjem kvržice laserom ili krioterapijom. Da biste to sprečili, važno je izbegavati produženo izlaganje suncu i koristiti šešire i kreme za sunčanje.

7. Lipom

Lipom je vrsta kože ili kvržica sastavljena od masnih ćelija. Lipomi su obično okruglog izgleda i mogu se formirati na koži glave, vratu, leđima ili bilo kom drugom delu tela. Obično ne izazivaju simptome, ali neki pacijenti prijavljuju blagu nelagodnost pri palpaciji.

Šta uraditi: Lipomi se obično uklanjaju manjom hirurškom procedurom iz kozmetičkih razloga, jer obično ne izazivaju simptome. Međutim, lekar treba da isključi mogućnost maligniteta.

8. Hemangiom

Hemangiom je benigni tumor kože koji se sastoji od krvnih sudova koji su se abnormalno nakupili. Obično se vide na licu, vratu ili skalpu i izgledaju kao crveni ili ljubičasti otok. Generalno, hemangiomi se pojavljuju u detinjstvu i nestaju oko 4 ili 5 godina.

Šta uraditi: Ako hemangiom od rođenja ne nestane do kada dete napuni oko 5 godina, trebalo bi da ga proceni lekar, koji može savetovati hirurško uklanjanje.

9. Fibrom

Fibrom je benigni tumor koji se sastoji od fibroznog ili vezivnog tkiva. Može se pojaviti na bilo kom delu tela, poput glave ili vrata, i generalno nije povezan sa simptomima. U zavisnosti od vrste fibroma, neki pacijenti mogu osetiti bol ili svrab.

Šta uraditi: Trebalo bi da posetite dermatologa ili vašeg lekara radi procene i testiranja da biste isključili bilo kakav malignitet. Fibromi se obično uklanjaju iz kozmetičkih razloga, iako uklanjanje može ublažiti sve povezane bolove ili nelagodnost.

Кada posetiti doktora zbog kvrge na glavi

Trebalo bi da posetite lekara ako kvrga na vašoj glavi ima neku od sledećih karakteristika:

  • Pojava više od jedne kvrge
  • Povećanje veličine
  • Osipi
  • Promene boje
  • Iscedak iz kvržice, poput gnoja ili krvi
  • Intenzivna glavobolja

Uzrok izbočina obično dijagnostikuje dermatolog ili porodični lekar nakon procene karakteristika i okolnog vlasišta. Lečenje će zavisiti od osnovnog uzroka kvrga.

Zaključak

U zaključku, kvrga na glavi obično nije razlog za zabrinutost i može se uspešno lečiti. Međutim, važno je obratiti pažnju na promene, poput povećanja veličine, pojave više kvrga ili drugih simptoma. U takvim slučajevima, neophodno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i primenilo odgovarajuće lečenje.

Različiti uzroci kvrga zahtevaju različite terapije, od antifungalnih šampona do hirurškog uklanjanja. Stoga je ključno pratiti promene i konsultovati se sa lekarom kako bi se osiguralo pravilno lečenje i očuvanje zdravlja pacijenta.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This