Impotencija: najčešći uzroci i rešenja

Impotencija je problem koji se sve češće javlja kod muškaraca svih uzrasta. Ova poteškoća može izazvati veliki stres i nezadovoljstvo u životu partnera. Ali, što je još važnije, impotencija može biti simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Uzroci impotenicije

Kada govorimo o impotenciji, mislimo na poteškoće u postizanju i održavanju erekcije. Međutim, uzroci ovog problema su različiti i može ih biti više od jednog.

 • Fizički uzroci: Impotencija može biti rezultat brojnih fizičkih uzroka, kao što su bolesti srca, hipertenzija, dijabetes, multipla skleroza, Parkinsonova bolest itd.
 • Psihološki uzroci: Impotencija takođe može biti povezana sa stresom, anksioznošću, depresijom i sličnim mentalnim stanjima.
 • Loše navike: Prekomerna upotreba alkohola, pušenje, uzimanje određenih lekova i nezdrave navike u ishrani takođe mogu dovesti do impotencije.
 • Starost: Starost može dovesti do smanjene erektilne funkcije kod muškaraca.
 • Povrede: Povrede penisa, testisa ili karlice bešike takođe mogu dovesti do impotencije.

Ako osećate da imate problema sa erekcijom, važno je da se konsultujete sa lekarom i proverite svoje zdravlje. Lekar će moći da utvrdi uzrok vašeg problema i preporuči odgovarajući tretman.

Ako je uzrok fizički, lečenje će uključivati ispravljanje osnovnog zdravstvenog problema. Ako je uzrok psihološke prirode, lečenje će uključivati rad sa stručnjakom za mentalno zdravlje.

Ako ste stariji muškarac i osećate da su vam problemi sa erekcijom sve češći, ne brinite. Danas postoji mnogo lekova i terapija koje vam mogu pomoći da povratite svoju erektilnu funkciju.

Ako nemate zdravstvenih problema, možete probati lekove za povećanje potencije, kao što su sildenafil, tadalafil i sl. Ukoliko se ne osećate prijatno uz upotrebu lekova, možete isprobati terapije za jačanje erekcije, poput joge, meditacije i slično.

Ako se osećate nesigurno ili nezadovoljni problemima sa erekcijom, ne oklevajte da se konsultujete sa specijalistom. Seksualna funkcija je važan deo zdravlja i zadovoljstva u životu, pa je važno na vreme rešiti probleme sa njom.

U svakom slučaju, ne brinite i ne stidite se da se obratite lekaru. Impotencija je čest problem među muškarcima i mnogi od njih su prošli kroz istu situaciju. Lekar će vam pomoći da rešite svoj problem i da se vratite potpuno funkcionalnom i zadovoljavajućem seksualnom životu.

Impotencija i prirodna hrana

Postoji mnogo prirodnih namirnica koje su povezane sa poboljšanjem seksualnog zdravlja i erektilne funkcije. Evo nekoliko primera:

 • Beli luk: Beli luk sadrži antioksidante i jedinjenja koja pomažu u jačanju funkcije srca i krvnih sudova, što može pomoći u poboljšanju erekcije.
 • Pileće meso: Pileće meso sadrži visok nivo proteina koji pomaže u održavanju snage i energije. Takođe sadrži značajne količine cinka, koji je važan za proizvodnju testosterona.
 • Avokado: Avokado sadrži značajne količine zdravih masti, koje pomažu u održavanju zdrave erektilne funkcije.
 • Orasi: Orasi su bogati zdravim mastima, vitaminom E i cinkom, svim sastojcima koji su važni za zdravu erektilnu funkciju.
 • Jaja: Jaja su bogat izvor proteina, cinka i drugih minerala koji su važni za proizvodnju testosterona.
 • Morski plodovi: Morski plodovi, kao što su losos, sardine i skuša, izvor su omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravu erektilnu funkciju.
 • Crveno vino: Crveno vino sadrži antioksidante koji pomažu u jačanju funkcije srca i krvnih sudova, što može pomoći u poboljšanju erekcije.

Ovo su samo neke od prirodnih namirnica koje se preporučuju za poboljšanje seksualnog zdravlja. Važno je napomenuti da se najbolji rezultati postižu kombinacijom zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti i zdravih životnih navika.

Stres – veliki neprijatelj seksualnog zdravlja

Stres može značajno uticati na erektilnu funkciju i dovesti do impotencije. Evo nekoliko stvari koje možete učiniti da smanjite stres i poboljšate svoje seksualno zdravlje:

 • Vežbanje: Redovna vežba može pomoći u smanjenju stresa i jačanju erektilne funkcije.
 • Meditacija: Meditacija i tehnike disanja mogu pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog zdravlja.
 • Navike spavanja: Dovoljan san i kvalitetan san su važni za smanjenje stresa i jačanje erektilne funkcije.
 • Zdrava ishrana: Zdrava ishrana sa dovoljno proteina, zdravih masti i minerala može pomoći u jačanju erektilne funkcije.
 • Izbegavanje loših navika: Izbegavanje pušenja, alkohola i nezdrave hrane može pomoći u smanjenju stresa i jačanju erektilne funkcije.
 • Rad sa profesionalcem: Rad sa stručnjakom za mentalno zdravlje može pomoći u identifikaciji i rešavanju stresora, kao i da podstakne mentalno zdravlje i erektilnu funkciju.
 • Terapija opuštanja: Terapije poput masaže, joge i slično mogu pomoći u smanjenju stresa i jačanju erektilne funkcije.

Ako se osećate nezadovoljno svojom erektilnom funkcijom ili ako stres ometa vašu erektilnu funkciju, obratite se svom lekaru za dodatni savet. On će vam pomoći da identifikujete i rešite problem i da vam pomogne da se vratite u potpuno funkcionalan i zadovoljavajući seksualni život.

KOMENTARI
0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Share This