Krvarenje iz nosa kod dece: 7 najčešćih razloga

Krvarenje iz nosa kod dece može biti uznemirujuće iskustvo i za decu i za roditelje, ali obično nije znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Većina krvarenja iz nosa kod dece je blaga i može se lako kontrolisati kod kuće. Važno je naučiti dete kako pravilno reagovati u slučaju krvarenja, kao i razumeti kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć.

Uobičajeni uzroci uključuju suvi vazduh, manje povrede nosa ili češće infekcije gornjih disajnih puteva. Redovno praćenje i održavanje vlažnosti vazduha u domu može pomoći u smanjenju učestalosti ovih epizoda.

Takođe, edukacija dece o važnosti nežnog tretiranja nosne šupljine i izbegavanju stavljanja stranih predmeta u nos može biti od velike koristi. Ukoliko se krvarenje ponavlja često ili je teže, preporučuje se konsultacija sa pedijatrom radi dodatnih pregleda i saveta.

Uzroci krvarenja iz nosa

 1. Češanje ili „kopanje“ unutrašnjosti nosa: Ova radnja može oštetiti osetljive krvne sudove unutar nosne šupljine, što često dovodi do krvarenja. Posebno je učestala kod dece koja mogu nehotice povrediti unutrašnjost nosa igrajući se ili pokušavajući da očiste nos.
 2. Često trljanje nosa: Učestalo trljanje ili dodirivanje nosa može iritirati i oštetiti sluzokožu, što dovodi do krvarenja. To je često povezano sa prehladama, alergijama,  suvoćom nosa i zapeljenjem sinusa.
 3. Suv vazduh: Suvi vazduh, naročito tokom zimskih meseci kada se koristi centralno grejanje, može isušiti sluzokožu nosa, čineći je krhkom i sklonijom krvarenju.
 4. Udarac u nos ili strani predmet u nosu: Fizička trauma, kao što je udarac u nos ili igranje sa malim predmetima koji se ubacuju u nos, jedan je od čestih uzroka krvarenja iz nosa kod dece.
 5. Preterano snažno duvanje nosa: Snažno duvanje nosa može izazvati pritisak u nosnim šupljinama, što može dovesti do pucanja krvnih sudova i krvarenja.
 6. Prehlade ili alergije: Infekcije gornjih disajnih puteva, poput prehlada, ili alergijski rinitis mogu iritirati nosnu sluzokožu i učiniti je osetljivijom na krvarenje.
 7. Abnormalan rast tkiva u nosu, kao što su polipi: Nosni polipi su benigne, ali mogu uzrokovati krvarenje zbog njihove sklonosti da iritiraju okolna tkiva i da se lakše povrede, posebno prilikom čišćenja nosa ili kod prehlada.

Ovi uzroci su samo neki od najčešćih faktora koji mogu dovesti do krvarenja iz nosa kod dece, a u slučaju čestih ili teških krvarenja, uvek se preporučuje konsultacija sa lekarom.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa kod dece

 1. Ostanite mirni – i vi i dete: Važno je da dete ostane smireno. Razgovor, smeh ili plač mogu povećati pritisak u krvnim sudovima nosa i time pojačati krvarenje.
 2. Dete treba da sedne i blago nagne glavu napred: Ovo pomaže u sprečavanju gutanja krvi, što može izazvati mučninu. Ležanje ili nagnuta glava unazad može uzrokovati da krv teče niz grlo, što nije preporučljivo.
 3. Dete treba da čvrsto stisne nos pritiskajući meki deo ispod nosne kosti: Ovo pomaže u zaustavljanju protoka krvi. Držite zatvoreno 5 minuta, merite vreme. Ako krvarenje ne prestane, ponovite postupak još 5 minuta. Ovaj pritisak treba da bude konstantan i dovoljno čvrst da zaustavi krvarenje.
 4. Recite detetu da diše na usta: Ovo će pomoći detetu da ostane smireno i obezbedi dovoljno kiseonika dok su nozdrve stisnute.
 5. Ako krvarenje ne prestane nakon 10 minuta, kontaktirajte lekara: To može biti znak da je potrebna medicinska pomoć, posebno ako krvarenje iz nosa prate drugi simptomi.
 6. Koristite hladnu, vlažnu krpu pritisnutu na nos i obraze deteta: Hladnoća može pomoći u sužavanju krvnih sudova i smanjenju krvarenja. Ne stavljajte led direktno na kožu, već ga umotajte u krpu.
 7. Recite detetu da ne duva nos i izbegava uklanjanje krasta nekoliko sati nakon krvarenja: U suprotnom, može se ponovo pokrenuti krvarenje. Nos treba ostaviti da se smiri i zaraste.
 8. Recite detetu da ispljune krv tj. da je ne guta: Gutanje krvi može izazvati mučninu ili povraćanje, te je važno detetu reći da ispljune krv ako dospe u usta.

Pratite ove korake kako biste biste pomogli da dete efikasno zaustavi krvarenje iz nosa i, ukoliko je potrebno, ne oklevajte da potražite medicinsku pomoć.

Dodatne napomene

Ako dete uzima aspirin, antikoagulante ili koristi sprejeve za nos zbog alergija, obavezno obavestite lekara o čestim krvarenjima. Ovi lekovi i proizvodi mogu povećati sklonost ka krvarenju, pa je važno da lekar bude upoznat sa svim aspektima detetovog zdravstvenog stanja.

Ukoliko se jave simptomi kao što su vrtoglavica, bledilo ili problemi sa disanjem, odmah potražite medicinsku pomoć. Ovi simptomi mogu ukazivati na ozbiljnije stanje, kao što je anemija ili drugi poremećaji.

Redovne kontrole kod pedijatra su preporučljive, naročito ako dete ima ponavljana krvarenja iz nosa. Takođe, vodite računa o potencijalnim alergijskim reakcijama koje mogu biti izazvane nekim sprejevima za nos i u slučaju sumnje konsultujte se sa lekarom.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj