Crvenilo i vrućina u licu: 5 najčešćih razloga

Za mnoge ljude, osećaj crvenila i vrućine u licu može biti prava zagonetka ali i neprijatnost. Ovaj fenomen, poznat kao „flushing“ (na engleskom jeziku), može imati različite uzroke.

U ovom članku istražujemo pet najčešćih razloga za vrućinu u licu, pružajući korisne informacije kako biste bolje razumeli i upravljali ovim stanjem. Članak je podeljen na dva dela: u prvom su razlozi, a u drugom mehanizmi kako nastaje (a  i zašto) vrućina u licu sa preporukama kako smanjiti neprijatnost.

1. Emocionalni Stres

Uticaj stresa: Emocionalni stres je čest uzrok vrućine u licu. Kada se osećamo stresno, naše telo oslobađa hormone poput adrenalina, što može dovesti do proširenja krvnih sudova i osećaja vrućine.

 • Relaksacione tehnike: Upravljanje stresom kroz tehnike kao što su meditacija, duboko disanje, ili blagi oblici vežbanja može pomoći u smanjenju ovih simptoma.

2. Hormonske Promene

Menopauza i druge: Hormonske promene, posebno kod žena u menopauzi, mogu izazvati nalete vrućine. Ovo je rezultat promena u nivoima estrogena koji utiču na regulaciju telesne temperature.

 • Saveti za ublažavanje: Održavanje zdravog načina života, uključujući ishranu bogatu fitoestrogenima i redovno vežbanje, može pomoći u ublažavanju ovih simptoma.

3. Alkohol i Začinjena Hrana

Dijetetski trigeri: Konzumacija alkohola i začinjene hrane može izazvati privremeno crvenilo i osećaj toplote u licu kod nekih ljudi.

 • Umerenost: Smanjenje ili izbegavanje ovih triger hrana i pića može pomoći u smanjenju simptoma.

4. Kožna Stanja

Rosacea i drugi: Određena kožna stanja, kao što je rosacea, mogu uzrokovati crvenilo i vrućinu u licu. Ova stanja obično zahtevaju medicinsku dijagnozu i tretman.

 • Briga o koži: Pravilna nega kože i izbegavanje poznatih triger faktora su ključni za upravljanje ovim stanjima.

5. Lekovi i Medicinski Uzroci

Neželjeni efekti: Određeni lekovi, uključujući neke vrste lekova za visok krvni pritisak, mogu izazvati vrućinu u licu kao neželjeni efekat.

 • Konsultacija sa lekarom: Ako sumnjate da je lek koji koristite uzrok vašeg problema, razgovarajte sa svojim lekarom o mogućim alternativama ili prilagođavanju doze.

Crvenilo i vrućina u licu: najčešća pitanja i odgovori

Kako emocionalni stres izaziva zajapurenost u licu?

Emocionalni stres može izazvati crvenilo i vrućinu u licu, poznatu kao „flushing“, kroz nekoliko mehanizama povezanih sa stresnim odgovorom tela. Evo kako to funkcioniše:

 1. Oslobađanje Adrenalina: Kada doživljavamo emocionalni stres, naše telo reaguje oslobađanjem stresnih hormona, uključujući adrenalin. Adrenalin je deo „bori se ili beži“ odgovora tela i priprema telo za brzu reakciju.
 2. Vazodilatacija: Jedan od efekata adrenalina je vazodilatacija, odnosno širenje krvnih sudova. Ovo je posebno izraženo u licu, gdje prošireni krvni sudovi povećavaju protok krvi do kože, uzrokujući osećaj toplote i crvenilo.
 3. Povećana Telesna Temperatura: Adrenalin takođe povećava brzinu srca i metabolizam, što može dovesti do porasta telesne temperature. Ovaj porast temperature, zajedno sa povećanim protokom krvi u licu, doprinosi osećaju toplote.
 4. Emocionalne Reakcije: Takođe, emocionalni stres može izazvati različite fizičke reakcije, uključujući povišen krvni pritisak i ubrzan rad srca, što dodatno doprinosi osećaju toplote u licu.
 5. Psihološki Efekti: Psihološki aspekti stresa, poput anksioznosti ili stida, mogu takođe izazvati ili pojačati osećaj vrućine u licu, jer telo reaguje na emocionalne signale.

Sve ove reakcije zajedno doprinose iskustvu da se pojavi crvenilo i vrućina u licu koju mnogi ljudi doživljavaju tokom emocionalno stresnih situacija. Upravljanje stresom kroz različite tehnike kao što su meditacija, vežbanje, i duboko disanje može pomoći u smanjenju ovih fizičkih reakcija.

Kako hormonske promene mogu izazvati crvenilo i vrućinu u licu?

Hormonske promene, posebno one povezane sa menopauzom kod žena, mogu izazvati vrućinu u licu, poznatu kao valunzi vrućine. Ovo se događa iz nekoliko razloga:

 1. Promene u Estrogenu: Tokom menopauze, nivoi estrogena u telu žene se znatno smanjuju. Estrogen ima ključnu ulogu u regulaciji telesne temperature. Smanjenje estrogena može poremetiti ovu regulaciju, što dovodi do iznenadnih osećaja toplote, posebno u gornjem delu tela i licu.
 2. Efekti na Hipotalamus: Hipotalamus u mozgu funkcioniše kao centar za kontrolu telesne temperature. Hormonske promene mogu uticati na osetljivost hipotalamusa, što može rezultirati preteranim odgovorom na male promene u telesnoj temperaturi. Kao rezultat, telo može reagovati prekomernim hlađenjem, uzrokujući vazodilataciju i osećaj vrućine.
 3. Fluktuacije u Hormonima: Ne samo smanjenje nivoa estrogena, već i fluktuacije u hormonskim nivoima mogu doprineti valunzima vrućine. Ove fluktuacije mogu biti naročito izražene tokom perimenopauze, perioda koji prethodi menopauzi.
 4. Nervni Sistem: Hormonske promene mogu takođe uticati na autonomni nervni sistem, koji reguliše nesvesne funkcije tela kao što su protok krvi i znojenje. Poremećaji u ovom sistemu mogu dovesti do iznenadnog širenja krvnih sudova (vazodilatacije), što uzrokuje crvenilo i osećaj toplote u licu.
 5. Emocionalni Uticaji: Hormonske promene mogu uticati na emocionalno stanje, povećavajući sklonost stresu ili anksioznosti, što može dodatno doprineti pojavi valunga vrućine.

Upravljanje simptomima hormonskih promena često uključuje kombinaciju promena u životnom stilu, kao što su pravilna ishrana i vežbanje, tehnike relaksacije za upravljanje stresom, i u nekim slučajevima hormonska terapija ili drugi medicinski tretmani. Uvek je važno konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom za pravilnu dijagnozu i tretman.

Kako alkohol i začinjena hrana izazivaju vrućinu u licu i šta raditi?

Alkohol i začinjena hrana mogu izazvati vrućinu u licu kroz nekoliko mehanizama:

 1. Vazodilatacija: Alkohol i određeni začini mogu izazvati širenje (vazodilataciju) krvnih sudova. Kod alkohola, ovo je posledica njegovog depresivnog efekta na centralni nervni sistem, koji može dovesti do opuštanja mišića u zidovima krvnih sudova. Širenje krvnih sudova povećava protok krvi u površinske slojeve kože, uzrokujući crvenilo i osećaj toplote.
 2. Oslobađanje Histamina: Alkohol može podstaći oslobađanje histamina, hemikalije koja igra ulogu u alergijskim reakcijama i takođe doprinosi širenju krvnih sudova. Začinjena hrana takođe može stimuliše oslobađanje histamina i drugih sličnih supstanci.
 3. Metabolički Efekti: Metabolizam alkohola u telu generiše toplotu, što može doprineti osećaju vrućine. Začini, posebno oni koji sadrže kapsaicin (kao što su ljute papričice), mogu stimulisati receptore u koži koji detektuju toplotu, što dovodi do osećaja vrućine.
 4. Povećana Srčana Frekvencija: Alkohol i određeni začini mogu povećati srčanu frekvenciju, što dodatno povećava protok krvi u lice, doprinoseći osećaju vrućine i crvenilu.

Šta Raditi:

 1. Umerenost: Najefikasniji način da se izbegne neprijatnosti zbog alkohola ili začinjene hrane je smanjivanje ili izbegavanje ovih supstanci. Ako ih konzumirate, radite to umereno.
 2. Hidratacija: Pijenje dovoljno vode može pomoći u smanjenju efekata alkohola i začinjene hrane, jer hidratacija pomaže u regulaciji telesne temperature.
 3. Izbegavanje Trigera: Ako znate da određeni alkoholni napici ili začini izazivaju da se pojavi vrućina u licu, izbegavajte ih ili ih zamenite manje iritantnim alternativama.
 4. Hlađenje Lica: Primena hladne vode ili hladnih obloga na lice može pružiti trenutno olakšanje od vrućine i crvenila.
 5. Promena Ishrane: Razmislite o prelasku na dijetu s manje začina i alkohola, posebno ako često doživljavate neugodne reakcije.
 6. Medicinski Savet: Ako doživljavate ekstremne ili učestale reakcije na alkohol i začinjenu hranu, posavetujte se sa lekarom kako biste isključili druge potencijalne zdravstvene probleme.

Kako kožna stanja utiću na crvenilo i vrućinu u licu? Šta raditi?

Kožna stanja, kao što je rosacea, mogu značajno uticati na crvenilo i vrućinu u licu. Evo kako ova stanja utiču i šta se može uraditi:

 1. Rosacea: Rosacea je hronično kožno stanje koje karakteriše crvenilo i ponekad bubuljice na licu. Uzroci nisu potpuno razjašnjeni, ali se veruje da vaskularna reaktivnost, upala, i eksterni faktori kao što su hrana, piće i vremenski uslovi igraju ulogu.
  • Izbegavanje Trigera: Identifikacija i izbegavanje faktora koji izazivaju simptome rosacee, kao što su alkohol, začinjena hrana, ekstremne temperature i sunčevo svetlo.
  • Medicinski Tretman: Postoje različiti tretmani, uključujući topičke kreme, oralne antibiotike, i laserske terapije.
 2. Seboreični Dermatitis: Stanje koje izaziva crvenilo i ljuspanje kože, često na licu.
  • Nega Kože: Upotreba blagih, hidrirajućih proizvoda za negu kože i šampona protiv peruti.
  • Medicinski Tretman: Topički kortikosteroidi ili antifungalne kreme.
 3. Alergijske Reakcije: Alergije na hranu, proizvode za negu kože, ili okolinu mogu izazvati crvenilo i osećaj toplote.
  • Izbegavanje Alergena: Identifikacija i izbegavanje alergena.
  • Antihistaminici: Upotreba antihistaminika za kontrolu alergijskih simptoma.
 4. Ekcem (Atopijski Dermatitis): Hronično stanje koje izaziva suvu, kožu koja svrbi, a ponekad i crvenilo.
  • Hidratacija Kože: Redovna upotreba hidratantnih krema.
  • Izbegavanje Iritanata: Kao što su grubo platno i određeni sapuni ili deterdženti.
 5. Psihološki Faktori: Stres i anksioznost takođe mogu pogoršati kožna stanja, dodatno doprinoseći crvenilu i vrućini u licu.
  • Tehnike Relaksacije: Kao što su meditacija, duboko disanje, i joga.

Konsultacija sa dermatologom je ključna za tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman. Takođe, važno je voditi računa o blagoj negi kože, izbegavanju poznatih triger faktora, i redovnom korišćenju preporučenih medicinskih tretmana. U nekim slučajevima, promene u životnom stilu, poput izbegavanja stresa i održavanja zdrave ishrane, takođe mogu pomoći.

Koja još medicinska stanja mogu uticati da se javi crevenilo i vrućina u licu?

Pored gore navedenih kožnih stanja, postoji nekoliko drugih medicinskih stanja koja mogu uzrokovati ovu pojavu:

 1. Menopauza: Kod žena, valunzi vrućine i crvenilo lica su česti simptomi menopauze zbog promena u nivoima hormona, posebno estrogena.
 2. Feokromocitom: Ovo je retki tumor nadbubrežne žlezde koji može izazvati prekomerno oslobađanje adrenalina, dovodeći do simptoma kao što su visok krvni pritisak, ubrzan rad srca, i crvenilo lica.
 3. Karcinoidni Sindrom: Ovo stanje je povezano sa određenim vrstama tumora koji oslobađaju serotonina i druge hemikalije u krvotok, što može izazvati crvenilo lica.
 4. Mastocitoza: Stanje u kojem postoji prekomeran broj mastocita (tipa ćelija imunog sistema) u telu, što može dovesti do oslobađanja histamina i drugih supstanci, izazivajući crvenilo i osećaj toplote u licu.
 5. Hipertireoza: Prekomerna aktivnost štitne žlezde može povećati metabolizam i cirkulaciju, što može izazvati crvenilo lica.
 6. Sistemski Lupus Eritematozus (SLE): Ovo je autoimuno oboljenje koje može uticati na kožu, izazivajući crvenilo i osip, koji se često pojavljuje na licu u obliku karakterističnog „leptir“ osipa.
 7. Anafilaksija: Teška alergijska reakcija koja može izazvati crvenilo lica, pored drugih simptoma kao što su oticanje, teškoće sa disanjem, i pad krvnog pritiska.
 8. Migrena: Neki ljudi koji pate od migrene mogu iskusiti crvenilo lica kao deo njihovog migrenskog napada.
 9. Emocionalni Stres: Intenzivne emocije, kao što su stres, anksioznost ili sramota, mogu izazvati crvenilo lica usled vazodilatacije.

Za svako od ovih stanja, dijagnoza i tretman varira u zavisnosti od specifičnih simptoma i uzroka. Ukoliko doživljavate učestalo ili ozbiljno crvenilo lica, savetuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom kako bi se utvrdio tačan uzrok i pristupilo odgovarajućem lečenju.

Koji lekovi za pritisak mogu da izazovu vrućinu u licu?

Nekoliko vrsta lekova za visok krvni pritisak može izazvati vrućinu u licu kao neželjeni efekat. Najčešći među njima su:

 1. Kalcijumski Antagonisti: Lekovi poput amlodipina i nifedipina, koji se koriste za opuštanje krvnih sudova, mogu dovesti do crvenila lica. Ovo je posledica vazodilatacije, odnosno širenja krvnih sudova, što povećava protok krvi do kože.
 2. Vazodilatatori: Lekovi kao što je hidralazin, koji direktno opuštaju mišiće u zidovima krvnih sudova, takođe mogu uzrokovati crvenilo lica zbog povećanog protoka krvi.
 3. ACE Inhibitori: Iako je manje uobičajeno, neki pacijenti koji uzimaju ACE inhibitore (poput enalaprila ili lisinoprila) mogu doživeti crvenilo lica. Ovo može biti povezano sa alergijskim reakcijama ili drugim neželjenim efektima.
 4. Beta-Blokatori: Beta-blokatori kao što su propranolol i atenolol mogu ponekad izazvati crvenilo lica, iako je ovo ređi neželjeni efekat ovih lekova.

Važno je razumeti da reakcije na lekove mogu varirati od osobe do osobe, i ne svako ko uzima ove lekove će iskusiti vrućinu u licu kao neželjeni efekat. Ukoliko doživljavate ovakve simptome, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom. Oni mogu preispitati vašu terapiju i po potrebi preporučiti alternativne lekove ili prilagoditi doziranje. Nikada ne treba samostalno prekidati ili menjati terapiju bez konsultacije sa zdravstvenim stručnjakom.

Zašto lekovi za pritisak (a drugi) izazivaju samo vrućinu i crvenilo lica a ne i ostatka tela?

Lekovi za visok krvni pritisak mogu izazvati vrućinu i crvenilo lica, a ne nužno i ostatka tela, zbog nekoliko razloga koji su specifični za fiziologiju lica i način na koji ovi lekovi deluju:

 1. Veća Gustina Krvnih Sudova u Licu: Lice ima veću gustinu krvnih sudova u poređenju sa ostalim delovima tela. Kada lekovi za visok pritisak izazovu vazodilataciju (širenje krvnih sudova), efekat je najuočljiviji u oblastima sa visokom gustinom krvnih sudova, kao što je lice.
 2. Osetljivost na Temperaturne Promene: Koža lica je obično osetljivija na promene temperature i cirkulaciju krvi. Kada lekovi kao što su kalcijumski antagonisti ili vazodilatatori opuste krvne sudove, lice brže reaguje crvenilom i osećajem toplote.
 3. Autonomni Nervni Sistem: Lice je pod kontrolom autonomnog nervnog sistema, koji reguliše nesvesne procese kao što su znojenje i protok krvi. Lekovi koji utiču na ovaj sistem mogu imati izraženiji efekat na lice zbog njegove osetljivosti na autonomne signale.
 4. Direktni Efekti na Krvne Sudove: Neki lekovi direktno utiču na mišiće u zidovima krvnih sudova. Zbog anatomskih razlika, krvni sudovi u licu mogu biti posebno reaktivni na ove promene, što dovodi do crvenila i toplote.
 5. Vidljivost Promena: Promene u cirkulaciji i krvnim sudovima su jednostavno vidljivije na licu nego na drugim delovima tela. Lice je skoro uvek otkriveno i ima tanku kožu, pa su promene poput crvenila i vrućine lako primetne.
 6. Individualne Razlike: Takođe, važno je napomenuti da reakcije na lekove mogu varirati od osobe do osobe, u zavisnosti od njihove individualne fiziologije, doze leka, i drugih faktora.

Ukoliko doživljavate ovakve simptome, preporučljivo je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdio najbolji pristup i eventualno prilagodila terapija.

Zaključak

Vrućina u licu može biti neugodna, ali prepoznavanjem njenih uobičajenih uzroka, možete preduzeti korake za ublažavanje simptoma. Uvek je preporučljivo konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom ako doživljavate redovno ili intenzivno crvenilo lica, kako biste isključili medicinske uzroke.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

0 komentara

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj