Bol u korenu jezika: 6 najčešćih razloga i kako ih rešiti

Bol u korenu jezika može biti veoma neprijatan i uticati na svakodnevne aktivnosti, poput govora, jedenja i gutanja. Ovaj simptom može biti rezultat raznih stanja, a neki od njih su česta pojava u medicini.

U ovom članku istražićemo šest najčešćih razloga bola u korenu jezika i pružićemo vam savete i preporuke kako biste rešili ili ublažili ovu neprijatnost.

1. Bol u korenu jezika: Infekcije

Infekcije su jedan od najčešćih uzroka bola u korenu jezika. Razne bakterije, virusi ili gljivice mogu izazvati infekciju i dovesti do upale, crvenila i bola u predelu jezika. U nastavku ćemo navesti neke od najčešćih infekcija koje mogu uzrokovati bol u korenu jezika.

Upala grla

Upala grla je često rezultat virusne ili bakterijske infekcije i može izazvati bol u korenu jezika. Najčešći uzrok bakterijskog grlobolje je Streptococcus pyogenes, poznat kao streptokoka. Upala grla se obično leči analgeticima, antipireticima, grgljanjem tople slane vode i unosom veće količine tečnosti. Ukoliko je upala grla bakterijskog porekla, lekar može prepisati antibiotike.

Infekcija kandidom (oralna kandidijaza)

Oralna kandidijaza je gljivična infekcija usne šupljine uzrokovana prekomernim rastom gljivice Candida. Može se manifestovati kao beličasta naslaga na jeziku i drugim površinama unutar usta, uzrokujući bol i iritaciju. Lečenje oralne kandidijaze obično uključuje antifungalne lekove u obliku pastila, gela ili tečnosti koje se primenjuju direktno na zahvaćeno područje.

kandida na jeziku

Oralni herpes

Oralni herpes, takođe poznat kao herpes labialis, uzrokuje herpes simplex virus (HSV). Infekcija može dovesti do pojave bolnih mehurića na usnama, desni i korenu jezika. Iako ne postoji lek za herpes, simptomi se mogu ublažiti upotrebom antiviralnih lekova i lokalnih anestetika.

Saveti za prevenciju i lečenje

Da biste sprečili infekcije u usnoj šupljini, važno je održavati dobru oralnu higijenu, redovno prati zube i koristiti zubni konac. Takođe, izbegavajte deljenje čaša, pribora za jelo ili četkica za zube, kako biste smanjili rizik od prenosa infekcija.

Ako sumnjate na infekciju, posetite stomatologa ili otorinolaringologa kako biste započeli odgovarajuće lečenje. Uvek se pridržavajte terapije propisane od strane lekara kako biste brže i efikasnije prevazišli infekciju i smanjili bol u korenu jezika.

2. Bol u korenu jezika: Trauma ili povrede jezika:

Povrede jezika su česta pojava i mogu dovesti do bola u korenu jezika. U ovom odeljku ćemo se fokusirati na uzroke trauma jezika, kako ih zbrinuti i kada je neophodno posetiti lekara.

Uzroci trauma

Uzroci trauma jezika mogu biti raznovrsni, uključujući slučajno ugrizanje jezika tokom jela, povrede nastale nošenjem zubnih aparata ili proteza, oštećenje nastalo kao posledica grubog čišćenja jezika, kao i kod padova ili sportske povrede. Trauma može dovesti do površinskih rana, otoka ili modrica na korenu jezika, izazivajući bol i nelagodnost.

Kako zbrinuti povredu jezika

Kod manjih povreda jezika, možete preduzeti nekoliko koraka kako biste ublažili bol i podstakli zarastanje:

  1. Isperite usta hladnom vodom ili grgljajte slanu vodu kako biste umanjili otok.
  2. Aplicirajte led ili hladan oblog na povređeno područje, ali obavezno zamotajte led u krpu ili maramicu kako ne biste izazvali dodatnu iritaciju kože.
  3. Uzimajte analgetike, poput paracetamola ili ibuprofena, kako biste ublažili bol i smanjili upalu.
  4. Izbegavajte kisele, ljute i slane namirnice koje mogu izazvati dodatnu iritaciju povređenog područja.
  5. Održavajte dobru oralnu higijenu kako biste sprečili infekciju na mestu povrede.

Kada posetiti lekara

Ako povreda jezika ne pokazuje znakove zarastanja nakon nekoliko dana, ako bol postaje intenzivnija, ili ako primetite simptome infekcije (poput gnojnog iscetka, crvenila i toplote oko rane), trebalo bi da potražite medicinsku pomoć.

Lekar će proceniti povredu i, ako je potrebno, propisati odgovarajući tretman, koji može uključivati antibiotike, šavove ili druge intervencije kako bi se osiguralo pravilno zarastanje povrede jezika.

3. Bol u korenu jezika: Aftozni stomatitis (afta)

Afte su česta pojava koja može izazvati bol u korenu jezika. U ovom odeljku ćemo objasniti šta su afte, njihove uzroke, kao i moguće tretmane i preventivne mere.

Šta su afte?

Afte, poznate i kao aftozni stomatitis, predstavljaju male, okrugle ili ovalne čireve koji se javljaju unutar usne šupljine, uključujući jezik, unutrašnjost obraza i desni. Afte su obično bele ili žućkaste boje sa crvenim obrubom. Iako su afte često bolne, one nisu zarazne.

Afte u ustima

Uzroci nastanka

Iako tačan uzrok afti nije poznat, stručnjaci veruju da se afte mogu pojaviti zbog različitih faktora, uključujući:

 1. Stres i anksioznost
 2. Hormonalne promene
 3. Povrede ili traume usne šupljine
 4. Preosetljivost na određene namirnice, poput agruma, čokolade i orašastih plodova
 5. Nedostatak vitamina i minerala, naročito vitamina B12, gvožđa i folne kiseline
 6. Autoimune bolesti
 7. Genetska predispozicija

Tretmani i preventiva

Iako afte obično prolaze samostalno za 7 do 14 dana, postoje tretmani koji mogu ublažiti bol i nelagodnost:

 1. Isperite usta slanom vodom ili rastvorom sode bikarbone kako biste ublažili bol i smanjili upalu.
 2. Koristite lokalne anestetike koji se mogu nabaviti bez recepta, poput benzokaina, kako biste privremeno umrtvili bolno područje.
 3. Aplikujte antimikrobne paste ili gelove za zaštitu i brže zarastanje afti.
 4. Ukoliko su afte vrlo bolne ili se često ponavljaju, lekar ili stomatolog može prepisati jače gelove ili paste koji sadrže kortikosteroide.

Prevencija afti uključuje održavanje dobre oralne higijene, izbegavanje poznatih okidača (kao što su stres ili određene namirnice), pravilna ishrana bogata vitaminima i mineralima, kao i redovne kontrole kod stomatologa.

Ako se afte često pojavljuju ili traju duže od dve nedelje, preporučuje se konsultacija sa stomatologom ili lekarom kako bi se isključili ozbiljniji zdravstveni problemi.

4. Bol u korenu jezika: Glositis (zapaljenje jezika)

Glositis je upalno stanje koje utiče na jezik i može izazvati bol u korenu jezika. U ovom odeljku ćemo istražiti različite tipove glositisa, njihove uzroke, kao i mere za prevenciju i lečenje.

Tipovi glositisa

Postoje dva glavna tipa glositisa:

 1. Akutni glositis: Ovaj tip glositisa karakteriše brza pojava i kratkotrajno trajanje. Jezik postaje crven, upaljen i bolan, a simptomi se obično povlače za nekoliko dana do dve nedelje.
 2. Hronični glositis: Hronični glositis traje duže od akutnog glositisa i simptomi su često manje intenzivni. Ovaj tip glositisa može biti posledica hroničnih zdravstvenih problema ili loših navika.

Uzroci

Glositis može nastati iz raznih razloga, uključujući:

 1. Infekcije: Bakterijske, virusne ili gljivične infekcije mogu izazvati upalu jezika.
 2. Alergije: Alergijske reakcije na hranu, lekove ili sredstva za oralnu higijenu mogu dovesti do glositisa.
 3. Trauma: Povrede jezika, poput ugriza ili opekotina, mogu izazvati akutni glositis.
 4. Autoimune bolesti: Bolesti poput psefostigme ili sistemskog eritematoznog lupusa mogu dovesti do upale jezika.
 5. Nedostatak vitamina i minerala: Nedostatak vitamina B, folne kiseline, gvožđa i drugih hranljivih materija može izazvati glositis.
 6. Loše navike: Pušenje, konzumacija alkohola i upotreba iritantnih supstanci (kao što su ljute ili kisele namirnice) mogu izazvati hronični glositis.

Prevencija i lečenje

Lečenje glositisa zavisi od uzroka stanja. Neke od opcija za lečenje uključuju:

 1. Ako je glositis posledica infekcije, lekar može propisati antibiotike, antifungalne lekove ili antiviralne lekove, zavisno o vrsti infekcije.
 2. Ako je glositis posledica alergijske reakcije, važno je identifikovati alergen i izbegavati ga u budućnosti. Antihistaminici mogu biti propisani kako bi se smanjili simptomi alergije.
 3. Ako je glositis posledica nedostatka vitamina ili minerala, dodaci ishrani mogu biti propisani kako bi se ispravio taj nedostatak.
 4. Ako je glositis posledica loših navika, važno je preduzeti mere za promenu tih navika. To uključuje prestanak pušenja, smanjenje konzumacije alkohola i izbegavanje iritantnih supstanci koje mogu oštetiti jezik.

Prevencija glositisa uključuje:

 1. Održavanje dobre oralne higijene: Redovno pranje zuba, upotreba zubnog konca i antiseptičkog ispiranja usta pomaže u sprečavanju infekcija koje mogu dovesti do glositisa.
 2. Izbegavanje iritantnih supstanci: Smanjenje konzumacije ljutih, kiselih ili začinjenih namirnica može pomoći u sprečavanju iritacije jezika.
 3. Održavanje uravnotežene ishrane bogate vitaminima i mineralima: Konzumacija raznovrsne hrane koja sadrži dovoljno vitamina B, folne kiseline, gvožđa i drugih hranljivih materija može pomoći u očuvanju zdravlja jezika.
 4. Redovne posete stomatologu: Redovne kontrole kod stomatologa mogu pomoći u otkrivanju i lečenju potencijalnih problema pre nego što postanu ozbiljni.

Ukoliko se simptomi glositisa pogoršaju, ne poboljšavaju nakon nekoliko dana ili su praćeni poteškoćama u gutanju, disanju ili govoru, neophodno je obratiti se lekaru ili stomatologu kako bi se procenilo stanje i propisao odgovarajući tretman.

5. Bol u korenu jezika: Temporomandibularni poremećaj (TMD):

Temporomandibularni poremećaj je stanje koje može uticati na funkciju i pokretljivost donje vilice, a ponekad može uzrokovati i bol u korenu jezika. U ovom odeljku ćemo objasniti šta je TMD, kako može uticati na koren jezika, i koje su terapijske opcije dostupne.

Šta je TMD?

Temporomandibularni poremećaj (TMD) je skup simptoma koji utiču na temporomandibularni zglob (TMJ), koji povezuje donju vilicu (mandibulu) sa temporalnom kosti lobanje. Ovaj zglob omogućava pokretanje vilice prilikom žvakanja, govora i gutanja. Simptomi TMD-a uključuju bol u vilici, ograničen raspon pokreta vilice, škripanje ili škljocanje u zglobu, bol u uhu, glavobolje i ponekad bol u korenu jezika.

Kako TMD može uticati na koren jezika

Bol u korenu jezika može biti povezana s TMD-om na nekoliko načina. Upala i bol u temporomandibularnom zglobu mogu izazvati tenziju ili bol u mišićima oko zgloba, koji se protežu do korena jezika. Takođe, mišićna neravnoteža i nepravilno kretanje vilice uzrokovano TMD-om mogu dodatno opteretiti mišiće jezika, što može rezultirati bolom u korenu jezika.

Terapijske opcije za TMD

Terapija za TMD zavisi od uzroka i ozbiljnosti simptoma. Neki od uobičajenih tretmana uključuju:

 1. Analgetici i protuupalni lekovi: analgetici poput ibuprofena ili paracetamola mogu pomoći u ublažavanju bola i upale.
 2. Fizikalna terapija: Vežbe za jačanje i opuštanje mišića vilice i vrata mogu poboljšati funkciju TMJ-a i smanjiti simptome TMD-a.
 3. Stabilizacijski splintovi: Stomatolozi mogu propisati medicinska pomagala za zube (splintove) koje pacijent nosi tokom spavanja kako bi sprečio škripanje zuba i smanjio stres na TMJ.
 4. Promene u životnom stilu: Smanjenje stresa i usvajanje tehnika opuštanja, kao što su meditacija ili duboko disanje, može pomoći u ublažavanju simptoma TMD-a.
 5. Hladni i topli oblozi: Smenjivanje hladnih i toplih obloga na bolnom području može smanjiti upalu i ublažiti bol.
 6. Alternativne terapije: Akupunktura, masaža i biofidbek su neke od alternativnih terapija koje mogu pružiti olakšanje od simptoma TMD-a kod nekih pacijenata.
 7. Hirurške intervencije: U retkim slučajevima kada konzervativni tretmani ne daju rezultate, ili kada je strukturalni problem s TMJ-om ozbiljan, hirurška intervencija može biti neophodna.

Ako sumnjate da imate TMD ili ako simptomi TMD-a utiču na vašu kvalitetu života, preporučuje se da zatražite savet lekara ili stomatologa specijalizovanog za temporomandibularne poremećaje. Oni će moći da procene vaše stanje i predlože odgovarajući tretman kako bi se smanjili simptomi, uključujući bol u korenu jezika.

6. Bol u korenu jezika: Oralni kancer

Oralni kancer se odnosi na maligne tumore koji se razvijaju u usnoj šupljini, uključujući jezik, desni, nepce, unutrašnjost obraza i područje pod jezikom. Iako je bol u korenu jezika često uzrokovan manje ozbiljnim stanjima, važno je biti svestan simptoma oralnog kancera, faktora rizika i preventivnih mera, kako biste na vreme reagovali ukoliko primetite neke od znakova.

bol u korenu jezika

Simptomi oralnog kancera

Simptomi oralnog kancera mogu varirati, ali neki od najčešćih uključuju:

 1. Čirevi ili rane u ustima koje ne zaceljuju
 2. Bol ili otežano gutanje
 3. Promene u boji ili teksturi tkiva unutar usne šupljine
 4. Zadebljanja, kvržice ili čudne izrasline
 5. Bol u jeziku, uključujući koren jezika
 6. Promene u govoru ili teškoće sa artikulacijom

Rizici i faktori koji doprinose nastanku

Neki od glavnih faktora rizika za oralni kancer uključuju:

 1. Pušenje: Pušači imaju znatno veći rizik od razvoja oralnog kancera u poređenju sa nepušačima.
 2. Konzumacija alkohola: Prekomerno konzumiranje alkohola povećava rizik od oralnog kancera.
 3. Human papilloma virus (HPV): Infekcija HPV-om, posebno visoko-rizičnim tipovima, može povećati rizik od oralnog kancera.
 4. Sunčeva svetlost: Prekomerna izloženost suncu može povećati rizik od kancera usana.
 5. Genetska predispozicija: Osobe sa porodičnom istorijom oralnog kancera imaju veći rizik od razvoja ovog stanja.

Prevencija, dijagnostika i lečenje

Prevencija oralnog kancera uključuje:

 1. Prestanak pušenja i smanjenje konzumacije alkohola.
 2. Održavanje dobre oralne higijene.
 3. Redovne stomatološke kontrole i preglede, kako bi se rano otkrili potencijalni problemi.
 4. Upotreba zaštitne opreme za lice i usta prilikom izlaganja suncu.

Dijagnostika oralnog kancera može uključivati vizuelni pregled, biopsiju i dodatne testove kao što su rendgen ili CT skeniranje. Lečenje oralnog kancera zavisi od stadijuma i tipa kancera, ali može uključivati hiruršku intervenciju, radioterapiju, hemoterapiju ili kombinaciju ovih tretmana. U nekim slučajevima, lekari mogu preporučiti i ciljanu terapiju ili imunoterapiju.

Rano otkrivanje i lečenje oralnog kancera značajno povećava šanse za uspešan ishod i smanjenje komplikacija. Ako primetite bilo koji simptom koji vas zabrinjava ili koji traje duže od dve nedelje, odmah se konsultujte sa lekarom ili stomatologom kako biste utvrdili uzrok i započeli odgovarajuće lečenje, ako je potrebno.

Tretmani, brzina oporavka i dostupnost

Uporedna analiza uzroka bola u korenu jezika
Uzrok bolaTežina lečenjaOporavakTretman
InfekcijaSrednjaKratakLako dostupan
TraumaSrednjaSrednjiLako dostupan
AfteNiskaKratakLako dostupan
GlossitisSrednjaSrednjiLako dostupan
TMDNiskaSrednjiLako dostupan
KancerVisokaDugSpecijalizovano

Legenda: Težina lečenja (niska, srednja ili visoka), Dužina oporavka (kratkoročna, srednjoročna ili dugoročna), Dostupnost tretmana (široko dostupno ili specijalizovano)

Zaključak

U zaključku, bol u korenu jezika može biti uzrokovan različitim stanjima, uključujući infekcije, traume, aftozni stomatitis, glositis, temporomandibularni poremećaj i oralni kancer. U većini slučajeva, bol u korenu jezika nije ozbiljan simptom i može se rešiti promenama u životnom stilu, samopomoći i odgovarajućim tretmanom. Međutim, važno je pratiti simptome i potražiti savet lekara ili stomatologa ako bol ne prolazi ili se pogoršava.

Na kraju, želimo naglasiti važnost brige o oralnom zdravlju i redovnih poseta stomatologu ili otorinolaringologu kako bi se problemi detektovali i rešili na vreme. Dobar oralni higijenski režim, uključujući redovno pranje zuba, upotrebu zubnog konca i ispiranje usne šupljine, ključan je za očuvanje zdravlja usne šupljine i sprečavanje potencijalnih komplikacija.

Uvek je preporučljivo potražiti medicinsku pomoć kada se jave simptomi bola u korenu jezika, kako bi se adekvatno dijagnostikovali i lečili potencijalni uzroci. Rano otkrivanje i pravovremena intervencija igraju ključnu ulogu u uspešnom lečenju i prevenciji dugotrajnih posledica. Redovnim proverama i otvorenim dijalogom sa zdravstvenim radnicima možete očuvati svoje oralno zdravlje i osigurati brzu reakciju na probleme koji se mogu javiti u budućnosti.

Povezani članci

Imate pitanje u vezi ove teme?

Postavite ga na dnu stranice – odgovor stiže u roku od 24 sata.

KOMENTARI

5 Komentari
 1. Postovanje,sa leve strane jezika nalazi se nesto,malo veličine zrna bibera,nije okruglog oblika vec je iz tri mala rascvetala delica a da ni dr neznaju sta je vec 8 godina,povremeno me pece sa te strane,pobeli okolo bas tu,dobijem nistatin tecnost I peckanje prodje Ali ovo je i dalje tu…nalazi se sa leve strane pri kraju jezika.Misterija Molim vas muci me to a da niko nezna da mi kaže šta bi moglo biti,tolike godine neće da prodje?Hvala na odgovoru unapred!

  Odgovori
  • Poštovanje,

   Vaš opis izrasline na jeziku, koja je prisutna već nekoliko godina i povremeno izaziva peckanje i beličastu promenu oko sebe, ukazuje na kompleksan problem koji može biti teži za dijagnozu bez detaljnog pregleda. Primena Nistatin tečnosti i prolazno olakšanje peckanja sugerisu da može postojati neki oblik gljivične infekcije, ali činjenica da se sama izraslina ne povlači može ukazivati na nešto drugačije ili dodatno.

   Evo nekoliko mogućih uzroka koje bi vredelo istražiti:

   Ponavljajuće gljivične infekcije: Iako Nistatin pomaže u olakšavanju simptoma, moguće je da se infekcija ponavlja ili da postoji stalni faktor koji doprinosi njenom povratku.

   Papilomi ili oralni kondilomi: Izrasline uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) mogu se pojaviti na jeziku i biti veoma raznolikog izgleda.

   Fibromi: Benigne izrasline tkiva koje mogu nastati kao odgovor na hroničnu iritaciju ili traumu.

   Geografski jezik: Stanje koje uzrokuje pojavu uzdignutih i depresivnih oblasti na jeziku, može izgledati kao izrasline ili bele promene, iako to obično ne uzrokuje stalne izrasline.

   Leukoplakija: Zadebljala, beličasta mrlja koja može biti rezultat hronične iritacije, pušenja, ili može biti idiopatska (bez poznatog uzroka).

   Važno je nastaviti sa praćenjem i eventualno potražiti mišljenje specijaliste, kao što je oralni hirurg ili oralni patolog, koji se specijalizovao za dijagnostikovanje i lečenje kompleksnijih problema usta i jezika. Možda će biti potrebno uraditi biopsiju izrasline, što podrazumeva uklanjanje malog dela tkiva za laboratorijsku analizu, kako bi se dobio tačan uzrok.

   Ne odustajte od traženja odgovora, posebno ako vas stanje i dalje brine ili uzrokuje nelagodnost. Važno je da ostanete proaktivni u traženju rešenja i da sarađujete sa svojim zdravstvenim timom.

   Želim vam sve najbolje i nadam se da ćete uskoro dobiti odgovore i olakšanje koje tražite.

   dr A. Ilić

   Odgovori
 2. na dnu jezika prema krajnicima imam sitne izrasline,koje ne bole izgledaju kao bradavice,hvala

  Odgovori
  • Poštovana Radovanka,

   Sitne izrasline na dnu jezika blizu krajnika koje izgledaju kao bradavice mogu biti sasvim normalna pojava, ali i simptom nečeg što zahteva pažnju. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja za ovakve izrasline:

   Papile jezika: Na jeziku se nalaze različite vrste papila, koje mogu izgledati kao male izrasline. Neke od njih su veće i mogu se nalaziti na zadnjem delu jezika blizu krajnika.

   Lingvalne tonzile: Nalaze se na zadnjem delu jezika i mogu ponekad izgledati kao male izrasline ili noduli. One su deo limfnog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija, ali mogu postati uvećane zbog raznih razloga.

   Papilomi ili bradavice: Uzrokovani humanim papiloma virusom (HPV), mogu se pojaviti bilo gde u ustima, uključujući i jezik.

   Fibromi: Benigne izrasline koje se mogu pojaviti zbog lokalne iritacije ili traume.

   Većina ovih stanja nije ozbiljna, ali ako su izrasline nove ili su se promenile u izgledu, važno je da se konsultujete sa stomatologom ili lekarom. Oni mogu da pregledaju vaš jezik i, ako je potrebno, preporuče dalje korake, kao što su biopsija ili uklanjanje radi detaljnije analize.

   Dok čekate pregled, obratite pažnju na bilo kakve druge simptome kao što su promene u osećaju na jeziku, bol, poteškoće pri gutanju ili promene u ukusu, i obavezno ih spomenite svom lekaru.

   Zdravlje usta je važan deo opšteg zdravlja, i dobro je što ste uočili promene na svom jeziku. Pravovremeno savetovanje sa zdravstvenim radnikom može pomoći u očuvanju vašeg zdravlja i blagostanja.

   Hvala na vašem pitanju, i želim vam sve najbolje.

   dr A. Ilić

   Odgovori
   • Hvala vam na odgovoru❤️

    Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sadržaj